Έχει τύχει πολλές φορές, ενώ είμαι έξω με φίλους, να πάει η κουβέντα σε θέματα ψυχικής υγείας και να μοιραστούμε ανασφάλειες, τραύματα και φοβίες που δεν περίμενα ούτε να ακούσω, αλλά ούτε και να πω.
Πολλές φορές έχω ρωτήσει αν κάποιος έχει πάει ποτέ σε ψυχολόγο, αλλά η απάντηση είναι πάντα αρνητική. Στην επόμενη ερώτηση, για το αν θα ήθελαν να πάνε, όλοι απαντούν ναι. Κανένας, όμως, δεν κάνει αυτό το ναι πράξη. Γιατί;
Γιατί φοβόμαστε να πάμε σε έναν γιατρό από την στιγμή που νιώθουμε την ψυχή μας να πονάει; Αν πονούσε η καρδιά μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα κλείναμε ένα ραντεβού στον καρδιολόγο.
Η πιο συνήθης απάντηση είναι ο φόβος του τι θα πει ο κόσμος. Ακόμα και σήμερα, ανησυχούμε ότι, απλά επειδή κάνουμε συνεδρίες με έναν ψυχολόγο, θα μας θεωρήσουν αδύναμους, αρρώστους, διαταραγμένους και τρελούς. Αυτές και άλλες παρόμοιες λέξεις μετατρέπονται σε βρισιές, καθώς υποτιμούν την αξία και περιγελούν τα προσωπικά προβλήματα μιας άλλης ανθρώπινης οντότητας. Ένα μέλος που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στους ρυθμούς της κοινωνίας, αυτή τον κρίνει και τον τιμωρεί.
Αυτό που ξεχνά, όμως, η κοινωνία είναι ότι τα άτομα που αναγνωρίζουν ότι έχουν ψυχολογικά θέματα και τολμούν να μπουν στην διαδικασία να τα κοιτάξουν κατάματα και να τα αντιμετωπίσουν αποδεικνύουν έμπρακτα ότι έχουν μεγάλο ψυχικό σθένος. Τέτοια μέλη, που θέλουν να βελτιώσουν τον εαυτό τους και δεν θέλουν να πληγώνουν τους συνανθρώπους τους με την συμπεριφορά τους, θα πάνε την κοινωνία μπροστά.
Ο λόγος που προσωπικά διστάζω να επισκεφτώ έναν ψυχολόγο είναι επειδή τρέμω για το τι θα πω και τι θα ακούσω. Υπάρχουν σκέψεις και συναισθήματα, που δεν θέλω να τα μοιραστώ με κανέναν, γιατί είναι πολύ προσωπικά και δεν ξέρω πώς θα με αντιμετώπιζαν οι αγαπημένοι μου άνθρωποι αν τα μοιραζόμουν μαζί τους. Το καλό, βέβαια, με τον ψυχολόγο είναι ότι δεν έχει σκοπό να γίνουμε φίλοι. Πέρα από το να βοηθήσει τον κάθε πελάτη να αντιμετωπίσει τα άγχη και τους προβληματισμούς της καθημερινότητας, αποσκοπεί στο να εμβαθύνει στον ψυχισμό του. Μόλις τα ενδότερα δαιμόνια της ψυχής και του μυαλό σου βγουν από το στόμα και πάρουν σάρκα και οστά, ο ψυχολόγος θα γίνει το ξίφος και η ασπίδα σου για να τα πολεμήσεις. Έτσι, θα έρθει η αυτογνωσία και η αυτοβελτίωση.
Για να γίνουν, βέβαια, όλα αυτά, θα πρέπει να έχεις βρει τον ψυχολόγο που σου ταιριάζει. Δεν είναι κακό να επισκεφτείς διάφορους γιατρούς μέχρι να βρεις εκείνον ή εκείνη που θα σε κάνει να νιώθεις άνετα και ασφαλής. Ειδικά στις μέρες μας έχεις ακόμα περισσότερες επιλογές, αφού υπάρχουν έμπειροι γιατροί, όπως ο ψυχαναλυτής Dr. Γρηγόρης Βασιλειάδης, που παρέχουν συνεδρίες ψυχοθεραπείας διαδικτυακά.
Νιώθεις τώρα έτοιμος να κάνεις το βήμα και να βρεις τον ψυχολόγο σου; Εγώ ναι!