Η Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε από τον βασιλιά της Μακεδονίας Κάσσανδρο το 316/315 π.Χ. Η πόλη πήρε το όνομα της από την σύζυγό του, η οποία ήταν ετεροθαλής αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και κόρη του Φιλίππου Β.
Το όνομα επίσης σημαίνει την νίκη των Μακεδόνων και του Κοινού των Θεσσαλών ενάντια στο τυρρανικό καθεστώς των Φερών και των συμμάχων τους Φωκέων, κατά τον Τρίτο Ιερό Πόλεμο, η Θεσσαλονίκη σημαίνει η νίκη των Θετταλών.
Θεσσαλονίκεια συναντάμε και στον φιλόσοφο και ιστορικό Στράβωνα και θυμίζει το πρόσωπο που συνδέεται με την πόλη, όπως επί παραδείγματι το Αλεξάνδρεια.
Μια άλλη εκδοχή υποστηρίζει πως ο Θετταλός προέρχεται από την σύνθεση λέξεων Θετ-ιδος +θαλλός.
Με άλλα λόγια Θετταλός είναι ο γιος της Θέτιδος, η οποία ήταν μια από τις Νηρηίδες της ελληνικής μυθολογίας, η οποία ήταν η μητέρα του Αχιλλέα, που δεν κατάφερε να καταστήσει αθάνατο.
Σολουνίκ ακούνε την λέξη ακόμα και σήμερα να προφέρουν οι Σλάβοι.Πως όμως κατέληξε εκεί; Μια λάθος ακουστική μεταβολή της λέξεως ή μια εσκεμμένη αλλαγή σημασιολογική;
Η σλαβική ονοματοδοσία της μακεδονικής μητροπόλεως σύμφωνα με τον Βούλγαρο Stoyan Romanski συνδέεται με μια πρωτοβουλία των Σλάβων. ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ αποφάσισαν πως από το Σαλονίκη που άκουγαν η κατάληξη -ική ήταν λίγη για ως υποκοριστικό για μια μεγαλούπολη.
Και κάπως έτσι αφαίρεσαν την κατάληξη. Από εδώ και πέρα αρχίζει η αλλαγή της λέξης Σολουνίκ από το solb που σημαίνει αλάτι, η πόλη του αλατιού. Άλλαξαν την ονομασία της πόλης. Επειδή έτσι ήθελαν. Όχι επίσημα, αλλά ανεπίσημα το όνομα κυκλοφόρησε σε πολλούς άλλους λαούς και έτσι κάπως άρχισε να γίνεται συνήθεια.
Όπως και να έχει αυτό συνέβη τον 7ο αιώνα. Η ιστορία πάντα μας διδάσκει. Η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα που κάθε λέξη, όνομα μιας πόλης συνδέεται με μια ιστορία,μυθολογία, λαογραφία.
Τα επιχειρήματα μας τα βρίσκουμε στους αρχαίους συγγραφείς.
Απτά, χειροπιαστά. Την αλήθεια να την αναζητάμε πάντα στα μνημεία, στα γραπτά και όχι στις φημολογίες. Η κρυμμένη όμως διάθεση των Σλάβων για σφετερισμό της Ιστορίας είναι κάτι που ενδεχομένως προβληματίζει και γεννά ερωτηματικά.