Πρόσφατα γνώρισα μια νέα μαμά, μικρή σε ηλικία, η οποία ήταν πολύ αρνητική σε όλα και σε όλους. Αμφισβητούσε όλα όσα άκουγε, ήταν σαν να περνούσε την εφηβεία της και έκανε την επανάσταση της, 20 ετών, ήταν μόνο. Γνωριστήκαμε σε ένα πάρκο, ήταν με μια φίλη της που της είχε φέρει για δώρο ένα βιβλίο για νέες μανούλες και ένα βιβλίο για το μωρό. Μόλις έφυγε η φίλη της, σηκώθηκε και πήγε να πετάξει τα βιβλία και από περιέργεια, την ρώτησα:
-Συγνώμη θα τα πετάξετε;
-Ναι γιατί τι θέλεις; (Με ρώτησε απότομα).
-Σκέφτηκα, αν δεν τα θέλεις, μπορείς να μου τα δώσεις να τα χαρίσω σε μια μανούλα που μόλις γέννησε και θα της είναι πολύτιμα. Με κοίταξε γεμάτη δυσπιστία και είπε:
-Τι να τα κάνει; Καλύτερα να κάνει αυτά που πιστεύει ή ίδια, δεν χρειάζεται συμβουλές και το μωρό μια σταλιά θα διαβάσει βιβλίο ή εκείνη θα βρίσκει χρόνο να του διαβάσει; (Η αρνητικότητα της στο αποκορύφωμα). Μου έδωσε απότομα τα βιβλία και έφυγε……
Μετά από αυτή την συνάντηση, κατάλαβα πως πολλοί από εμάς δεν έχουμε καταλάβει την πραγματική χρησιμότητα των βιβλίων και ως προς εμάς τους ίδιους, αλλά ακόμα πιο πολύ ως προς τα παιδιά μας.
Τι μαθαίνω στα παιδιά μου διαβάζοντας βιβλία;
Το βασικότερο πράγμα που του μαθαίνω είναι να ακούει. Όσο είναι πολύ μωράκι, διαβάζοντας του, μαθαίνει να αναγνωρίζει την φωνή μου και σιγά σιγά να αντιλαμβάνεται από τον τόνο της φωνής μου την διάθεση μου. Εδώ θεωρώ πολύ βασικό να επισημάνω, πως αν η διάθεση μας, δεν είναι καλή, καλύτερα να μη του διαβάσουμε. Όταν ένα παιδί μάθει να ακούει, θα επηρεαστεί η συμπεριφορά του, μεγαλώνοντας θα μάθει να ακούει τους γονείς του, αλλά και τους φίλους του.
Με ένα βιβλίο, ενεργοποιούμε την φαντασία του. Όσο είναι πολύ μικρό, από τον τρόπο διαβάσματος, μας φαντάζεται εμάς τους ίδιους στην ιστορία, γι’ αυτό είναι καλό να τους διαβάζουμε ιστορίες με αστείο και καλοπροαίρετο περιεχόμενο. Αυτό το λέω για να μη νιώσουν φόβο και ανασφάλεια. Όσο θα μεγαλώνει θα εντυπωσιάζεται πάρα πολύ από τις εικόνες, η φαντασία, θα αναπτύσσεται όλο και περισσότερο και το ίδιο το παιδί θα αρχίσει να υποδύεται ρόλους. Θα πρέπει να επιλέγουμε βιβλία με καθαρές εικόνες, ωραία χρώματα, απλές φιγούρες και ιστορίες με καθαρό νόημα και λόγο.
Όταν διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά, διαπιστώνουμε πως αντιδρούν πολλές φορές συναισθηματικά. Άρα μαθαίνουν για τα συναισθήματα και κατ’ επέκταση για την ενσυναίσθηση. Καταλαβαίνουν πότε είναι κάποιος χαρούμενος, πότε λυπημένος, πότε ενθουσιάζεται ή πότε απογοητεύεται. Συνήθως όταν αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα, αυτό αποτυπώνεται στο πρόσωπο τους πρώτα και μετά στην αντίδραση και στην συμπεριφορά τους. Μπορεί ένα βιβλίο με το οποίο τους διαβάσαμε, να γίνει το αγαπημένο τους ή να μην θέλουν να το ξαναδούν.
Διαβάζοντας βιβλία, προσφέρουμε γνώση. Διευρύνουμε τους ορίζοντες τους, τα εκπαιδεύουμε στην μάθηση, κεντρίζουμε την περιέργεια τους, δουλεύουμε μαζί τους την παρατηρητικότητα, την εφυϊα, τις δεξιότητες τους. Τα παιδιά απορροφούν τις γνώσεις σαν σφουγγάρια και όταν ενθουσιάζονται από τις γνώσεις, ζητούν την επανάληψη, θέλουν να τα ακούν όλο και περισσότερο, να ενημερώνονται. Προσπαθούν μέσα από τις γνώσεις τους να ξεχωρίσουν και να επωφεληθούν.
Πόσο σημαντικό είναι:
Πολλοί γονείς μου εκμυστηρεύτηκαν πως τα παιδιά τους ήταν το έναυσμα, για να αρχίσουν να διαβάζουν κι οι ίδιοι τους βιβλία. Σίγουρα δεν είχαν μάθει να διαβάζουν, γιατί δεν είχαν κάποιον να τους εμπνεύσει να διαβάσουν, κάποιον να ασχοληθεί, να τους μυήσει στο διάβασμα των βιβλίων. Πολλοί από εμάς το ανακαλύψαμε μόνοι μας και βλέποντας τα οφέλη, τα εκμεταλλευτήκαμε. Άλλοι γονείς μου λένε πως δεν περισσεύουν χρήματα για βιβλία, αυτό όμως είναι απλά μια δικαιολογία. Υπάρχουν πολλές δανειστικές βιβλιοθήκες και μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτές. Μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά μας να κάνουν ανταλλαγή με τους φίλους τους, επίσης κυκλοφορούν πολλά ebook στο δυαδίκτυο δωρεάν, μπορούμε να τα διαβάσουμε και να τα αφηγηθούμε. Μέσα από μια ιστορία μπορούμε να περάσουμε σπουδαία μηνύματα στα παιδιά. Αν αναλογιστούμε πόσο σημαντικά είναι όλα όσα προσφέρει το διάβασμα των βιβλίων και σε μας και στα παιδιά μας, θα το ξεκινήσουμε άμεσα, αν δεν το έχουμε κάνει ήδη.
Ας γίνουμε λίγο πιο θετικοί σε αυτό το θέμα και ας το δούμε σαν επένδυση για να προσφέρουμε εφόδια στα παιδιά μας, για να μπορέσουν να αντιληφθούν τον κόσμο και όλα όσα συμβαίνουν γύρω τους με τον καλύτερο τρόπο.
Με αγάπη προς τους γονείς & τα παιδιά