Η κατάθλιψη αποτελεί την μάστιγα της εποχής μας. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο με κατάθλιψη, ενώ στη χώρα μας υπάρχουν 550 χιλιάδες. Σήμερα καταλαμβάνει την τέταρτη θέση στις ψυχικές ασθένειες, όμως μέχρι το 2020 θα έχει φτάσει στην δεύτερη θέση. Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 6% του γενικού πληθυσμού πάσχει από κατάθλιψη. Εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία με διαφορετικής μορφής συμπτώματα, άλλοτε ήπια και άλλοτε σοβαρά. Παρατηρείται αύξηση στις νεανικές ηλικίες λόγω αλκοόλ ή άλλων ψυχοδραστικών ουσιών. Μόνο το 10-25% βρίσκεται σε φαρμακευτική αγωγή, παρόλο που στις μέρες μας, η νόσος αυτή είναι ιάσιμη. Δυστυχώς η κατάθλιψη οδηγεί τον ασθενή σε αυτοκαταστροφή και έτσι ένας στους δέκα ασθενείς διαλέγει την αυτοκτονία ως λύση στα προβλήματά του.
Τα αίτια είναι γενετικοί, βιολογικοί και ψυχοκοινωνικοί παράγοντες. Για παράδειγμα, οι νευροδιαβιβαστές, που είναι βιοχημικές ουσίες στον εγκέφαλο, όταν υπολειτουργούν προκαλούν κατάθλιψη. Επίσης προκαλείται από ορμονικά προβλήματα, όγκους, εγκεφαλικά επεισόδια, και εξαρτησιογόνες ουσίες ( κοκαΐνη, αλκοόλ, ορισμένα φάρμακα). Στους ψυχολογικούς παράγοντες ανήκουν τα ενδοοικογενειακά προβλήματα, η βία, το στρες, κάποια απώλεια και άλλα. Η κατάθλιψη ανάλογα με τα συμπτώματα χωρίζεται σε μείζων, ήπια και δυσθυμική διαταραχή. Ορισμένα από τα συμπτώματα είναι:
- Καταθλιπτική διάθεση κάθε μέρα.
- Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες.
- Μείωση ή αύξηση της όρεξης ή του βάρους.
- Αϋπνία ή υπερυπνία, σχεδόν καθημερινά.
- Ψυχοκινητική ανησυχία ή ψυχοκινητική επιβράδυνση, καθημερινά.
- Εύκολη κόπωση ή απώλεια της ενεργητικότητας.
- Ιδέες ενοχής και αναξιότητας.
- Δυσκολία στην συγκέντρωση.
- Σκέψεις θανάτου ή ιδέες αυτοκαταστροφής.
Αν νιώθετε αυτά τα συμπτώματα αρχικά συμβουλευτείτε τον οικογενειακό σας γιατρό. Η θεραπεία γίνεται ανάλογα με την μορφή κατάθλιψης του ασθενούς με φαρμακευτική αγωγή και με παρακολούθηση ψυχολόγου. Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.depressionanxiety.gr/2/article/greek/2/70/index.htm.
ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ: 1034 ( από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής)