Αφού έχουμε αναφερθεί στο τι πρέπει να εμπεριέχει ένα ολοκληρωμένο βιογραφικό σημείωμα ήρθε η ώρα να παραθέσουμε κάποια tips για μία επιτυχημένη συνέντευξη!
Η συνέντευξη είναι το επόμενο βήμα του βιογραφικού σημειώματος… Υπάρχουν διάφορα είδη συνεντεύξεων , κάποια τα οποία είναι κοινά και γνώριμα για όλους ενώ κάποια , σύμφωνα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας , είναι πιο περίεργα! Ας τα γνωρίσουμε όλοι μαζί:
▪️ τηλεφωνική συνέντευξη , ▪️παραδοσιακή συνέντευξη (δια ζώσης) ▪️με βιντεοκλήση ▪️με πάνελ ▪️ομαδική συνέντευξη ▪️μέσω των ημερών καριέρας ▪️με τεχνητή νοημοσύνη ▪️με ρομπότ
Tip 1
Πολλές φορές όταν έρθει η ώρα να παρουσιαστούμε για την συνέντευξη , κατακλυζόμαστε από άγχος ενώ δεν θα έπρεπε! Το μόνο άγχος που πρέπει να έχουμε σαν άνθρωποι είναι το παραγωγικό άγχος γιατί είναι το μόνο που θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε την δουλειά μας σε ένα άλλο επίπεδο!
Αν λοιπόν την ώρα της συνέντευξης σε πιάσει αυτό το άγχος θα πρέπει να σκεφτείς ότι δεν περνάς μόνο εσύ από συνέντευξη αλλά και ο εργοδότης σου καθώς και εσύ εκείνη την στιγμή επιλέγεις το αφεντικό σου! Οπότε καλό θα ήταν οι ερωτήσεις να ακούγονται και από τις δύο πλευρές!
Tip 2
Στην ερώτηση “Ποια είναι η μεγαλύτερη αποτυχία σου σε μία δουλειά;” ή στην ερώτηση “Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που είχες να αντιμετωπίσεις σε μία δουλειά;” , η απάντηση πρέπει να βασίζεται στην μέθοδο ”STAR” , όπου S=situation ( σε τι δουλειά , πότε και με ποια πόστα) , T=task ( σε τι κατάσταση και πρόκληση) , A=action ( ακριβής αρμοδιότητα με εργαλεία και τεχνικές) και R=results(τι αποτελέσματα είχε όλο αυτό).
Tip 3
Περιμένουμε και ακούμε με υπομονή τον εργοδότη ή τον συνεντευξιαστή μας.
Tip 4
Δεν κατηγορούμε ποτέ πρώην εργοδότες! Φαίνεται άσχημο για την εικόνα μας!
Tip 5
Δεν μασάμε ποτέ τσίχλα-μαστίχα-καραμέλα κατά την διάρκεια της συνέντευξης για ευνόητους αισθητικούς λόγους.
Tip 6
Στην ερώτηση ” Έχετε κάποια απορία;” , η απάντηση μας δεν πρέπει να είναι αρνητική καθώς αυτή είναι μία ερώτηση παγίδας για να αντιληφθούν το ενδιαφέρον μας για αυτήν την θέση!