Αυξάνονται οι πιέσεις ώρα με την ώρα από τους εταίρους προς την Ελλάδα προκειμένου να επιτευχθούν βήματα προόδου στις διαπραγματεύσεις. Γεγονός το οποίο φάνηκε ξεκάθαρα από την χρονική διάρκεια των δηλώσεων μετά το Eurogroup, διότι από κει που είχαμε συνηθίσει τις μακροσκελείς δηλώσεις και διασκέψεις, τώρα μία δίλεπτη συνέντευξη και ένα δελτίο τύπου 11 γραμμών καθιστούν σαφή τα πράγματα. Πράγματα τα οποία λένε πως ο χρόνος υπομονής όντως τελείωσε και ότι η Ελλάδα θα πάρει χρήματα μόνο όταν ολοκληρώσει το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας, με τα μεγαλύτερα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις να παραμένουν το συνταξιοδοτικό και το εργασιακό, αλλά καθώς και κατά τον Γερμανό Υπ. Οικ., η έλλειψη κοστολογημένων προτάσεων που να μπορούν να εφαρμοστούν.
Βέβαια το γεγονός της έλλειψης χρόνου δεν οφείλεται μόνο στην, κατά τον κ. Βαρουφάκη, “δημιουργική ασάφεια” των προτάσεών του αλλά και στην μη παράδοση χρόνου στην νέα κυβέρνηση από την προηγούμενη, με τον κ.Βενιζέλο συγκεκριμένα να λέει στην εκπομπή “Στον Ενικό” πως ο λόγος που δεν είχε πάρει η τότε συγκυβέρνηση εξάμηνη παράταση ήταν για να μην δεσμεύσει για άλλους 4 μήνες την χώρα στο μνημόνιο. Μόνο ευχαριστώ δηλαδή που δεν μας ζήτησε να του πούμε γι΄αυτήν την πράξη “μεγαλοψυχίας” που ξαφνικά ενδιαφέρθηκαν κατά την λήξη της θητείας τους, πως ο Ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο τα μνημόνια, δίχως να αφήνουν έτσι χρόνο στην νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί σε σωστές βάσεις και χρονικά πλαίσια.
Ενώ μέσα σε όλες τις αναταραχές έρχεται ακόμα μία θέση για να ταράξει κι άλλο τα νερά και αυτή είναι η άποψη που εξέφρασε ο κ. Σόιμπλε λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup, λέγοντας πως είναι θετικός στο να πάει η Ελλάδα σε δημοψήφισμα. Έτσι θέτει του Έλληνες πολίτες προ των ευθυνών τους για τις αποφάσεις τους 3 μήνες πριν, βάζοντάς τους ουσιαστικά να επιλέξουν μεταξύ του διλήμματος της Ευρωζώνης ή μιας άλλης πολιτικής εκτός αυτής. Δείχνοντας έτσι για ακόμα μια φορά το γεγονός πως η Ελλάδα λόγω του δημοσιονομικού της χρέους έχει βρεθεί ως πειραμοτόζωο οικονομικών πολιτικών διάσωσης στην Ευρώπη. Ενώ για όλο αυτό ο κ.Ντάιζενμπλουμ τονίζει πάλι πως δεν υπάρχει χρόνος και πως οι αποφάσεις περί δημοψηφίσματος ή μη πρέπει να ληφθούν άμεσα. Με τον κ.Βενιζέλο για ακόμα μια φορά να τοποθετείται στην εκπομπή “Στον Ενικό” και να λέει κεκαλυμμένα χαζό τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση αν προβεί σε δημοψήφισμα. Όμως καθώς λαμβάνουν χώρα όλα αυτά τα γεγονότα η Ελλάδα κατάφερε να πληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το Δ.Ν.Τ. μόλις μία μέρα πριν την λήξη της προθεσμίας, με μια μικρή παρατυπία. Ή μήπως όχι. Η παρατυπία αυτή ήταν να πάρουμε τα λεφτά από τα ταμειακά μας διαθέσιμα με την σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων εταίρων (γιατί άραγε?), με την Τράπεζα της Ελλάδας να διαθέτει το ποσό για αυτή την αποπληρωμή. Ενώ όπως αναφέρει η Bild κατά την διάρκεια του Eurogroup ο κ. Τσίπρας τηλεφώνησε στην Μόσχα για να ευχαριστήσει του Ρώσσους ομόλογούς του και να δείξει το ενδιαφέρον του για να γίνουμε μέλος στην Τράπεζα των Brics. Η τράπεζα αυτή είναι μια σύμπραξη των 5 ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη όπου αυτή την στιγμή είναι η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία, για να δημιουργήσουν χονδρικά μια αντι-παγκόσμια “Τράπεζα”.
Έτσι λοιπόν εν κατακλείδι βρισκόμαστε στην μέση ακριβώς δύο δρόμων. Ο ένας είναι ο άτακτος συμβιβασμός στους όρους των Ευρωπαίων εταίρων προκειμένου να ανοίξει ξανά η κάνουλα της χρηματοδότησης των Ελληνικών Ταμείων και ο άλλος είναι να προβεί η Ελληνική κυβέρνηση σε δημοψήφισμα και μετά ανάλογα το αποτέλεσμα να πορευθούμε΄ και εξηγούμαι. Αν βάσει δημοψηφίσματος θέλει ο Ελληνικός λαός να μείνουμε στην Ευρωζώνη, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για συμβιβασμούς και για επίτευξη τελικά συμφωνίας, ενώ αν αποφασιστεί η απόσχισή μας από την Ευρωζώνη θα πρέπει να εξετάσει την εναλλακτική των Brics. Εκτός και αν, λέω εγώ με το πτωχό μου το μυαλό, την έχει ήδη εξετάσει και πράττει ανάλογες πολιτικές προκειμένου με δημοψήφισμα ή χωρίς να γίνουμε μέλος της τράπεζας αυτής με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. Γιατί όπως είχε πει και ο Σαίξπηρ “τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και από ότι βλέπουμε τα μισά απ΄αυτά είναι αλήθεια”.