Η Μαρούλα Κλιάφα γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1937, όπου και ζει μόνιμα με την οικογένειά της. Σπούδασε δημοσιογραφία και ασχολείται με την λογοτεχνία από το 1972. Τα βιβλία της, έχουν αποσπάσει πολλά βραβεία και επαίνους και το 2010 το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της σχολής επιστημών του ανθρώπου του πανεπιστημίου της Θεσσαλίας της απένειμε τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα. Τα “άγρια παιχνίδια” είναι ένα εφηβικό μυθιστόρημα που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Κέδρος το 2008. Αποφάσισα να προτείνω το συγκεκριμένο βιβλίο γιατί καταπιάνεται με ένα σχετικά σύγχρονο φαινόμενο που μαστίζει τα ελληνικά σχολεία και όχι μόνο. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι άλλο από τον σχολικό εκφοβισμό ή αλλιώς, <<bullying>>, που παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις προβληματίζοντας γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Τραγικό πρόσωπο της ιστορίας είναι ο Πέτρος ένας δεκαπεντάχρονος έφηβος που ζει στην επαρχία. Είναι άριστος μαθητής, από εύπορη οικογένεια και ιδιαίτερα κοινωνικός, αλλά μια μέρα δίνει τέρμα στην ζωή του πέφτοντας από το σχολικό κτήριο στο κενό. Τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι πολλά και η αστυνομική έρευνα δεν καταφέρνει να δώσει μια πειστική απάντηση. Την απάντηση λοιπόν αυτή, θα μας την δώσουν έμμεσα δύο μαρτυρίες: του φιλόλογου καθηγητή που ήρθε από την Αθήνα να διδάξει στην επαρχία και της Αντριάνας, συμμαθήτριας και φίλης τους αυτόχειρα. Επομένως, υπάρχουν δύο αφηγητές οι οποίοι προσπαθούν να ανασυνθέσουν τα γεγονότα που προηγήθηκαν της αυτοκτονίας. Το εφηβικό αυτό μυθιστόρημα κάνει αναφορά σε όλα εκείνα τα φαινόμενα που συνιστούν την ανικανότητα του εκπαιδευτικού μας συστήματος, όπως ο ρατσισμός, η προκατάληψη, η απαξίωση των εκπαιδευτικών από τους μαθητές, η ελλιπής κατάρτιση των εκπαιδευτικών σε θέματα ψυχολογικής υποστήριξης και η σχολική βία.
Όποιος λοιπόν θέλει ένα βιβλίο που δεν εξωραΐζει την πραγματικότητα, που καθρεφτίζει την λειτουργία του σημερινού σχολείου αλλά δεν την δέχεται απόλυτα, που καταπιάνεται με μια σκοτεινή πλευρά μιας αθώας φαινομενικά ηλικίας τότε πρέπει να διαβάσει το “άγρια παιχνίδια”. Ειδικότερα, είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσει κάθε γονέας ώστε να ενημερωθεί για φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού και να μπορέσει να τα εντοπίσει εγκαίρως, αλλά και κάθε έφηβος που είναι ο άμεσα ενδιαφερόμενος και το άμεσο θύμα ψυχολογικής και σωματικής βίας.