Βλέπεις μια κοπέλα να φοράει μαύρο φαρδύ παντελόνι, αντρικό μαύρο t- shirt, μαύρη αθλητική ζακέτα όχι και πολύ στο νούμερό της και το κυριότερο να έχει κοντά αντρικά μαλλιά.
Τί είναι αυτό που θα σκεφτείς; Τί θα σκεφτούμε για τις σεξουαλικές της προτιμήσεις;
Έπειτα βλέπεις έναν όμορφο άντρα περιποιημένο, με όμορφα χαρακτηριστικά προσώπου, να φοράει ένα χρωματιστό παντελόνι, ένα καρό πουκάμισο, παπούτσια που να συμπληρώνουν κατάλληλα το στυλ του και να περπατάει με σιγουριά για τον εαυτό του.
Τότε τί είναι αυτό που θα σκεφτείς και προφανώς θα το σκεφτούμε και οι υπόλοιποι; Και τι συμπέρασμα θα βγάλεις για τις δικές του πολύ προσωπικές προτιμήσεις;
Αναφέρομαι στο πώς η εξωτερική εικόνα κάποιου ή κάποιας μπορεί να μας κάνει να βγάλουμε ένα συμπέρασμα για την σεξουαλικότητα αυτού. Δηλαδή το αν ένας άντρας περιποιημένος είναι gay και μια γυναίκα ντυμένη με αντρικά είναι λεσβία.
Είναι ορθό να κρίνουμε κάποιον με έναν τέτοιο τρόπο ή απλά πρόκειται για ένα από τα ηθικά διδάγματα που μας έχει μάθει η κοινωνία που μεγαλώνουμε;
Το να είναι κάποιος gay ή λεσβία ή οτιδήποτε θέλει αυτός είναι καθαρά και μόνο θέμα του πως νιώθει και τι του αρέσει. Δεν είναι θέμα επιλογής, αλλά κάτι σαν συναίσθημα που ξυπνάει μέσα του σε κάποια ηλικία. Σε καμία, λοιπόν, περίπτωση δεν έχει να κάνει η εμφάνιση με το τί προτιμάει σεξουαλικά κάποιος. Μπορεί οι gay να περιποιούνται πολύ τον εαυτό τους και να ενδιαφέρονται για στιλιστικά θέματα, περισσότερο από τους straight άντρες, αλλά πολλές φορές έχει να κάνει και με τον άνθρωπο και το τι τον εκφράζει.
Το να ντύνεται κάποιος με το δικό του γούστο, αρχικά δείχνει το στυλ και την αισθητική του. Δεν καθορίζει η σεξουαλικότητα το πώς θα ντύνεται κάποιος. Ναι μεν οι περισσότεροι άντρες δεν δίνουν δεκάρα για το ντύσιμό τους αλλά αυτό δεν σημαίνει πως κάποιος που ενδιαφέρεται είναι απαραίτητα και σεξουαλικά διαφορετικός. Το ίδιο και για τις γυναίκες.
Η εμφάνιση είναι μια πρώτη εικόνα που θα έχουμε για κάποιον, δεν θα είναι όμως το τελικό συμπέρασμα που θα βγάλουμε για αυτόν όσον αφορά τις προτιμήσεις και τα θέλω του. Δεν θα μιλήσω για την πλέον κλασσική φράση “μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλο” γιατί κατά βάθος όλοι αυτό κάνουμε.
Ο καθένας είναι ξεχωριστός με διαφορετικά ιδανικά και ηθικές αξίες από εσένα και τους άλλους. Το να φοράει ρούχα της επιλογής του δεν πρέπει να μας κάνει εμάς να τον κρίνουμε στον σεξουαλικό του τομέα. Να αναρωτηθούμε αν κάποιος είναι gay ή λεσβία αλλά να μην χρησιμοποιούμε πάντα και ως επιχείρημα, υπέρ της άποψής μας, την εμφάνιση του.
One Comment
Gwgw_Morrison
Η αλήθεια ειναι πως αυτό ειναι μεγάλο θεμα κ έχουμε πέσει όλοι ανακαιρούς σε αυτη τη παγίδα κ το στερεότυπο. Κατα την αποψή μου ειναι γεγονός ότι απο το πως επιλέγει να ντυνεται, συμπεριφέρεται και γενικά να εκφράζεται ο καθένας ,μπορούμε ολοι να καταλήξουμε σε καποια συμπεριρασματα ( ανεξαρτητως αν ειναι εύστοχα η οχι) κ να διακρίνουμε κάποια χαρακτηριστικά του ατόμου. Κ ΝΑΙ ειναι αλήθεια πως ενα μεγαλο μερος των ομοφυλόφιλων ( γυναικων κ αντρων) πέφτουν μεσα σε αυτό το στερεότυπο,αλλα πρώτον αυτο δν ειναι απαρατητα κακο κ το κυριοτερο δν μιλαμε για ΟΛΟΥΣ.. Σε αυτο που θελω να καταληξω ειναι στο οτι δν ειναι κακο να κρινεις ενα βιβλιο απο το εξωφυλλο του γτ αυτο ειναι το μονο που βλεπεις κ ειναι λογικο να σχηματίζεις την αποψή σου βασισμένος σε αυτο . Αλλά να μν ειμαστε απόλυτοι ως προς τα συμπερασματα μας,αν δν ξερουμε καποιον μονο εικασίες μπορουμε να κανουμε.