Ναι κι όμως, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου δεν είναι ούτε ο Ροκφέλερ ούτε οι Ροθτσάιλντ -αν και δεν απέχουν πολύ. Το όνομα αυτού? Μάνσα Μούσα. Ο Μάνσα Μούσα γεννήθηκε στο Μάλι το 1280 και πέθανε το 1337. Έγινε βασιλιάς της αυτοκρατορίας του Μάλι το 1312 και την ίδια στιγμή έλαβε τον τίτλο ”Μάνσα” που σημαίνει βασιλιάς, κυρίαρχος. Επί των ημερών του κατάφερε να κάνει το Μάλι, αυτοκρατορία καταλαμβάνοντας τα εδάφη της σημερινής Μαυριτανίας, Σενεγάλης, Γκάμπιας, Γουινέας, Μπουρκίνα Φάσο όπως επίσης της Νιγηρίας, Νίγηρα και του Τσάντ.
Το 1324 πραγματοποίησε το προσκύνημα του στη Μέκκα, το οποίο έμεινε στην ιστορία. Αυτός ήταν άλλωστε και ο στόχος του,να καταπλήξει τον κόσμο με τον πλούτο του. Οι χρονογράφοι αναφέρουν πως το καραβάνι του ήταν τεράστιο, καθώς πλαισιονώταν από δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, πολίτες και σκλάβους. Επιπλέον τον συνόδευαν 500 διπλωμάτες και φυσικά δεκάδες καμήλες πάνω στις οποίες μετέφερε τα κιβώτια με τον χρυσό. Στον δρόμο του για την Μέκκα,σταμάτησε στο Κάιρο προκειμένου να δώσει ελεημοσύνη στους φτωχούς. Βέβαια, αυτή του η πράξη,προκάλεσε πληθωρισμό (!) τον οποίο η Αίγυπτος ξεπέρασε μετά από χρόνια. Πρέπει να του αναγνωριστεί ωστόσο, πως παρά την άσκοπη επίδειξη πλούτου ενδιαφέρθηκε και για την φιλανθρωπία. Ανέλαβε την δημιουργία σχολείων και τζαμιών στο Τιμπουκτού συμβάλλοντας έτσι στην πνευματική καλλιέργεια του τόπου του. Λέγεται μάλιστα πως όταν εισήλθε στη Μεδίνα μοίραζε χρυσάφι στους φτωχούς. Ακόμη όπως αναφέρουν οι αραβικές πηγές της εποχής ήταν ιδιαίτερα ευγενής και προς τους ξένους αλλά και στους δικούς του ανθρώπους ακόμη και αν αυτοί ήταν δούλοι. Προκάλεσε και δεύτερο επεισόδιο καθώς το χρυσάφι του, υποτίμησε την αξία του Μετάλλου αλλά ο ίδιος όπως λέγεται προσφέρθηκε να το πάρει πίσω προκειμένου να έρθει η αξία του μετάλλου ξανά στα ίσια της(!).
Όσο για τις κατακτήσεις του, ένα είναι σίγουρο, δημιούργησε μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες του κόσμου. Όταν κατέκτησε το Γκάο και το Τιμπουκτού, οραματίστηκε την μεταμόρφωσή τους. Έτσι, ανέθεσε σε Άραβες αρχιτέκτονες την αναδημιουργία των πόλεων, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά τούβλα στο κομμάτι αυτό της Αφρικής. Έτσι το Τιμπουκτού έγινε ένα κέντρο με εμπορική σημασία συνδεόμενο με την Βόρεια Αφρική. Στη πόλη Σανκορέ μάλιστα ίδρυσε πανεπιστήμιο το οποίο διέθετε τον μεγαλύτερο αριθμό περγαμηνών και βιβλίων μετά την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.
Έπειτα από 25 χρόνια βασιλείας πέθανε το 1337, χρονιά που τον διαδέχθηκε ο γιός του Μάνσα Μαγκάν. Με τα σημερινά δεδομένα η περιουσία του εκτιμάται ότι έφτανε τα 400 δις δολάρια.
Ακολουθεί μια λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου (μετά τον Μάνσα Μούσα φυσικά):
- Μάνσα Μούσα – 400 δις δολάρια
- Οικογένεια Ροθτσάιλντ – 350 δις δολάρια
- Τζόν Ροκφέλερ – 340 δις δολάρια
- Άντριου Κάρνεγκι – 310 δις δολάρια
- Τσάρος Νικόλαος Β’ – 300 δις δολάρια
- Μιρ Οσμάν Αλί Χάν – 236 δις δολάρια
- Γουλιέλμος ο Κατακτητής – 229 δις δολάρια
- Μουαμάρ Καντάφι – 200 δις δολάρια
- Χένρι Φόρντ – 199 δις δολάρια
- Κορνίλιος Βάντερμπιλτ – 185 δις δολάρια