Όταν μια κοινωνία ωθεί τους ανθρώπους σε ένα ταχύτατο ρυθμό ζωής, τότε υπάρχουν “παρενέργειες” οι οποίες θα μπορούσαν να ομαδοποιηθούν σε διάφορες κατηγορίες.
Μία από αυτές είναι και η συμπεριφορά των γονιών απέναντι στα παιδιά τους. Το σημείο που θα ήθελα περισσότερο να επικεντρωθώ στο άρθρο αυτό είναι στο κατά πόσο οι γονείς είναι ενημερωμένοι για τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία των παιδιών και κυρίως στους “αόρατους” κινδύνους που υπάρχουν.
Τα προβλήματα δεν θα έλεγα ότι είναι αόρατα, κάθε άλλο μάλιστα. Όμως, παρότι είναι γνωστά εξακολουθούν να αγνοούν πολλοί γονείς την ύπαρξή τους. Τελευταίες μελέτες έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι προβλήματα όπως η παχυσαρκία, το παθητικό κάπνισμα και η χρήση κινητών συσκευών έχουν αυξηθεί.
Το παιδιατρικό-παιδοπνευμονολογικό τμήμα του νοσοκομείου ‘Ελπίς’ πραγματοποίησε έρευνα σε δείγμα 2133 παιδιών με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. Η έρευνα έδειξε ότι το ποσοστό των καπνιστών γονέων σημείωσε αύξηση τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες που ζουν στην Αθήνα παρά την αντικαπνιστική πολιτική στη χώρα μας. Το θλιβερό στα αποτελέσματα είναι ότι 3/4 παιδιά είναι παθητικοί καπνιστές. Το θετικό στην υπόθεση είναι ότι ο επιπολασμός του παιδικού άσθματος μέχρι την εφηβεία είναι μικρότερος από αυτόν των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης.
Η παχυσαρκία είναι ένα φαινόμενο το οποίο τείνει να πάρει επιδημικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Η παιδική παχυσαρκία φαίνεται να έχει άμεση σχέση με τον υπερκαταναλωτισμό των παιδιών, ειδικά των αγοριών. Στα κορίτσια φαίνεται να υπάρχει σύνδεση της παχυσαρκίας με την εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων από την εφηβεία. Που είναι οι γονείς εδώ πέρα;
Τα κινητά είναι νέα μόδα, αλλά η χρήση τους σε παιδιά προκαλεί προβλήματα. Υπάρχουν αρκετές επιστημονικές έρευνες που προειδοποιούν για τις παρενέργειες που μπορεί να έχει η χρήση κινητού τηλεφώνου από ένα παιδί που βρίσκεται ακόμα στην ανάπτυξη, αλλά δεν νομίζω πως έχουν την απαραίτητη προώθηση.
Έρευνα που πραγματοποίησε η Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας έδειξε ότι σχεδόν 2/3 (ποσοστό 63,6%) παιδιά ηλικίας 12 ετών έχουν στην κατοχή τους κινητό τηλέφωνο. Μάλιστα, το 35,7% των παιδιών που έχουν κινητό, το απέκτησαν πριν κλείσουν τα 10 χρόνια τους! Η τρέλα βασιλεύει μέσα στην ελληνική οικογένεια και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι οι γονείς που αγοράζουν στα παιδιά τους κινητό σε τόσο μικρές ηλικίες, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που σε ποσοστό 70,6% …αποκηρύσσουν τη χρήση τους από τα παιδιά και δηλώνουν ότι δεν θα πρέπει να αποκτούν κινητό πριν τα 16 τους χρόνια. Και οι περισσότεροι από αυτούς είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου.
Και σε όλα αυτά έρχομαι εγώ εδώ και να ρωτήσω πάλι. Που είναι οι γονείς σε όλα αυτά; Η απάντηση είναι στο κόσμο τους…
[via]
One Comment
Ανώνυμος
Kala ta les…Dyo mono pragmata exw na epishmanw:
1) Ola einai thema paidias(kai sthn Ellada h paidia genikotera einai skata…)
2) Den yparxei antikapnistikh politikh sth xwra mas re paidia…Mh ksegelame tous eautous mas…