Αποκαλύφθηκε το μυστικό του γονιδίου Abcc9
Κοιμούνται μόλις 4 ώρες την νύχτα, όμως όταν ξυπνούν είναι ήδη διαυγείς, ακμαίοι και έτοιμοι για δράση. Μια ικανότητα με την οποία είναι προικισμένοι συχνά πολιτικοί και άλλοι ισχυροί ( από τους πιο αξιοσημείωτους ο Ναπολέων Βοναπάρτης και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ)που όμως από ότι φαίνεται είναι απλά ζήτημα DNA. Μια ομάδα Ευρωπαίων ερευνητών υπό την διεύθυνση των χρονοβιολόγων Till Roenneberg και Karla Allebrandt του Ludwig Maximilians University του Μονάχου της Γερμανίας, πράγματι εντόπισαν σε ένα γονίδιο που ονομάζεται ABCC9 το μυστικό του «εσωτερικού ρολογιού» που ελέγχει την διάρκεια του ύπνου και επιτρέπει σε συγκεκριμένους ανθρώπους να επαναφορτίσουν τις «μπαταρίες» τους σε ελάχιστες ώρες. Ο βρετανικός τύπος το έχει ήδη ξαναβαφτίσει το «γονίδιο Θάτσερ», φόρο τιμής στην σιδηρά κυρία, μοναδική περίπτωση γυναίκας πρωθυπουργού στην Μεγάλη Βρετανία.
Η έρευνα συμπεριέλαβε πάνω από 4 χιλιάδες άτομα διαφορετικών ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ιταλίας, τα οποία συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις νυχτερινές τους συνήθειες και υποβλήθηκαν σε γενετική ανάλυση. Έτσι οι ερευνητές κατάφεραν να διακρίνουν για πρώτη φορά μια ξεχωριστή γενετική δομή που είναι σε θέση να προσαρμόζει την διάρκεια του ύπνου. Όποιος παρουσιάζει διπλό αντίγραφο μια κοινής μεταβλητής του γονιδίου ABCC9, όντως, μπορεί να κοιμάται για χρονικό διάστημα σημαντικά μικρότερο από αυτό του μέσου όρου.
Το γονίδιο ABCC9 είχε ήδη καταγραφεί ως παράγοντας που επηρεάζει την προδιάθεση για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη. Κωδικοποιεί την πρωτεΐνη SUR2, ένα δομικό κλειδί των πάροχων του καλίου που διαπερνούν την εγκεφαλική μεμβράνη, και στην εξελικτική σκάλα είναι ένα γονίδιο εξαιρετικής χρονολόγησης. Παρουσιάζεται επίσης στο γονιδίωμα των μυγών των φρούτων, μοντέλο ιδιαίτερα δημοφιλές για τους εργαστηριακούς ερευνητές.
Στο πείραμα που παρουσιάστηκε on- line στο περιοδικό «Molecular Psychiatry» σε συνεργασία με το Βρετανικό πανεπιστήμιο του Leicester, η ευρωπαϊκή ομάδα προσπάθησε να απαλείψει το αντίστοιχο του γονιδίου ABCC9 σε αυτά τα μικροσκοπικά έντομα πετυχαίνοντας να μειώσει την διάρκεια του ύπνου.
Πηγή: http://www.ilmessaggero.it/articolo.php?id=171392
(Πρόσβαση στις 5.12.2011)
3 Comments
George Tzi via Facebook
Θέλω κι εγώ μια τέτοια εμφύτευση στο dna μου, ο υπνος ειναι χαμενος χρονος.
ntina
Πάρα πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Εγώ που κοιμάμαι με τις ώρες? Τι φταίει?
Σταύρος
Μμμμμ… Λες να είναι και αυτό γονιδιακό;