“Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ”, μια βιβλιοκριτική του βιβλίου του Θεόδωρου Παπακώστα και των εκδόσεων Key books!
Ή αλλιώς, πώς να μάθεις ελληνική αρχαιολογία πιο εύκολα και ευχάριστα;

Βρήκα αυτό το βιβλίο πέρυσι, καθώς έψαχνα σε ένα βιβλιοπωλείο για το ποιο βιβλίο να αγοράσω. Ήταν μπροστά, μπροστά και με κοιτούσε κατευθείαν στα μάτια. Μου έκανε εντύπωση το σχέδιο και τα χρώματα του και παρόλου που δε μου αρέσουν τα πολύ χρωματιστά βιβλία, πλησίασα να δω τι είναι. Και ήταν η καλύτερη επιλογή ever! Ήταν αγάπη με την πρώτη ματιά. Είχα πολύ καιρό να διαβάσω ένα βιβλίο ιστορίας, οπότε μου τράβηξε την προσοχή. Το έψαξα στο διαδίκτυο, πριν το αγοράσω, όπως κάνω πάντα, και ανακάλυψα ότι ήταν ήδη μεγάλη επιτυχία!
Πήγα σπίτι και σε δύο μόλις μέρες το τελείωσα. Σημείωσα με στυλό τα σημεία που λάτρεψα από την αφήγηση του συγγραφέα, αλλά και τις πιο σημαντικές ημερομηνίες και δρώμενα.
Αυτό που μου άρεσε πραγματικά, και περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ήταν η συνολική ατμόσφαιρα του βιβλίου! Ποτέ πριν, σε όλα τα ιστορικά βιβλία που έχω διαβάσει, δεν μπορούσα να καταλάβω κάτι τόσο εύκολα και γρήγορα. Αυτό είναι και το χαρακτηριστικό που έχουν ξεχωρίσει όλοι από το βιβλίο και φυσικά αυτός είναι και ο λόγος που έγινε best seller και viral!
Ο συγγραφέας έχει γίνει αρκετά γνωστός μετά τη δημοσίευσή του συγκεκριμένου βιβλίου. Ευτυχώς, οι γνώσεις του για την ιστορία και την αρχαιολογία είναι απίστευτες και τα γεγονότα facts!
Λίγα πράγματα για τον συγγραφέα: Θεόδωρο Παπακώστα.
Ο αρχαιολόγος και συγγραφέας, Δρ. Θεόδωρος Παπακώστας, ή όπως αυτοαποκαλείται στα social media: Archaeostoryteller, είναι ο άνθρωπος που κατάφερε με επιτυχία να φέρει πιο κοντά το ελληνικό παρελθόν με το ελληνικό κοινό, με έναν πολύ αστείο και διδακτικό τρόπο!
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Το πρώτο του πτυχίο ήταν αυτό της Αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ και το δεύτερο πτυχίο του, το μεταπτυχιακό στην προϊστορική αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο του Νότινγχαμ. Επίσης, έχει τελειώσει το διδακτορικό του στην κλασική αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης!
Θα τον αποκαλούσα πρεσβευτή μιας θετικής αλλαγής στο πώς αντιλαμβάνεται η αρχαιολογία από το κοινό και από όλους εκείνους τους ανθρώπους που δεν τη γνωρίζουν, δεν την καταλαβαίνουν ή ακόμα και από αυτούς που δεν τους ενδιαφέρει. Μέχρι τώρα είχε κάνει πολύ καλή δουλειά επειδή, από όσο μπορώ να δω, μια μεγάλη μάζα ανθρώπων έχει αρχίσει να βρίσκει την ιστορία πιο ενδιαφέρουσα μέσα από τον τρόπο επικοινωνίας του!
Ένα masterclass λοιπόν, για το πώς πρέπει να διδάσκεται η ιστορία στα σχολεία, αγαπητοί δάσκαλοι/καθηγητές. Ίσως λιγότεροι μαθητές να μισούσαν αυτό το όμορφο και χρήσιμο μάθημα!
Μπορείτε να βρείτε τον συγγραφέα εδώ: Instagram, YouTube, TikTok, Podcast.
Περίληψη βιβλίου
“Υποψήφιο για τα Public Book Awards 2022, στην κατηγορία Non Fiction”
Τι πήρε στις αποσκευές της μια Μινωίτισσα πριγκίπισσα για να πάει στην Αίγυπτο; Πώς περνούσε την ώρα του όταν βαριόταν ένας Μυκηναίος δημόσιος υπάλληλος; Πώς τραυμάτισε το πόδι του ένας κένταυρος; Πώς ένας άσεμνος χορός οδήγησε τυχαία στη δημιουργία της Δημοκρατίας; Ποιος ξένος σκλάβος έγινε πλούσιος τραπεζίτης; Γιατί ο Ηράκλειτος πρότεινε να χαστουκίσουμε τον Όμηρο; Γιατί τις Κυκλάδες τις λέμε Κυκλάδες;
Το βιβλίο παρουσιάζει έναν ενεργητικό διάλογο/συζήτηση μεταξύ δύο ανδρών μέσα σε ένα ασανσέρ. Καθώς το ασανσέρ κόλλησε μεταξύ δύο ορόφων, η συζήτηση ξεκινά με την ερώτηση, “Τι δουλειά κάνεις;” Ο ένας λοιπόν απαντά «Αρχαιολόγος». Τα υπόλοιπα είναι για να τα ανακαλύψετε στην πορεία του βιβλίου!
Αυτό το φαινόμενο αρχαιολόγου, ευρέως γνωστού στο Instagram και το Podcast του ως Archaeostoryteller, έκανε το ντεμπούτο του ως συγγραφέας με αυτό το βιβλίο. Αν τον ακολουθήσεις στα social media του και ακούσεις το podcast του, μπορείς εύκολα να καταλάβεις ότι μέσα από το βιβλίο του, αφομοιώνει αυτή την περσόνα πολύ διαδραστικά και μεταδοτικά στο κοινό.
Για να καταλάβουμε όλοι, ανεξάρτητα από το background μας, το χρονοδιάγραμμα του αρχαίου παρελθόντος μας!
Ο συγγραφέας εξηγεί στο σημείωμα του ότι «η αφήγηση ακολουθεί τη χρονολογική σειρά των εποχών της αρχαιότητας, ενώ παρεμβάλλονται απαντήσεις στις δημοφιλέστερες κοινές ερωτήσεις για την επιστήμη της αρχαιολογίας τις οποίες συγκέντρωσα συζητώντας με τους ανθρώπους που παρακολουθούν τον Archaeostoryteller στα κοινωνικά δίκτυα.
Ο διαχωρισμός των χρονικών περιόδων της αρχαιότητας μπορεί να παρουσιάσει μεγάλη ποικιλία. Εδώ επιλέχθηκαν οι συμβατικά αποδεκτές περίοδοι, οι οποίες παρουσιάζονται σε 12 κεφάλαια. Όσοι και οι θεοί εξάλλου!
Η κριτική μου για το βιβλίο
Ως άτομο που αγαπώ την ιστορία και διάβαζα και προσπαθούσα να συμβαδίζω με το αντικείμενο, ασχέτως των σπουδών μου, αρχικά, βρήκα το βιβλίο απλώς ως μια επανάληψη όσων ήδη ήξερα, με σίγουρα έναν πιο διασκεδαστικό και επεξηγηματικό τρόπο.
Όμως, μετά την πρώτη ανάγνωση, έβαλα τον εαυτό μου στη θέση του συγγραφέα. Σίγουρα, δε θα γνώριζαν όλοι όλο το χρονοδιάγραμμα, τη διάκριση και τα χαρακτηριστικά του αρχαίου παρελθόντος. Οπότε, το βιβλίο αναφέρεται ουσιαστικά στον μέσο Έλληνα, που το έχει διδαχθεί στο σχολείο αλλά δε θυμάται τίποτα σχεδόν τίποτα!
Ελέγχοντας αυτή την προοπτική, μαντέψτε. Το βιβλίο έγινε απίστευτα έξυπνο μέσα στο μυαλό μου και το διάβασα για δεύτερη φορά, εκτιμώντας την κάθε γραμμή του!
Παίρνει ένα θριαμβευτικό 5 στα 5 αστέρια!
Θα ήθελα μόνο να δω περισσότερες λεπτομέρειες και περισσότερους μύθους και ιστορίες μέσα στο βιβλίο. Παρόλο που αυτό θα το έκανε μεγαλύτερο…
Συμπερασματικά
Δεν υπάρχουν πολλά περισσότερα να συμπεράνω… Το βιβλίο θα μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Οπότε, μην περιμένετε άλλο και αγοράστε το όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Αν φυσικά, αγαπάτε και θέλετε να κατανοήσετε την αρχαία ελληνική ιστορία…!
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα άρθρα μας, εδώ!
Μπορείτε να βρείτε το original άρθρο, εδώ!