Είμαι ήδη ένα χρόνο χρήστης του TikTok, αυτής της όχι και τόσο νέας πλατφόρμας, αλλά σίγουρα, no cap, της μεγαλύτερης σε αύξηση σε downloads και χρήση, ανεξαρτήτως ηλικίας. Κινείται σε ξέφρενους ρυθμούς ανάπτυξης και δημοφιλίας παγκοσμίως. Τα “αγαπημένα” lockdown σε όλη την υφήλιο είχαν εκτοξεύσει σε μεγάλα ποσοστά τον χρόνο που περνούσαμε πάνω από τις οθόνες των έξυπνων κινητών μας. Και η “συνήθεια” αυτή δυστυχώς για πολλούς έγινε εθισμός και συνεχίζεται ακόμα και τώρα. Που αν το θέσουμε απλά έχουμε βγει από τους περιορισμούς. Ο κόσμος γύρω μας με λίγα λόγια, έχει μετατραπεί στον κόσμο μας τον ψηφιακό.
Αλγόριθμος
Δεν είναι κρυφό πλέον, ότι ο αλγόριθμος του TikTok είναι μακράν ο καλύτερος από όλα τα social media. Και ο τρόπος που μας κρατούν αιχμάλωτους να σκρολάρουμε επί ώρες ατελείωτες, βλέποντας άλλοτε ενημερωτικά, εκπαιδευτικά και άλλοτε απλά “ανακυκλώσιμα σκουπίδια” έχει βελτιστοποιηθεί ακραία. Χωρίς να μας πειράζει βασικά…Και ας νιώθουμε τύψεις, τα κοιτάζουμε λίγο πολύ όλοι μας. Βιντεάκια του TikTok βγαίνουν ακόμα και στο YouTube. Σιγά-σιγά ξεκινούν τα Instagram Reels και στη χώρα μας. Δεν ξεφεύγεις ποτέ λοιπόν και από πουθενά. Εύκολο να μπεις στη μαύρη τρύπα των social media, μα πολύ δύσκολο να βγεις και να ξεκόψεις…ούπς.
Πρώτες παρατηρήσεις
Καθώς λοιπόν σκρόλαρα στο TikTok, ενώ βρισκόμουν σε ένα βαρετό διαδικτυακό meeting, έρχεται στο fyp (for you page – αρχική του TikTok) μου ένα βίντεο το οποίο έδειχνε δύο γονείς με ένα νέο μωρό. Οι γονείς δημιουργούσαν ένα mashup όλων των βίντεο που είχαν στο προσωπικό τους λογαριασμό από τη στιγμή που γεννιόταν το παιδί τους μέχρι και την τωρινή στιγμή. Βίντεο τα οποία αποτύπωναν ψηφιακά κάθε ιδιαίτερη και προσωπική στιγμή που μπορείτε να φανταστείτε ενός μωρού. Και ενώ εγώ, όπως και πολλοί άλλοι, όσο τα παρακολουθούσα ένιωθα ότι βλέπω ένα πολύ οικείο concept με πολλά εκατομμύρια likes και views, επιβεβαιώνονταν κάποιες σκέψεις μου. Όχι, και τόσο επιφανειακές.
Η ζωή στον ψηφιακό βωμό των Trends και της δημοφιλίας
Θα μπορούσαν τα βίντεο στο TikTok και οι φωτογραφίες για παράδειγμα στο Instagram να χαρακτηριστούν ψηφιακό άλμπουμ το οποίο όπως καταλαβαίνουμε είναι δημόσιο, ή να το ονοματίσουμε portfolio; Όχι για να δείξουν απαραίτητα τη δουλειά τους, ούτε το ταλέντο τους αλλά για να αποθηκεύσουν κάπου τις στιγμές τους. Τουλάχιστον πολλοί από τους ίδιους το ισχυρίζονται. Το συγκεκριμένο “trend” ως άτομο που αγαπώ περισσότερο μια ζωή περισσότερη ιδιωτική και πιο απομακρυσμένη από τα ψηφιακά μέσα, έκανα τη σκέψη ότι πριν από 10-15 χρόνια, η κάθε οικογένεια είχε το δικό της οικογενειακό άλμπουμ από φωτογραφίες εκτυπωμένες και με αγάπη αποθηκευμένες. Διότι φανταστείτε να χάσετε μια φωτογραφία και να μην είχατε κανένα αντίγραφο…Αγχωτικό! Τουλάχιστον έτσι μπορώ να το φανταστώ και έτσι μου το εξηγούσε πάντα η μαμά μου.
Αποτέλεσμα
Οπότε τώρα όταν μεγαλώσει το συγκεκριμένο παιδί και γίνει 10 χρονών δε θα χρειαστεί οι γονείς του να τον φωνάξουν και να πουν “Γιωργάκη έλα εδώ να δούμε τις φωτογραφίες σου από όταν ήσουν μωρό”. Ο Γιωργάκης θα τις έχει ήδη δει, αφού μάλλον θα έχει το τελευταίο μοντέλο iPhone, ένα λογαριασμό στα πιο γνωστά social media και θα ακολουθεί τους γονείς του, οπότε και like θα έχει κάνει βλέποντας τον εαυτό του. Famous without even trying.
Κριτική
Δε θα γράψω για το εάν συμφωνώ ή διαφωνώ, θα παραθέσω απλώς μια άποψη και θα ήθελα να σκεφτείτε και εσείς και να διαμορφώσετε τη δική σας. Διότι, αφορά το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας (που πόσο μάλλον δε θα έχουν επιλέξει τα ίδια). Αναρωτιέμαι αν είναι υγιές όλο αυτό για ένα μικρό παιδί το οποίο έχει χάσει την ιδιωτικότητά του και εκτίθεται δημοσίως, ενώ τουλάχιστον θα μπορούσε να ανεβάσει σε δικό του χρόνο και εφόσον το θέλει ό,τι βίντεο ή εικόνες επιθυμεί. Ας κρατήσουμε τις προσωπικές στιγμές και το οικογενειακό άλμπουμ όπως το ξέραμε και ας κάνουμε λίγη υπομονή μέχρι να εκτεθούμε τελείως, σε λίγο καιρό. Διότι κάποια πράγματα είναι ανεκτίμητα όταν τα κρατάμε ασφαλή μαζί μας!
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα κοινωνικά άρθρα εδώ!
Δείτε το άρθρο”Social media: Πώς επηρεάζουν τη ζωή μας;” εδώ!