Ποιος θα μας έλεγε πριν από λίγα χρόνια ότι το διαδίκτυο θα δημιουργούσε ένα νέο νόμισμα, τα bitcoins, τα οποία θα μπορέσουν ουσιαστικά να αποτελέσουν ως έναν από τους μελλοντικούς τρόπους συναλλαγής μεταξύ των χρηστών αλλά και των εταιριών;
Η ιστορία του συγκεκριμένου νομίσματος ξεκίνησε το 2008 από έναν Ιάπωνα φοιτητή, τον Satoshi Νakamoto, ο οποίος εμφάνισε μέσα στο διαδίκτυο μια εργασία όπου υπήρχε ένα νόμισμα διαδικτυακό και που θα μπορούσανε οι χρήστες να αγοράσουν και να χρησιμοποιήσουν για τις συναλλαγές τους στο Internet.
Βέβαια αυτό αποτέλεσε πολύ σημαντικό γεγονός στην παγκόσμια κοινότητα και αμέσως όλοι προσπάθησαν να απευθυνθούν στον Ιάπωνα φοιτητή για περισσότερες λεπτομέρειες πάνω στην ιδέα αυτή, αλλά εις μάτην καθώς όπως αποδείχθηκε αργότερα δεν υπήρξε λογικά τέτοιος άνθρωπός και γενικότερα επικράτησε η άποψη ότι η συγκεκριμένη εργασία αποτέλεσε εργασία μια ομάδας ανθρώπων.
Η τεχνολογία που αναπτύχθηκε γύρω από αυτό το νόμισμα έχει να κάνει με ένα άυλο συναλλαγματικό μέσο όπου στηρίζεται κυρίως γύρω από ένα πρωτόκολλο δοσοληψιών peer-to-peer όπου ένας χρήστης μπορεί να κάνει παγκόσμιες συναλλαγές χωρίς κανένα κόστος ή μερικές φορές ένα πολύ μικρό.
Έτσι μόλις γίνανε οι πρώτες απαραίτητες εργασίες είχαμε και το λανσάρισμα του νομίσματος στην διεθνή αγορά το 2009 μιας και ένας αριθμός επιχειρήσεων αποφάσισε να δοκιμάσει το νέο αυτό διαδικτυακό νόμισμα όπου και είχαμε την πρώτη διαδικτυακή αγορά μια πίτσας με αυτό το νόμισμα, ενώ μια από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες στον κόσμο, το wikiLeaks αποφάσισε ότι δεχότανε και δωρεές μέσα από αυτό τον τρόπο συναλλάγματος.
Το νόμισμα bitcoin, έχει παραχθεί σε 21 εκατομμύρια νομίσματα με στόχο ότι μέχρι το 2040 δεν θα ξαναγίνει παραγωγή και ότι μέχρι εκείνη την χρονιά δεν υπάρχει λόγος να βγουν άλλα καθώς ο αριθμός κρίνεται κάτι παραπάνω από επαρκής. Βέβαια αυτό που πρέπει να τονίσουμε στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι πολλοί ”διαδικτυακοί παραχαράκτες” προσπάθησαν να δημιουργήσουν νέα και παράνομα νομίσματα αλλά τελικά μείνανε με την προσπάθεια.
Τώρα ο τρόπος λειτουργίας του συγκεκριμένου νομίσματος είναι απλός, και το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε στην αρχή είναι να εγκαταστήσουμε ένα λογισμικό για τα bitcoins μας από το οποίο θα μπορούμε να κάνουμε όλες εκείνες τις συναλλαγές όπως είναι οι αγορές αλλά και οι πωλήσεις. Βέβαια εδώ να προσθέσουμε ότι κατά την αγορά τους οι χρεώσεις που θα υποστούμε δεν έχουνε καμία σχέση με τις τραπεζικές χρεώσεις καθώς εδώ η χρέωση είναι σχεδόν 5 λεπτά στο ευρώ.
Κάποιος μπορεί να μας ρωτήσει ποια είναι η δύναμη ύπαρξης αυτού του νομίσματος; Αυτό που θα μπορούσαμε να απαντήσουμε είναι το ίδιο το Internet. Όσο υπάρχει το διαδίκτυο τόσο θα συνεχίζουν να υπάρχουν τα συγκεκριμένα νομίσματα.
Εκτός από όλα αυτά, αυτό που θα πρέπει να δούμε είναι οι τρόποι που θα αποκτήσουμε τα συγκεκριμένα νομίσματα καθώς υπάρχουνε πολλοί και σίγουρα αν διαβάσετε αυτό το άρθρο θα βρείτε μερικούς από αυτούς αρκετά ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα μιλήσαμε παραπάνω για το λογισμικό, τα οποία λειτουργούν και ως ανταλλακτήρια. Πέρα όμως από αυτά έχουμε και τα δωρεάν νομίσματα που μπορείτε να τα βρείτε σε κάποιες ιστοσελίδες.
Επίσης μέσω mining, είναι ένας τρόπος επίλυσης ενός μαθηματικού γρίφου, και ως επιβράβευση κερδίζετε αυτά τα νομίσματα. Ακόμη μπορείτε να τα αγοράσετε μέσω εταιριών αγοροπωλησίας αλλά καλό είναι να γνωρίζετε την ισοτιμία μιας και αυτό λειτουργεί ως κανονικό νόμισμα άρα καθημερινά η ισοτιμία του αλλάζει. Τέλος ένας χρήστης μπορεί να τα αποκτήσει προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε άλλους χρήστες.