Ο β’ παγκόσμιος πόλεμος αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο σκοτεινά σημεία στην ιστορία της ανθρωπότητας, καθώς αποτέλεσε την πιο εκτεταμένη γεωγραφικά και δαπανηρή σε πλουτοπαραγωγικούς πόρους ένοπλη σύγκρουση που έγινε ποτέ. Στην διάρκεια του έχασαν την ζωή τους περισσότεροι από 50 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ με την λήξη του κληροδότησε μια Ευρώπη ερειπωμένη. παρόλα αυτά, σε μια τέτοια εποχή: βαναυσότητας και δυστοπίας, υπάρχουν ιστορίες ηρώων, οι οποίοι με την δύναμη, την επιρροή και την ιδιοσυγκρασία τους, κατάφεραν να σώσουν τις ζωές αμάχων και να αντισταθούν στην φρίκη του πολέμου.
Μια τέτοια ιστορία ηρωισμού είναι και αυτή του Φέλιξ Κίρ, του Γάλλου καθολικού ιερέα, που υποστήριξε την γαλλική αντίσταση στην διάρκεια του πολέμου. Με το πρόσχημα ότι οι αιχμάλωτοι πολέμου θα χρησιμοποιούνταν ως εργάτες-δούλοι για το γερμανικό καθεστώς, κατάφερε να βοηθήσει περίπου 5.000 αιχμαλώτους να δραπετεύσουν από το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Λονγκβίκ, στην ανατολική Γαλλία.
Αυτό όμως που προσδίδει μεγαλύτερη αξία στην ηρωική αυτή πράξη του, είναι το γεγονός πως ως άνθρωπος του θεού, ο Κίρ μπορούσε εύκολα να επιλέξει να μην εμπλακεί, όμως η ηθική του και ο ανθρωπισμός του δεν του το επέτρεψαν. Λόγω της πράξης του φυλακίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο, λίγο αργότερα όμως κατάφερε να αποφυλακιστεί. Η προσωπικότητα του Φέλιξ είχε γίνει ιδιαίτερα αγαπητή στον κόσμο και η αποδοχή που απολάμβανε ήταν τεράστια. Για αυτόν τον λόγο η φιλογερμανική κυβέρνηση του Βισύ προσπάθησε να τον δολοφονήσει, τραυματίζοντας τον τελικά στο χέρι και στο πόδι.
Μετά το πέρας του πολέμου και την απελευθέρωση της Ντιζόν, φημολογείται ότι ο Κίρ ανέβηκε σε ένα άρμα και ξεκίνησε να χαιρετά τον κόσμο. Αυτό ταρακούνησε ακόμη και τον Ντε Γκώλ, ο οποίος φοβήθηκε ότι ο Κιρ επιχειρούσε να του κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας. Η ιστορία αυτή μας δίνει μια γλαφυρή εικόνα για την ιδιοσυγκρασία του, η οποία ώθησε τους κατοίκους της Ντιζόν να τον εκλέξουν πέντε φορές δήμαρχο της πόλη. Ο Φέλιξ Κίρ πέθανε 92 ετών στην διάρκεια της πέμπτης του θητείας ως δήμαρχος.