Η υγεία αποτελεί αναμφίβολα το πιο σημαντικό αγαθό. Η προαγωγή της υγείας και του βιοτικού επιπέδου του ανθρώπου αποτελούν τους βασικούς γνώμονες δραστηριοποίησης της επιστημονικής κοινότητας. Αυτή τη στιγμή, χιλιάδες ερευνητικά εργαστήρια σε όλο τον πλανήτη δουλεύουν πάνω σε διαφορετικά αντικείμενα, προκειμένου να αναζητήσουν, να μελετήσουν και να εξακριβώσουν τους τρόπους με τους οποίους θα εξασφαλιστεί ένα πιο ευοίωνο μέλλον για τον άνθρωπο. Παρακάτω παρουσιάζονται κάποια projects, τα οποία
1) Η ουροδόχος κύστη των γουρουνιών συμμετέχει στην ανάπλαση ανθρώπινων άκρων
Επιστήμονες έχουν ανακαλύψει, ότι συστατικά του ιστού των γουρουνιών, που προέρχεται από την ουροδόχο κύστη τους μπορεί να συμβάλει στην αναγέννηση κατεστραμμένου ιστού. Πιο συγκεκριμένα, έχει βρεθεί, ότι τα κύτταρα από αυτόν τον ιστό παράγουν μία πρωτεΐνη, η οποία μπορεί να δράσει κατά τρόπο παρόμοιο με τον οποίο οι σαύρες μπορούν να αναγεννήσουν τις κομμένες του ουρές. Η υποσχόμενη, αυτή, θεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι ώρας για την επανασύνδεση κομμένων δαχτύλων ή για την ανάπτυξή τους, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, ότι έχει εφαρμοσθεί για την αναγέννηση κατεστραμμένων μυών βετεράνων του πολέμου.
2) Εγκεφαλικά κύτταρα από ανθρώπους έχουν ενεθεί σε επίμυες
Πολλές ερευνητικά εργαστήρια ανά τον κόσμο έχουν ως αντικείμενο έρευνας τις νευροεπιστήμες, με σκοπό την κατανόηση βασικών πτυχών την νευροβιολογίας. Μέσω πολύ εξειδικευμένων τεχνικών, ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα έχουν εισαχθεί στον εγκέφαλο εμβρύων επίμυων, όσο βρίσκονται στη μήτρα. Η γέννηση των επίμυων συνοδεύτηκε με την ανάπτυξη των ανθρώπινων κυττάρων, που ενέθηκαν σε αυτούς. Τα πειράματα αυτά μπορούν να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη νευροβιολογική βάση διάφορων διαταραχών του ανθρώπινου εγκεφάλου, όπως νευροεκφυλιστικές ασθένειες και να συμβάλουν στην εξεύρεση καινοτόμων φαρμάκων για τη θεραπεία τους.
3) Ανθρώπινες πρωτεΐνες παράγονται από βακτήρια
Η Γενετική Μηχανική και η τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA αποτελούν έναν υποσχόμενο ερευνητικό εργαλείο, ώστε οι επιστήμονες να καταφέρουν να κατανοήσουν μυστήρια της ζωής αλλά και της εξέλιξης πάνω στη Γη. Πρόκειται για μία προσέγγιση, η οποία έχει βρίσκεται σε συνεχώς ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια και βρίσκει εφαρμογή σε ποικίλους τομείς της καθημερινότητας, όπως η Ιατρική, η γεωργία και η κτηνοτροφία. Ανασυνδυασμένο DNA καλείται αυτό το μόριο DNA, που διαθέτει γενετικό υλικό από δύο ή περισσότερους οργανισμούς. Με την τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA μας δίνεται η δυνατότητα να ενθέσουμε ανθρώπινα γονίδια σε μικρά μόρια DNA (πλασμίδια), τα οποία μπορούν να εισάγονται σε βακτήρια και να αναπτύσσονται. Χρησιμοποιώντας τους μηχανισμούς του βακτηρίου, τα ανθρώπινα γονίδια μπορούν να εκφράζονται, συνεπώς να παραχθούν μεγάλα ποσά ανθρώπινων πρωτεϊνών. Η πλέον γνωστή και πολλάκις εφαρμοσμένη διαδικασία είναι η παραγωγή ινσουλίνης από βακτήρια, που παρέχεται στους ανθρώπους με διαβήτη.
4) Γονιδιακή θεραπεία
Η γονιδιακή θεραπεία αποτελεί ένα στοίχημα της επιστημονικής κοινότητας, που αποσκοπεί στη θεραπεία γενετικών ασθενειών, μέσω εισαγωγής ενός εξ’ ολοκλήρου νέου λειτουργικού γονιδίου στον ανθρώπινο οργανισμό. Η πρώτη εφαρμογή της γονιδιακής θεραπείας πραγματοποιήθηκε τις αρχές της δεκαετίας του 1990 για τη θεραπεία της νόσου “Βαριά συνδυασμένη ανοσοεπάρκεια”, στην οποία παρατηρείται μειωμένη λειτουργικότητα του γονιδίου, που παράγει το ένζυμο “Απαμινάση της αδενοσίνης”. Έτσι, η ένθεση του φυσιολογικού γονιδίου στον ανθρώπινο οργανισμό επιτυγχάνεται μέσω ειδικών ιών-φορέων. Εν τούτοις, υπάρχουν κάποια ερωτήματα, που θα πρέπει να απαντηθούν σχετικά με τη συγκεκριμένη προσέγγιση και αφορούν τη μακροβιότητα των θετικών αποτελεσμάτων ή κάποια ενδεχόμενη παρενέργεια στον οργανισμό που θα λάβει το γονίδιο, λόγω της χρήσης του ιού φορέα.
5) Μελέτη της ρύπανσης του περιβάλλοντος
Κάθε χρόνο δημοσιεύονται επιστημονικές μελέτες, οι οποίες καταδεικνύουν, ότι τα επίπεδα της ρύπανσης του περιβάλλοντος ολοένα και αυξάνονται. Το γεγονός αυτό έχει αρνητική επίδραση σε όλους τους ζώντες οργανισμούς, από τα φυτά έως και τον άνθρωπο. Μέσω της βιοπαρακολούθησης, είναι δυνατή η ανίχνευση των επιπτώσεων, που έχει η ρύπανση στα ζωντανά μέλη του οικοσυστήματος. Για το σκοπό αυτό, επιλέγονται συγκεκριμένοι οργανισμοί, που έχουν την ικανότητα να αποκρίνονται σε αλλαγές των συνθηκών του περιβάλλοντος και η απόκριση αυτή να ανιχνεύεται εύκολα και έγκαιρα. Χαρακτηριστικοί τέτοιοι οργανισμοί, είναι οι λειχήνες, που απαντούν κυρίως σε κορμούς δέντρων, καθώς επίσης και τα σαλιγκάρια, που ζουν στο έδαφος και δύνανται να απορροφούν ρύπους στους ιστούς τους.