Ρουμάνοι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κλουζ, δημιούργησαν τεχνητό αίμα! Η πρωτεΐνη, την οποία μέσω επεξεργασιών διαμορφώνουν ως υποκατάστατο του αίματος -και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεταγγίσεις μέχρι ένας τραυματισμένος οργανισμός με απώλεια αίματος να ξαναπαράγει την χαμένη ποσότητα- λέγεται αιμερυθρίνη. Αυτός ο τύπος πρωτεϊνης συναντάται στα σκουλήκια της θάλασσας. Το τεχνητό αίμα είναι άχρωμο καθώς δεν περιέχει αιμοσφαιρίνη.
Στις δοκιμές που έγιναν σε εργαστήρια επιβεβαιώθηκε η μη τοξικότητα της πρωτεϊνης καθώς τα πειραματόζωα δεν εμφάνισαν δυσανεξία στο αίμα που τους χορηγήθηκε. Επιπροσθέτως, το προϊόν αυτό των εργαστηριακών ερευνών εμφάνισε αντοχή σε διάφορους χημικούς παράγοντες. Μέσα στα επόμενα χρόνια θα γίνουν και πειράματα σε ανθρώπους για να επισφραγιστεί η καταλληλότητα του αίματος για ενδεχόμενη ιατρική χρήση. Οι ειδικοί για την ευκολότερη μεταφορά και χρήση του, ψάχνουν την φόρμουλα για την σύστασή του σε μορφή σκόνης που με τον συνδυασμό του νερού να χορηγείται άμεσα σε έκτακτες περιπτώσεις.
Αξίζει εν τέλει να σημειωθεί, ότι το τεχνητό αίμα εμπεριέχει -εκτός από νερό- άλατα αλλά και αλβουμίνη, μια πρωτεΐνη η οποία θωρακίζει τον οργανισμό από την δράση στρεσογόνων παραγόντων (κοινώς, δεν επιτρέπει την ενεργοποίηση μηχανισμών που ευθύνονται για την ύπαρξη του άγχους).