Η Ελλάδα διαθέτει πλήθος τοποθεσιών άξιου φυσικού και πολιτιστικού κάλους οι οποίες τυγχάνουν ευρείας αναγνώρισης από επισκέπτες του εξωτερικού και όχι μόνο. Παραδόξως, ορισμένες κεντρικές τοποθεσίες έχουν καθιερωθεί ως γνωστά παραθεριστικά σημεία με συνέπεια να αποκλείονται οικισμοί της ελληνικής επαρχίας που εντυπωσιάζουν και ταυτόχρονα παρέχουν την δυνατότητα στον επισκέπτη να βιώσει τις γνήσιες αρχές της ελληνικής φιλοξενίας, να συνομιλήσει με απλούς ανθρώπους, να γευθεί τις τοπικές παραδοσιακές γεύσεις και γενικότερα να βρεθεί όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον πραγματικό τρόπο ζωής των κατοίκων.
Επί παραδείγματι, στο συγκεκριμένο άρθρο θα περιηγηθούμε σε έναν οικισμό στην κεντρική Λακωνία ο οποίος αν και δεν είναι τοις πάσιν γνωστός εν τέλει δύναται να χαρακτηριστεί ως ένας «προσιτός παράδεισος» που συνδυάζει την φυσική ομορφιά με την εγχώρια ρεαλιστική εμπειρία και τον παραθερισμό.
Ο Λεΐμονας είναι ένα χωριό στην κεντρική Λακωνία που υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Ευρώτα. Βρίσκεται «στην καρδιά» του νομού Λακωνίας και έχει θέα τον Λακωνικό κόλπο. Το χωρίζουν 39 χιλιόμετρα από την Σπάρτη, απέχει 20 χιλιόμετρα από το Γύθειο και 50 χιλιόμετρα από την Μονεμβάσια. Η πρόσβαση στον οικισμό είναι αρκετά εύκολη και η επίσκεψή του δύναται να συνδυαστεί με επισκέψεις και στα ευρέως γνωστά θέρετρα της Λακωνίας όπως η Μάνη, τα Σπήλαια Δυρού, το κάστρο της Μονεμβασιάς κ.α. τα οποία απέχουν περίπου μισή ώρα οδικώς από την περιοχή.
Ο επισκέπτης φθάνοντας στον Λεΐμονα αντικρίζει απέραντες γεωργικές εκτάσεις κυρίως εσπεριδοειδών και την γραφική κεντρική πλατεία του χωριού. Γύρω της πλατείας υπάρχει καφενείο-ταβέρνα στο οποίο οι επισκέπτες μπορούν να γευθούν τα τοπικά εδέσματα και το παραδοσιακό παντοπωλείο το παλαιότερο του οικισμού με άξια ιστορία σχεδόν ενός αιώνα Εντός του Λεΐμονα στεγάζεται επίσης το μοναδικό Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Ευρώτα το οποίο περιέχει εκθέματα ύψιστης αξίας για τον λαϊκό πολιτισμό της Λακωνίας.
Σημαντικό να αναφέρουμε ότι στα όρια των οικισμών Λεΐμονας και Έλος βρίσκονται οι εκβολές του Ευρώτα, ενός ποταμού με ιστορία χιλιάδων ετών. Ενδεικτικά αναγράφουμε ότι ο ποταμός Ευρώτας έλαβε την ονομασία του από τον τρίτο μυθικό βασιλιά της Σπάρτης, τον Ευρώτα, διάδοχο του Μύλη. Γυναίκα του βασιλιά Ευρώτα ήταν η Ευρυδίκη και κόρη τους η Σπάρτη.
Ας μην ξεχάσουμε την απέραντη αμμώδη ακτή του Λεΐμονα ,την παραλία “Πούγκα”, η οποία βρίσκεται ακριβώς στην μέση του Λακωνικού Κόλπου. Πλησίον της θάλασσας στεγάζεται κατάστημα εστίασης που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των λουόμενων. Σε μέρος της παραλίας Πούγκα εκκολάπτεται κατά τους θερινούς μήνες το μείζονος σημασίας για την πανίδα είδος προς εξαφάνιση η χελώνα Καρέτα-Καρέτα το οποίο προστατεύεται (όπως και το οικοσύστημα του ποταμού Ευρώτα) υπό την μέριμνα του προγράμματος “Natura 2000”.
Συλλήβδην, τα χωριά της ελληνικής επαρχίας είναι άξια περιήγησης και επίσκεψης. Εν προκειμένω ο Λεϊμονας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα προσιτό μέρος, προσβάσιμο οδικώς το οποίο δίνει την ευκαιρία στον παραθεριστή να γνωρίσει εμβριθώς και εμπεριστατωμένα τις συνήθειες των κατοίκων, την ζωή στο χωριό χωρίς να στερεί στον επισκέπτη την δυνατότητα, αν επιθυμεί, να δει και άλλα -πολυποίκιλου ενδιαφέροντος- μέρη της Λακωνίας.