Η εξεταστική πλησιάζει για μία ακόμα φορά και το ακατάβλητο άγχος βρίσκεται έξω από την πόρτα πολλών από εμάς και χτυπάει τα κουδούνια. Παρόλα αυτά, η πόρτα έχει ήδη ανοίξει για την τεμπελιά και την ανορεξιά για διάβασμα, τα οποία στρογγυλοκάθονται στο σαλόνι με μια σακούλα -μπορεί και δύο- πατατάκια και παρακολουθούν σαν να μην υπάρχει αύριο σειρές και ταινίες. Σε μία τέτοια φάση βρισκόμουν όταν αντί να διαβάζω έβαλα να δω μία από τις καινούριες ταινίες του Netflix με τίτλο Candy Jar (2018) σε σκηνοθεσία του Ben Shelton. Και για την κατηγορία της -εφηβική κομεντί- ήταν καλή, αλλά με έκανε να αναπολήσω τις ταινίες που σημάδεψαν τα δικά μου εφηβικά χρόνια. Για αυτό, λοιπόν, σήμερα θα τους αποδώσω τις τιμές που τους αξίζουν, γιατί μπορεί να μην είναι οσκαρικές ταινίες, αλλά καλώς ή κακώς προσέφεραν γέλια και συγκίνηση σε πολλούς ανθρώπους σε αυτά τα δύσκολα χρόνια.
Οι ταινίες παρατίθενται με χρονολογική σειρά -από την πιο παλιά στην πιο σύγχρονη- και όχι σε σειρά της αρεσκείας μου.
1.Never Been Kissed (1999) του Raja Gosnell
Πέρα από το γεγονός ότι πρωταγωνίστρια είναι η Drew Barymore, πρόκειται για μια αστεία ταινία, που σου δείχνει την σημασία των δεύτερων ευκαιριών και πως είναι σημαντικό να ξεπερνάμε τα όποια τραύματα και τις όποιες ανασφάλειες μας. Φυσικά, ο έρωτας γεννιέται εκεί που δεν το περιμένεις και αγωνιάς μαζί με τους χαρακτήρες για την εξέλιξη του. Βέβαια, τώρα που το ξανασκέφτομαι είναι κακό και ανάρμοστο, που ο έρωτας αναπτύσσεται ανάμεσα σε μια -φαινομενικά τουλάχιστον- μαθήτρια και έναν καθηγητή, αλλά θα παραμείνουμε στο γεγονός ότι ο έρωτας είναι κάτι μαγικό και ότι για όλους υπάρχει ένας ξεχωριστός άνθρωπος εκεί έξω, γιατί αλλιώς δεν θα θέλω να την ξαναδώ.
2. High School Musical (2006) του Kenny Ortega
Στον τίτλο αναφέρω μόνο την πρώτη ταινία, αλλά εννοείται ότι προτείνω και τις άλλες δύο. Σίγουρα υπάρχει σε όλες ένα συγκεκριμένο μοτίβο: ξέρεις ότι οι δύο “κακοί”, ο Ryan (Lucas Grabeel) και κυρίως η Sharpay (Ashley Tisdale) θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν τα σχέδια του αγαπημένου σε όλους ζευγαριού Troy (Zac Efron) και Gabriella (Vanessa Hudgens), η Gabriella θα απομακρυνθεί από τον Troy λόγω κάποιας παρεξήγησης ή λόγω κάποιας πίεσης, ο Troy δεν θα ξέρει τι να κάνει, αλλά στο τέλος με την βοήθεια των φίλων τους θα τα ξαναβρούν και όλοι θα είναι χαρούμενοι. Παρόλα αυτά, μιλάμε για μια από τις πιο χαρούμενες ταινίες που έχω ή έχεις δει ποτέ, η οποία τονίζει την σπουδαιότητα της αγάπης, της φιλίας και της συγχώρεσης.
3. Angus, Thongs and Perfect Snogging (2008) της Gurinder Chadha
Πρόκειται για μία από τις αγαπημένες μου εφηβικές ταινίες, γιατί είναι η πιο ρεαλιστική από όλες όσες έχω δει στην συγκεκριμένη κατηγορία. Η πρωταγωνίστρια, Georgia Nicolson (Georgia Groome) είναι μια αληθινή έφηβη με τις ανασφάλειές της, με τις ατέλειές της, με τις εκρήξεις της και τα προβλήματά της.
4. Twilight (2008) της Catherine Hardwicke
Αυτή είναι η ταινία που σκεφτόμουν να παραλείψω, αλλά ήθελα να είμαι ειλικρινής. Αν και στην πλειοψηφία των όσων την είδαν οι κριτικές ήταν αρνητικές, πρέπει να παραδεχτούμε ότι πρόκειται για μια ταινία που όχι μόνο πήγε πάρα πολύ καλά στα ταμεία, αλλά επηρέασε την κινηματογραφική και τηλεοπτική βιομηχανία καθιστώντας -έστω και για μερικά μόνο χρόνια- τους βρικόλακες στην μόδα. Στο εφηβικό μου μυαλό και μόνο το γεγονός ότι έδειχνε την δύναμη της αγάπης και το πως ο έρωτας ήταν υπεράνω ακόμα και από τα ζωώδη ένστικτα όχι των ανθρώπων αλλά πιο δυνατών πλασμάτων όπως ήταν οι βρικόλακες ήταν αρκετό για να την λατρέψω και να παραβλέψω τις όποιες αστοχίες.
5. The Fault in Our Stars (2014) του Josh Boone
Αυτή είναι η καλύτερη από όλες τις προαναφερθείσες ταινίες με βάση τις κριτικές. Και θα συμφωνήσω και εγώ. Πέρα όμως από το πόσο καλογυρισμένη είναι, το μήνυμα του να ζεις όσο πιο έντονα μπορείς έχοντας γύρω σου ανθρώπους που αγαπάς, γιατί η ζωή είναι μικρή και ποτέ δεν ξέρεις τι πρόκειται να συμβεί είναι αυτό που κράτησα ως έφηβη και αυτό που κρατάω ακόμα βλέποντας την συγκεκριμένη ταινία.
Υπάρχουν πολλές ακόμα, παλιές και καινούριες, εφηβικές ταινίες που όχι μόνο επηρεάζουν την ψυχολογία όσων τις βλέπουν, αλλά προσπαθούν να μεταφέρουν σημαντικά και θετικά μηνύματα ζωής. Ελπίζω να σου άρεσαν οι ταινίες που -ξανά καλώς ή κακώς- στιγμάτισαν τα δικά μου εφηβικά χρόνια και περιμένω στα σχόλια να δω τις ταινίες που σημάδεψαν και τα δικά σου!