Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται κάποια από τα πιο περίεργα βιβλία που έχουν υπάρξει σε επίπεδο περιεχομένου, ιδεών, γραφής, concept, και γενικής μορφής. Τα παρακάτω βιβλία ξεφεύγουν από την συνηθισμένη εκκεντρικότητα και μορφή που συνηθίζουν να έχουν. Είναι προϊόντα πειραματισμού και αντισυμβατικότητας. Θεωρούνται παράξενα λόγω κατασκευής και πειραματισμού που θέλουν να προσδώσουν την αίσθησης της τέχνης και όχι του συνηθισμένου βιβλίου.
Αρχικά το Blank αποτελεί ένα βιβλίο δεν περιέχει τίποτα μέσα. Ο συγγραφέας Ντέιβις Σνάιντερμαν του Κενού κυριολεκτικά βιβλίου αυτοαποκαλεί το βιβλίο του μυθιστόρημα. Στην ουσία αποτελείται από επικεφαλίδες και ενότητες που δεν περιέχουν κείμενο από κάτω, αλλά δομούνται με αριστοτελικό τρόπο, δηλαδή αρχή, μέση και τέλος. Το μόνο γραπτό κομμάτι που περιέχει αυτό το βιβλίο είναι η σελίδα των περιεχομένων, το βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα, οι ενότητες, και τέλος η σελίδα των πνευματικών δικαιωμάτων. Μόνο τίτλοι, χωρίς κείμενο. Μερικά παραδείγματα αποτελούν: “Κεφάλαιο 1ο: Ένας χαρακτήρας”, “Κεφάλαιο 2ο: Ένας άλλος χαρακτήρας”, “Κεφάλαιο 3ο: Συναντιούνται”, “Κεφάλαιο 8ο: Το Διαλύουν”. Οι τίτλοι μοιαζουν σκωπτικοί και προσπαθούν να βγάλουν μια ιστορία χωρίς κείμενο. Το παράδοξο είναι ότι το βιβλίο παραδίδεται στον αγοραστή επικαλυμένο με γύψο που πρέπει να σπάσει για να δει το κενό. Ο συγγραφέας έχει φανατικό κοινό, διότι καθέ βιβλίο του είναι και μια νέα πρόκληση και πείραμα.
Το 2010 ο Τζόναθαν Σάφραν Φόερ εμπνευσμένος από το αγαπημένο του βιβλίο “The Streets of Crocodiles” δημιούργησε το Tree of Codes, ένα κομψοτέχνημα χαρτοκοπτικής. Η εκτύπωση αυτού του βιβλίου είναι αρκετά δύσκολη λόγω της μορφής του. Από το πρωτότυπο βιβλίο έκοψε λωρίδες από λέξεις και προτάσεις και έτσι έδωσε μια νέα πνόη στην λογοτεχνική και καλλιτεχνική πτυχή. Αποτελεί ένα βίβλιο κυριολεκτικά σκαλισμένο, σμιλεμένο σαν γλυπτό και εξαιρετικά δύσκολο στην εκτύπωση του λόγω της ιδιαιτερότητας του που το καθίστα δύσκολο να πουλήσει σε πολλά αντιτυπα. Το ποιητικό αφήγημα του συγγραφέα που προέκυψε μπορεί να μην ήταν εντελώς επιτυχημένο, αλλά ήταν κομψοτέχνημα.
Τα Λουλούδια των τεσσάρων εποχών του Ιαπώνου Ρόμπερτ Τσάπιν αποτελεί το μικρότερο βιβλίο στον κόσμο με διαστάσεις 0,74 * 0,75 χιλιοστά και φυσικά δεν πήρε τυχαία την θέση στο βιβλίο Γκίνες. Το βιβλιαράκι αυτό βγήκε σε 250 αντίτυπα το 2012, μετρά 22 σελίδες και περιλαμβάνει ονομασίες λουλουδιών στα ιαπωνικά και σε μεταγραφή σε λατινικούς χαρακτήρες. Στο πακέτο του βιβλίου αυτού περιέχεται ένας μεγεθυντικός φακός και ένα πανομοιότυπο βιβλίο σε φυσιολογικό μέγεθος. Δημιουργήθηκε σε εργαστήριο νανοτεχνολογίας που περνά απαρατήρητο και δεν είναι ορατό στο μάτι. Για να διαβαστεί χρειάζεται ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης. Τα γράμματα είναι χαραγμένα σε 30 μικροταμπλέτες πάνω σε κρυστάλλινη σιλικόνη.
Τέλος ένα ιδιαίτερο βιβλίο αποτελεί αυτό που μπορεί να μαγειρευτεί και να φαγωθεί. Λένε πως τα βιβλία δεν είναι αναλώσιμα. Όμως το συγκεκριμένο βιβλίο είναι αναλώσιμο και μπορεί να μπει στο φούρνο και να συνοδευτεί με ζυμαρικά ή κρέας. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Korefe και αποτελεί έναν γερμανικό τσελεμεντέ με συνταγές. Από η μία είναι βιβλίο και από την άλλη λαζάνια. Οι σελίδες του είναι φύλλα ζυμαρικών και αφού το διαβάσεις μπορείς να το μαγειρέψεις.