Δύσκολα δεν θα έχει πέσει στην αντίληψή σας ότι το τελευταίο διάστημα σε μια επαναλαμβανόμενη κόντρα μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του κλάδου των Φαρμακοποιών, τη νύφη πληρώνει πάλι ο χαμηλοσυνταξιούχος ο οποίος πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του τα φάρμακα που χρειάζεται. Ο φαρμακοποιός της γειτονιάς του έχει να δει λεφτά από το κράτος (μέσω του ΕΟΠΠΥ) εδώ και αρκετούς μήνες και δεν επαναπαύεται στις υποσχέσεις του Κου Λυκουρέντζου ο οποίος μέχρι και χρονοδιάγραμμα πληρωμών ανακοίνωσε με σκοπό να καλοπιάσει τους σκληρούς επαγγελματίες του κλάδου της λιανικής πώλησης φαρμάκου – οι οποίοι όμως δεν πείθονται και μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεως…
Είναι κοινό μυστικό ότι ένα φαρμακείο δουλεύει με πολύ μεγάλο ποσοστό κέρδους στη μεγαλύτερη γκάμα των προϊόντων τα οποία διακινεί – ακόμα και έως 40%. Μια βόλτα σε κάποιες γειτονιές της Αθήνας θα μας πείσει για αυτή την διαπίστωση βλέποντας φαρμακεία σε απόσταση 50 και 100 μέτρων το ένα από το άλλο να συνεχίζουν να λειτουργούν εν μέσω κρίσης απασχολώντας πλήθος προσωπικού και λειτουργώντας χωρίς προβλήματα. Τι γίνεται όμως όταν η μέση ελληνίδα νοικοκυρά στην τελευταία επίσκεψη στο supermarket θα γεμίσει το καλάθι της με αυγά, γάλα, χαρτί υγείας, γραβιέρα Νάξου και δύο κουτιά Depon; Είναι γεγονός ότι το υπουργείο υγείας προσανατολίζεται να υιοθετήσει το καθεστώς πώλησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων το οποίο ακολουθείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Εφόσον για τα εν λόγω φάρμακα ο ασφαλισμένος δεν αποζημιώνεται από το κράτος και εκ του νόμου πλέον τα πληρώνει από την τσέπη του, ο φαρμακοποιός έχει ένα λιγότερο επιχείρημα να προτάξει στην προάσπιση του κέρδους του. Λόγοι όπως ότι τα supermarket δεν έχουν το προσωπικό και τις υποδομές (!!!) να πουλάνε OTC (Over The Counter) φάρμακα αντικρούονται εύκολα από τις αλυσίδες supermarket οι οποίες δηλώνουν ότι όχι μόνο είναι ικανές να πουλούν πολύ πιο ευαίσθητα προϊόντα από ότι φάρμακα αλλά και ότι θα διατηρούν συγκεκριμένο stand στο χώρο του supermarket με ειδικά καταρτισμένο προσωπικό για το λόγο αυτό.
Με μια τέτοια αλλαγή επωφελείται σημαντικά ο καταναλωτής. Το όφελος διπλό: όχι μόνο o ανταγωνισμός των supermarket θα ρίξει άμεσα τις τιμές των πλέον δημοφιλών φαρμάκων αλλά και οι χονδρέμποροι φαρμάκων θα ρίξουν και αυτοί τις τιμές χονδρικής θέλοντας να βρίσκονται στα ράφια των μεγαλύτερων αλυσίδων supermarket χωρίς να χάσουν πελάτες τέτοιων μεγεθών και πλήθους παραγγελιών. Αυτός που σίγουρα δεν επωφελείται είναι ο μέσος φαρμακοποιός ο οποίος προασπίζεται το κέρδος του εις βάρος του μέσου Έλληνα καταναλωτή – επιβεβαιώνοντας το ελληνικό στερεότυπο των συντεχνιών στις μέρες μας. Αναμένουμε να δούμε εάν και πότε το Υπουργείο Υγείας θα κάνει τη διαφορά και θα λειτουργήσει – επιτέλους – υπέρ του πολίτη.