Τον χρησιμοποιούμε κάθε μέρα στη ζωή μας. Από την ώρα που θα ξυπνήσουμε μέχρι την ώρα που θα πέσουμε στο κρεβάτι για ύπνο. Τον κοιτάμε περιμένοντας κάθε φορά να ανακαλύψουμε και κάτι διαφορετικό. Για μερικούς είναι ο καλύτερος τους φίλος, γιατί μόνο αυτός μπορεί να δει τον αληθινό τους εαυτό. Για άλλους όμως είναι ο χειρότερος εχθρός… Γιατί μπροστά του δεν χωράνε ψέματα, φουσκωμένα λόγια, και υποσχέσεις. Ναι, ο καθρέφτης μπορεί ταυτόχρονα να είναι και φίλος και εχθρός σου, εσύ θα επιλέξεις!
Χρειάζεσαι τον καθρέφτη για να καλύψεις ένα σπυράκι που βγήκε στο μάγουλο σου έτσι ξαφνικά, για να πλύνεις τα δόντια σου, για να φορέσεις το φακό επαφής. Πολλές φορές τον χρησιμοποιείς για να δεις αν σου πάνε τα ρούχα που φοράς, αν αδυνάτισες ή αν η psychology essay καινούργια σου τσάντα ταιριάζει με το τζιν παντελόνι σου. Άλλες πάλι του μιλάς. Είτε ρωτώντας τον αν εσύ είσαι το πιο όμορφο πλάσμα επάνω στον πλανήτη, είτε ζητώντας του μια συμβουλή για ένα πρόβλημα σου.
Αγαπάς τον καθρέφτη όταν αυτό που βλέπεις είσαι εσύ. Όταν το χαμόγελο σου σ’ αυτόν είναι πιο λαμπερό από ποτέ. Αγαπάς τον καθρέφτη όταν μπορείς να δεις κατάματα εσένα, χωρίς ίχνος ντροπής. Τον αγαπάς όταν σου δείχνει πως έχεις χάσει κιλά, όταν σε ομορφαίνει και βέβαια όταν συμφωνεί μαζί σου. Όταν σου λέει πως το δίκαιο είναι πάντα με το μέρος σου και πως πάντα οι άλλοι φταίνε για όλα.
Πότε τον μισούμε; Όταν αυτό που βλέπουμε δεν μας αρέσει. Όταν κοιτώντας τον, δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Μισούμε τον καθρέφτη μας γιατί δεν μπορούμε να κρυφτούμε απ’ αυτόν, καθώς εκεί θα φανεί και η παραμικρή λεπτομέρεια θυμίζοντας μας τις υποχρεώσεις του παρελθόντος που έχουμε αφήσει ανοικτές. Μισούμε τον καθρέφτη μας όταν μας λέει την αλήθεια για τις πράξεις μας. Όταν σου φωνάζει πως αυτήν τη φορά δίκαιο έχει ο διπλανός σου και όχι εσύ, όταν σου θυμίζει πως οι μελανιές στο πρόσωπο σου δεν προέρχονται από πέσιμο στις σκάλες αλλά από τον άντρα σου και τέλος τον μισούμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά όταν πρέπει να παραδεχτούμε μπροστά του πως για ακόμη μια φορά έχει δίκαιο…
Δύο είναι οι επιλογές που έχεις απέναντι στον καθρέφτη όταν δείχνει κάτι για το οποίο ντρέπεσαι… Ή να προσπαθήσεις να βελτιώσεις αυτό το κάτι ή απλά να τον σπάσεις. Όμως πρόσεχε, γιατί τα κομμάτια που θα μείνουν κόβουν… βαθιά και παντοτινά! Μη ξεχνάς πως ο καθρέφτης δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να αντανακλά αυτό που “βλέπει”… Στο χέρι μας είναι πως θα καθρεφτιστούμε και βέβαια πως η ίδια εικόνα με διαφορετική διάθεση μπορεί να μας δώσει ένα αντίθετο μήνυμα.
Να θυμάσαι ότι το αδύνατο σημείο των καθρεφτών είναι οι ατμοί. Κάνε τον να θολώσει με διάφορους τρόπους και γράψε πάνω του τη δική σου ιστορία, τη δική σου εκδοχή, αυτό που εσύ θες να ισχύει. Μπορεί να κρατήσει λίγα δευτερόλεπτα όμως μπορεί να είναι αρκετά για να πάρεις τη ζωή στα χέρια σου…