Από την στιγμή που ανακοινώθηκαν τα Windows 10, και μάλιστα πως θα διατεθούν στο μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού δωρεάν, όλοι έψαχναν να βρουν τον… “λάκκο στην φάβα”. Αρχικά κυριάρχησε η ιδέα πως μόνο η εγκατάσταση θα είναι free of charge και αργότερα θα ζητείται από τους χρήστες να πληρώσουν. Μετά, λόγω της γνωστοποίησης πως ακόμα και εκείνοι που χρησιμοποιούσαν “πειρατικά” Windows θα λάβουν δωρεάν το udpate, οι περισσότεροι θεώρησαν πως η Microsoft ετοιμάζει κάτι πίσω από την πλάτη τους. Τελικά, τίποτα από αυτά δεν απεδείχθη αληθές. Όμως, δυστυχώς αυτό δεν σημαίνει πως η MS είναι… αθώα.
Σύμφωνα με το The Verge, στο Συμφωνητικό έγγραφο χρήσης (End User License Agreement – EULA) των Windows 10, το οποίο αμφιβάλλουμε αν διαβάζει κανείς, σε μια μικρή παράγραφο αναφέρεται ξεκάθαρα πως η Microsoft θα είναι σε θέση να αποτρέψει την εγκατάσταση “ψεύτικου” λογισμικού, που αποτελεί δηλαδή αντίγραφο αυθεντικού προϊόντος, καθώς και την χρήση μη αναγνωρισμένου hardware. Αναλυτικά το κείμενο: “We may automatically check your version of the software and download software updates or configuration changes, including those that prevent you from accessing the Services, playing counterfeit games, or using unauthorized hardware peripheral devices.” Θεωρητικά, η Microsoft μπορεί, έτσι απλά, να εισβάλλει στην προσωπική ζωή του καθενός, άσχετα βέβαια αν η πειρατεία λογισμικού και παιχνιδιών είναι παράνομη.
Όμως, όπως αναφέρουν τα παιδιά στο Verge, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται από το Redmond εδώ και καιρό για την προστασία των κονσολών του, Xbox 360 και One. Ο αρθρογράφος υποθέτει πως η παράγραφος αναφέρεται σε ακριβώς αυτό, ώστε η άνθιση, πάλι, των πειρατικών παιχνιδιών σε κονσόλες να παραμείνει μια ελάχιστη πιθανότητα. Όπως και να έχει, εφόσον τα software των Xbox και PC μοιράζονται πλέον πολλά, δεν αποκλείεται η Microsoft να εφαρμόσει την τακτική αυτή και στους Υπολογιστές. Η αλήθεια είναι πως έτσι θα “πληγωθεί θανάσιμα” η πειρατεία και θα φέρει χαμόγελο σε πολλούς κατασκευαστές προγραμμάτων, πόσο μάλλον για εταιρίες των οποίων τα λογισμικά κοστίζουν πολύ περισσότερο από έναν τίτλο παιχνιδιού.
Είναι θέμα χρόνου να δούμε αν όντως τα Windows 10 κρύβουν τέτοιες… εκπλήξεις. Προς το παρόν δεν έχει καταγραφεί κάποιο παράπονο από χρήστη που δεν μπόρεσε να εγκαταστήσει software-αντιγραφή, ή να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει κομμάτι hardware και ο Η/Υ να το “πέταξε έξω”. Μένει να δούμε αν η Microsoft τελικά ετοιμάζει ένα μεγάλο χτύπημα κατά της πειρατείας και όχι μόνο…