Οδεύοντας προς τον τελευταίο καλοκαιρινό προορισμό, προσπαθούσα να σκεφτώ ποιο θα ήταν το θέμα του επόμενου άρθρου. Μετά από αρκετή ώρα είχα μια αναλαμπή, που μου φάνηκε ενδιαφέρουσα. Μελέτησα λιγάκι, έκανα την έρευνα μου και βρήκα ιστορίες αλλά και πηγές έμπνευσης τραγουδιών που όλοι γνωρίζουμε. Κομμάτια που ίσως δεν ταιριάζουν μεταξύ τους συνολικά, αλλά το καθένα ως μονάδα ξεχωρίζει.
Ας ξεκινήσουμε:
Easy on me : Η Adele μετά από 6 χρόνια απουσίας, επιστρέφει πιο δυναμικά από ποτέ μ’ ένα νέο δίσκο -«30»- και μια σειρά τραγουδιών, το ένα καλύτερο από το άλλο. Εκείνο που ξεχώρισε, ήταν και το πρώτο single που κυκλοφόρησε, με τίτλο «Easy one me». Μέσα από έναν αρκετά φορτισμένο στίχο, μιλά για το διαζύγιό της και προσπαθεί να εξηγήσει στο γιο της, τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να επιλέξει διαφορετικό μονοπάτι. Ζητά την κατανόησή του και την αγάπη του. Το συγκεκριμένο τραγούδι λειτούργησε καθαρτικά για την Adele, όπως έχει δηλώσει και η ίδια άλλωστε σε συνεντεύξεις της. Προσπάθησε να δείξει στο κοινό την πιο ευάλωτη αλλά ταυτόχρονα δυναμική και ώριμη πλευρά της. Νομίζω πως τα κατάφερε.
Elastic heart : Κι όμως αυτό το τραγούδι δεν γράφτηκε από τη Sia για να το τραγουδήσει η ίδια. Ήλπιζε πως θα το ηχογραφούσε η Katy Perry ως soundtrack της ταινίας «Hunger Games:Catching Fire». Για καλή της τύχη απ’ όσο φάνηκε τελικά η Katy αρνήθηκε κι έτσι η Sia αποφάσισε να το ερμηνεύσει εκείνη. Με τη βοήθεια του Weekend στα falsetto, η Sia τραγουδά για την αγάπη και για τον πόνο που προκαλείται μέσα από μια τοξική σχέση. Για το πόσο δυνατή είναι η καρδιά μας τελικά, που μπορεί να αντέξει ένα δύσκολο χωρισμό και να καταφέρει ξανά να ερωτευτεί.
Me & My Monkey : O Robbie Williams, βρισκόταν ίσως στην πιο άσχημη φάση της εξάρτησής του όταν έγραψε το συγκεκριμένο τραγούδι. Η κοκαΐνη, ήταν η μοναδική παρέα του για πολύ καιρό. Αποκομμένος από την οικογένειά του, τους φίλους του, τον ίδιο του τον εαυτό προσπαθούσε με κάποιο τρόπο να ξεφύγει. Η μαϊμού, συμβολίζει τον ίδιο υπό την επιρροή ουσιών. Από την άλλη, η αναφορά στον εαυτό του ως Robbie έχει να κάνει με τις τύψεις που ένιωθε, βλέποντας τον πόνο που είχε προκαλέσει στους γύρω του. Στο τέλος του τραγουδιού, λέει πως «η μαϊμού είναι νεκρή». Περήφανος πια, καταφέρνει να καταπολεμήσει την εξάρτησή του και να βρει την αγάπη που πάντα επιζητούσε.
Eleanor Rigby : Σε μια εκκλησία στο Liverpool, έγινε η πρώτη συνάντηση των δύο θρυλικών μορφών των Beatles, John Lennon και Paul McCartney. Λίγο πιο πέρα, έπεσε το μάτι τους στον τάφο μιας γυναίκας -υπηρέτριας-, που ονομαζόταν Eleanor Rigby. Οι νεαροί Lennon και Paul προσπάθησαν να φανταστούν τη ζωή της και να την αποτυπώσουν σε στίχους. Έχει συζητηθεί βέβαια αρκετά για το αν το τραγούδι αναφέρεται αποκλειστικά σε εκείνη ή εάν αποτέλεσε αφορμή για σχολιασμό της μεταπολεμικής Βρετανίας και τη μοναξιά που τη συνόδευε. Δεν έχει δοθεί μια ξεκάθαρη απάντηση αφού και οι ίδιοι οι Beatles έχουν αρνηθεί τη σύνδεση του ονόματος με το περιεχόμενο του τραγουδιού. Παρόλ ’ αυτά όμως κανένας παραλληλισμός και κανένα γεγονός δε μπορεί να στερήσει τη σπουδαιότητα του τραγουδιού.
September: Θα ολοκληρώσουμε με ένα ακόμη ιστορικό συγκρότημα που ξεχώρισε για τα R&B-Jazz κομμάτια του αλλά και τις ιδιαίτερες μπαλάντες του. Οι Earth, Wind & Fire, στα τέλη της δεκαετίας ’80, κυκλοφορούν ίσως ένα από τα πιο επιτυχημένα κομμάτια όλων των εποχών, το «September». Με μια τέτοια εισαγωγή, ρυθμό και στίχους ήταν αδύνατο να αποτύχει. Μιλά για την ανεμελιά και την ευχαρίστηση κάθε στιγμής. Γιατί όμως «September» και συγκεκριμένα 21 Σεπτέμβρη; Παρότι ο Maurice White, αρνούνταν την οποιαδήποτε σύνδεση, όταν εκείνος έφυγε από τη ζωή η σύζυγός του αποκάλυψε πως εκείνη η ημέρα είχε δοθεί ως ενδεικτική ημερομηνία γέννησης του γιου τους. Ήταν το κρυφό μήνυμα μέσα στο τραγούδι που του θύμιζε την οικογένειά του.
Αν φτάσατε μέχρι το τέλος ελπίζω να σας άρεσε!