Ένα χρόνο μετά την ιστορική απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών να νομιμοποιήσει το γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών στη χώρα, το θέμα της ομοφυλοφιλίας παραμένει στο προσκήνιο εκεί, εδώ και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πριν καμιά δεκαετία, πάντως, το Χόλιγουντ είχε δώσει ίσως το πιο ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα εναντίον των διακρίσεων αυτού του είδους στο συγκλονιστικό οσκαρικό δράμα του Ανγκ Λι.
Brokeback Mountain (2005) – Δράμα, 130΄
Σκηνοθεσία: Ang Lee
Σενάριο: Diana Ossana & Larry McMurtry
Πρωταγωνιστούν: Jake Gyllenhaal, Heath Ledger, Anne Hathaway
Προφανώς το Μυστικό του Brokeback Mountain δεν είναι η πρώτη σημαντική χολιγουντιανή ταινία που είχε ως θέμα μια σχέση μεταξύ δυο ανθρώπων του ίδιου φύλου. Ίσως να μην είναι καν η καλύτερη. Είχε όμως τεράστια απήχηση, διεκδίκησε και κέρδισε πολλά βραβεία και έθεσε “επί τάπητος” το θέμα, μόλις 2 χρόνια μετά τη νομιμοποίηση των σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στις ΗΠΑ.
Το ζευγάρι που μας απασχολεί είναι ο Τζακ (Jake Gyllenhaal) και ο Ennis (Heath Ledger), δυο νεαροί άνδρες που συναντήθηκαν και δούλεψαν μαζί στα βουνά του Γουαϊόμινγκ, το 1963, και ανέπτυξαν μια ιδιαίτερη ερωτική και συναισθηματική σχέση. Μια σχέση που αποδείχθηκε σύντομη, οι δρόμοι τους χώρισαν και ο καθένας προσπάθησε, εν μέρει επιτυχώς, να χτίσει τη ζωή του κάνοντας οικογένεια και βρίσκοντας σταθερή δουλειά. Το παρελθόν όμως δε μπορούσε να ξεχαστεί, και οι δυο τους προσπάθησαν να αναθερμάνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τη σχέση τους, γεγονός που θα είχε βέβαια και τις αναμενόμενες συνέπειες…

Το σύμβολο των LGBT ταινιών
Το μεγάλο κατόρθωμα του Ανγκ Λι στην ταινία αυτή είναι πως σκιαγραφεί με σεβασμό και ρεαλισμό μια πολύπαθη σχέση μεταξύ δυο ανδρών χωρίς όμως να στηρίζεται στη διαφορετικότητα αυτή για την ποιότητα της ταινίας. Οι δύο πρωταγωνιστές, ο αείμνηστος Ledger και ο βελτιωμένος Gyllenhaal αξιοποιούν την ευκαιρία να σημειώσουν εξαιρετικές ερμηνείες, από τις καλύτερες της καριέρας και των δύο, τόσο ξεχωριστά όσο και με τη μεταξύ τους χημεία. Η σκηνοθεσία του Λι είναι καθηλωτική, αν και λίγο “αργή” στην εξέλιξη, με την απεικόνιση της αγροτικής Δύσης των ΗΠΑ στα 60΄s να θυμίζει κάτι από σύγχρονο γουέστερν.
Ό,τι και να λέμε όμως, η αίσθηση που έκανε η ταινία και εξακολουθεί να κάνει βασίστηκε στο LGBT περιεχόμενό της. Στη διαχείριση του λεπτού αυτού θέματος ο Λι παίρνει παραπάνω από άριστα, αποφεύγοντας μεταξύ άλλων δύο συχνές παγίδες. Πρώτον, δεν “πατάει” ολόκληρο το εγχείρημα στη σχέση μεταξύ Jack και Ennis, αλλά προτιμά να ακολουθήσει την πορεία τους ξεχωριστά, χωρίς υπερβολές και ανούσιους μελοδραματισμούς.
Δεύτερον, και κυριότερο, δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως μια σχέση μεταξύ δυο ανδρών δε διαφέρει σε τίποτα από αυτή ενός άνδρα και μιας γυναίκας, στα συναισθήματα, στις ανάγκες, στις επιθυμίες, στους στόχους και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έχοντες τη σχέση. Τονίζεται, φυσικά, το γεγονός ότι οι δύο “κρυφοί εραστές” δε μπορούν να φανερώσουν τη σχέση τους χωρίς να υποστούν τρομακτικές συνέπειες στην επαγγελματική και την προσωπική τους ζωή, αλλά ακόμη κι αυτό δε διαφέρει από αντίστοιχες “απαγορευμένες” ετεροφυλικές σχέσεις που έχουμε δει τόσο στην οθόνη όσο και στην πραγματικότητα.
Έντεκα χρόνια μετά την κυκλοφορία του, που έκανε πάταγο και κέρδισε τρία Όσκαρ (το ένα για τη σκηνοθεσία του Ανγκ Λι), το Μυστικό του Brokeback Mountain και τα μηνύματα που προσπαθεί να προβάλλει στο κοινό είναι μάλλον πιο επίκαιρα σήμερα απ΄ ό,τι τότε. Σε μια εποχή που ταυτόχρονα γίνονται σημαντικά βήματα προς τα μπροστά στην εξασφάλιση της ισότητας του σεξουαλικού προσανατολισμού, αλλά και αποτρόπαιες ενέργειες μίσους και ρατσισμόυ (πιο πρόσφατη η επίθεση στο Ορλάντο), η ευαισθητοποίηση του απλού ανθρώπου επί του θέματος έχει τεράστια σημασία. Και συχνά ο απλός αυτός άνθρωπος, καλώς ή κακώς, συγκινείται περισσότερο από μια πρωτοκλασάτη ταινία του Χόλιγουντ παρά από τα πραγματικά γεγονότα…
Βαθμολογία: 8/10