Ο πιο δημοφιλής παιδικός χαρακτήρας, ο μικρός ποντικός που γεννήθηκε στη φαντασία του Ουώλτ Ντίσνεϋ, συνάντησε για πρώτη φορά το κοινό του το Νοέμβρη του 1928 με την μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων “Ατμόπλοιο Ουΐλι”. Αυτήν την πρώτη του εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη ακολούθησαν πολλές ακόμη κι έτσι σταδιακά ο Μίκυ Μάους έγινε αγαπητός από μικρούς και μεγάλους σε όλον τον κόσμο – και παραμένει μέχρι και σήμερα. Πέρα από την πορεία του στις κινηματογραφικές αίθουσες, όμως, ο Μίκυ Μάους, δύο χρόνια μετά την αρχική του εμφάνιση, ξεκίνησε μία διαφορετική, ανεξάρτητη πορεία, περνώντας από την οθόνη… στο χαρτί!
Βλέποντας την επιτυχία των καρτούν με τον Μίκυ, η King Features Syndicate, μεγάλο εκδοτικό συνδικάτο της εποχής, έκανε προσφορές στον Ντίσνεϋ για να μπορούν να χρησιμοποιούν τον Μίκυ και τους υπόλοιπους χαρακτήρες της παρέας του σε ημερήσια στριπάκια [αρχική μορφή των κόμικς, συνήθως μια λωρίδα με έναν μικρό αριθμό συνεχόμενων καρέ]. Ο Ντίσνεϋ δέχτηκε και ανέλαβε την συγγραφή των ιστοριών, αρχικά, αφήνοντας το καλλιτεχνικό κομμάτι στον έμπιστο συνεργάτη του Αμπ Άιγουερκς (Ub Iwerks). Οι πρώτες πρώτες ιστορίες ήταν σε μεγάλο βαθμό εμπνευσμένες από σύγχρονα καρτούν με τον ήρωα, όπως για παράδειγμα το Plane Crazy.
Τον Μάιο του 1930, όταν η θέση του σχεδιαστή για τις ιστορίες του Μίκυ Μάους άδειασε, ο Ουώλτ ανέθεσε τη δουλειά σε έναν νεαρό καρτουνίστα, τον Φλόυντ Γκότφρεντσον. Υποτίθεται πως η μεταφορά από τα καρτούν στα κόμικς ήταν προσωρινή, όμως ο Φλόυντ τελικά έμεινε σ’ αυτή τη θέση από τον Μάιο του 1930 μέχρι το Νοέμβριο του 1975. Για σαρανταπέντε ολόκληρα χρόνια, λοιπόν, ο μικρός ποντικός έζησε μερικές από τις πιο έντονες και αξιοσημείωτες περιπέτειές του στο χαρτί, κάτω από τη “φροντίδα” του νέου του πατέρα, του Γκότφρεντσον.
Εκείνη την εποχή, ο χαρακτήρας του Μίκυ διέφερε αρκετά από αυτόν που συναντάμε σήμερα. Δεν ήταν ο ξερόλας, τέλειος ήρωας, όπως συχνά παρουσιάζεται στις πιο πρόσφατες ιστορίες κόμικς, αλλά ένας τυχοδιώκτης καταφερτζής παρορμητικός και τολμηρός ήρωας που, παρά τις αντιξοότητες, έβρισκε τους πιο ευφάνταστους τρόπους να ξεπεράσει κάθε δυσκολία με την εφευρετικότητά του. Με πατέρα τον Γκότφρεντσον, ο Μίκυ διένυσε σαρανταπέντε χάρτινα χρόνια ζωής με κάθε είδους περιπέτειες στο ιστορικό του: πειρατικές, πυγμαχικές, θρίλερ, καουμπόικες και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Παράλληλα, ο χαρακτήρας του διαμορφώνονταν λίγο λίγο, μαζί με τον Μίκυ των κινουμένων σχεδίων, για να γίνει, εν τέλει, έτσι όπως τον ξέρουμε σήμερα.
Το “πρώτο” ταξίδι του Μίκυ στον χάρτινο κόσμο, λοιπόν, με σύντροφο ή μάλλον οδηγό του τον Γκότφρεντσον, μπορεί κανείς να απολαύσει σήμερα στην ολότητά του, μέσω της εκδοτικής εταιρείας Fantagraphics. Οι ιστορίες αυτές έχουν δημοσιευτεί πολλές φορές στο παρελθόν σε αρκετές χώρες ανά τον κόσμο, αλλά είναι πλέον αρκετά δυσύρετες. Η προαναφερθούσα εταιρεία λοιπόν, εδώ και έναν χρόνο έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πλάνο για την κυκλοφορία όλων των ιστοριών του Μίκυ Μάους που φιλοτέχνησε ο Φλόυντ Γκότφρεντσον με χρονολογική σειρά σε πολυτελείς τόμους που δημοσιεύουν, εκτός από τα στριπ, αρκετό επιπλέον υλικό και κείμενα/αναλύσεις πάνω στις ιστορίες, τον ίδιο τον Γκότφρεντσον ή τους δημιουργούς που ενεπλάκησαν με τον χαρακτήρα στα πρώτα του βήματα. Οι ιστορίες του δημιουργού είναι μοναδικά εμπνευσμένες και ευφάνταστες, ενώ εμφανίζεται ένα πάνθεον από νέους και μη χαρακτήρες πλάι στον Μίκυ, όπως η Μίννι, ο φίλος του Οράτιος, η Κλάραμπελ, ο Γκούφυ, ο εξωγήινος Ήτα Βήτα αλλά και οι εχθροί του Μαύρος Πητ, ο Σάιστερ (Shyster), ο Μόρτιμερ και ακόμη, ένας από τους καλύτερους χαρακτήρες που δημιούργησε ο Γκότφρεντσον, το Μαύρο Φάντασμα!
Οι τόμοι αποτελούνται από περίπου 280 σελίδες έκαστος και κοστίζουν 30 δολλάρια. Είναι σκληρόδετοι και με πολύ καλή ποιότητα χαρτιού στο εσωτερικό, είναι γενικότερα μία έκδοση-φετίχ για κάθε συλλέκτη κόμικς, και ιδιαίτερα ντισνεϋκών, που σέβεται τον εαυτό του. Προς το παρόν έχουν κυκλοφορήσει οι τρεις πρώτοι τόμοι, ενώ ανά δύο κυκλοφορούν σε πακέτο μαζί με μία θήκη (slipcase). Ο τέταρτος τόμος αναμένεται να κυκλοφοροήσει τον Οκτώβριο.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως λίγο καιρό πριν ανακοινωθεί η συγκεκριμένη έκδοση, στη γειτονική μας Ιταλία κυκλοφορούσαν ήδη παρόμοιοι τόμοι με τα άπαντα του Γκότφρεντσον, με την ονομασία Gli anni d’ oro di Topolino, δηλαδή “Τα χρυσά χρόνια του Μίκυ Μάους”. Η ποιότητα της έκδοσης ήταν κατώτερη και οι σελίδες 160, αλλά αυτό δικαιολογούνταν από την τιμή που ήταν στα 10€.
Μακάρι να δούμε σύντομα αυτές τις κλασικές ιστορίες μεταφρασμένες και στη γλώσσα μας.