Τεχνητή νοημοσύνη και Κοινωνιολογία, παρελθόν και μέλλον; Αυτοματισμοί και εξάλειψη του ανθρωπισμού; Της ανθρωπότητας; Πώς θα είναι άραγε ένας κόσμος χωρίς τις απόλυτες ανθρώπινες αρετές; Μάλλον, όχι και τόσο ανθρώπινος duh…
Μένει μόνο να το κατανοήσουν και όσοι δουλεύουν ασταμάτητα για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός της απόλυτης αυτοματοποίησης και της “βίαιης” εισαγωγής της τεχνολογίας σε κάθε είδους ανθρώπινη ανάμειξη.
Σε αυτό το άρθρο κυρίως θα αναλύσω το πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να λειτουργήσει συνδυαστικά και παράλληλα με την επιστήμη της κοινωνιολογίας και πιο συγκεκριμένα στο πως ακριβώς μπορεί να τη βοηθήσει! Έτσι, θα παραχθεί μια τεχνολογία η οποία θα μπορεί να λύνει προβλήματα και να βοηθήσει το ανθρώπινο είδος και όχι να το εξαλείψει.
“The development of full artificial intelligence could spell the end of the human race….It would take off on its own, and re-design itself at an ever-increasing rate. Humans, who are limited by slow biological evolution, couldn’t compete, and would be superseded.”
— Stephen Hawking told the BBC
Είναι λογικό η τεχνητή νοημοσύνη να αποτελεί πεδίο αλληλοεπικάλυψης για τους δύο τομείς.
Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) είναι ένας τρόπος κατανόησης της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Με τη δημιουργία πολύπλοκων αλγορίθμων και την προσομοίωση των τρόπων με τους οποίους οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, η ΤΝ μπορεί να βοηθήσει τους κοινωνιολόγους να κατανοήσουν πώς οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με την τεχνολογία ή το περιβάλλον. Η διασταύρωση μεταξύ αυτών των δύο πεδίων αυξάνεται επίσης ραγδαία σε δημοτικότητα, επειδή είναι φυσικό να ταιριάζει και στις δύο πλευρές. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει νόημα σε μια κοινωνία που εξαρτάται όλο και περισσότερο από την τεχνολογία για πληροφορίες και επικοινωνία. Η κοινωνιολογία τη χρειάζεται για να τη βοηθήσει να κατανοήσει πόσο ακριβώς αλλάζει η ζωή μας λόγω αυτής της εξάρτησης από τις νέες τεχνολογίες.
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει την κοινωνιολογία αναγνωρίζοντας τον ατομικισμό στην κοινωνία.
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει την κοινωνιολογία αναγνωρίζοντας τον ατομικισμό στην κοινωνία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τάσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανόδου του ατομικισμού. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την ατομικότητα, καθώς και για άλλες μορφές ατομικισμού.
Είναι ικανή να βοηθήσει την κοινωνιολογία βοηθώντας ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες να μάθουν ο ένας για τον άλλον.
Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι ένα ρομπότ που διδάσκει σε άλλους για έναν άλλο πολιτισμό, ή θα μπορούσε να είναι ένα ρομπότ που παίρνει πληροφορίες από άλλους πολιτισμούς και στη συνέχεια τις χρησιμοποιεί για να διδάξει σε άλλους για τον δικό τους πολιτισμό. Όλα έχουν να κάνουν με την κατανόηση των πολιτισμικών διαφορών και τον τρόπο με τον οποίο σχετίζονται μεταξύ τους και πώς μπορούμε να επωφεληθούμε από την ποικιλομορφία των διαφορετικών τύπων ανθρώπων που ζουν μαζί ως μια παγκόσμια κοινότητα.
Επίσης, ενθαρρύνει τη δια βίου μάθηση.
Αν είσαι φοιτητής/τρια των ανθρωπιστικών επιστημών, είναι σημαντικό να συνεχίσεις να μαθαίνεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σου. Ψάξε, μάθε, γράψε για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην ενθάρρυνση της δια βίου μάθησης για τους φοιτητές των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών. Food for thought!
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να μάθουν νέες δεξιότητες: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αυτοματοποίηση εργασιών που παλαιότερα γίνονταν από ανθρώπους, όπως η μετάφραση κειμένου από μια γλώσσα σε μια άλλη ή η απλή ανάλυση δεδομένων σε μεγάλες ποσότητες πληροφοριών. Μπορεί επίσης να διδάξει στους ανθρώπους πώς να εκτελούν εργασίες που δε γνωρίζουν ακόμη πώς να κάνουν, παρέχοντας οδηγίες για το πώς πρέπει να εκτελούνται. Για παράδειγμα, όταν παραγγέλλουμε ένα προϊόν μέσω διαδικτύου. Αυτές οι δυνατότητες επιτρέπουν στους ερευνητές και τους προγραμματιστές στα πανεπιστήμια της χώρας να έχουν πρόσβαση σε εργαλεία που διαφορετικά θα ήταν διαθέσιμα μόνο μέσω εταιρειών όπως η Amazon ή οι υπηρεσίες Cloud της Google.
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει την κοινωνιολογία βοηθώντας στην κατανόηση των γλωσσικών εμποδίων.
Οι κοινωνικές επιστήμες είναι το πιο ποικιλόμορφο από όλα τα ακαδημαϊκά πεδία. Ασχολούνται με πολύπλοκα ζητήματα, όπως η φυλή και η ταυτότητα φύλου, τα οποία μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοηθούν μέσω των γλωσσικών εμποδίων. Προκειμένου να κατανοήσουν πλήρως αυτά τα ζητήματα, είναι απαραίτητο οι κοινωνιολόγοι να είναι σε θέση να επικοινωνούν με ανθρώπους από άλλες κουλτούρες. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει τους κοινωνιολόγους να ξεπεράσουν τα γλωσσικά εμπόδια, χρησιμοποιώντας τεχνικές μηχανικής μάθησης για την αναγνώριση μοτίβων ομιλίας και γραφής σε διαφορετικές γλώσσες.
Ακόμα μπορεί να βοηθήσει στη μετάφραση.
Η μηχανική μετάφραση υπάρχει εδώ και δεκαετίες, αλλά εξακολουθεί να μη λειτουργεί τέλεια επειδή είναι πρόκληση για τους υπολογιστές να ερμηνεύουν με ακρίβεια το νόημα από μια γλώσσα σε μια άλλη χωρίς σαφείς οδηγίες για το πώς πρέπει να το κάνουν. Πρόσφατα, ωστόσο, έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι στη μηχανική μετάφραση (ΜΤ), οι οποίες υπόσχονται σημαντική βελτίωση αυτής της τεχνολογίας με την πάροδο του χρόνου. Η ΜΤ λειτουργεί με τη μετατροπή κειμένου από μια γλώσσα σε κείμενο γραμμένο σε άλλη γλώσσα χρησιμοποιώντας στατιστικά μοντέλα που έχουν εκπαιδευτεί σε μεγάλες ποσότητες δεδομένων που περιέχουν κείμενα γραμμένα από ανθρώπους που μιλούν και τις δύο γλώσσες.
Τέλος, μπορεί να βοηθήσει την κοινωνιολογία βοηθώντας σε εργασίες όπως η ανάλυση μεγάλων δεδομένων.
Ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κοινωνιολόγοι είναι το πώς θα αναλύσουμε και θα κατανοήσουμε με ακρίβεια τις τεράστιες ποσότητες δεδομένων που συλλέγουμε. Η ανάλυση μεγάλων δεδομένων είναι η διαδικασία εξαγωγής συμπερασμάτων από μεγάλους όγκους δεδομένων. Αυτό μπορεί να γίνει με την εκτέλεση αλγορίθμων σε υπολογιστές, αλλά συχνά ο τεράστιος όγκος των πληροφοριών καθιστά αυτό αδύνατο για έναν άνθρωπο να το κάνει εγκαίρως.
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αποδειχθεί ότι είναι ικανή να βγάλει νόημα από μεγάλα σύνολα δεδομένων με τρόπους που οι άνθρωποι δεν μπορούν, επιτρέποντάς μας να κάνουμε καλύτερες προβλέψεις για κοινωνικά φαινόμενα με βάση σύνολα δεδομένων του πραγματικού κόσμου.
Αποτέλεσμα.
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν την κοινωνία.
Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να μας βοηθήσει να μάθουμε για τον εαυτό μας, τον άλλον και τον κόσμο. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Η κατανόηση των φαινομένων γύρω μας. Η γρήγορη αντίληψη λανθασμένων αποφάσεων. Η άμεση λύση των προβλημάτων και η εξαγωγή αναλύσεων για να αποφεύγονται παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.
Όμως, αν σκεφτούμε πως η ΤΝ είναι ένα τόσο ισχυρό όπλο και οι τόσο έξυπνοι άνθρωποι που δουλεύουν πάνω στη συνεχή εξέλιξη της είναι και τόσο ισχυροί σε παγκόσμια κλίμακα. Είτε αυτό μεταφράζεται ως πολιτική δύναμη και εξουσία είτε ως δύναμη σε net worth, είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει η κοινωνιολογική επιμόρφωση τους ώστε να κατανοήσουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι κινήσεις τους για το μέλλον της ανθρωπότητας.
That being said, είναι μακρύς ο δρόμος για ένα αισιόδοξο και ειρηνικό μέλλον, αλλά η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία και οι μεσσίες του είδους μας ίσως βγουν ξανά στην επιφάνεια…
Μπορείτε επίσης να διαβάσετε τα άρθρα στην κατηγορία επιστήμες εδώ!
Μπορείτε επίσης να διαβάσετε τα άρθρα στην κατηγορία άνθρωποι εδώ!
Τέλος, θα σας παρότρυνα να διαβάσετε αυτό το εξαιρετικό άρθρο το οποίο αναλύει την τεχνητή νοημοσύνη και τον αυτοματισμό και πως θα μπορούσε να αναπτυχθεί στο μέλλον εναντίον του ανθρώπινου είδους. Πατήστε το σύνδεσμο εδώ!