Το ενδοκρινικό μας σύστημα ευθύνεται για τα σκαμπανεβάσματα της διάθεσής μας, την όρεξη, τον μεταβολισμό, τους παλμούς της καρδιάς, το θυμό, την συμπόνια και άλλα πολλά μικρά και μεγάλα συστήματα του οργανισμού μας. Κατανοώντας τις ορμόνες μας μπορούμε να τις διαχειριστούμε και να τις τιθασεύσουμε. Οι 20 πιο σημαντικές είναι: τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη, η ιρισίνη, η τεστοστερόνη, η προλακτίνη, οι θυρεοειδικές ορμόνες, το πεπτίδιο ΥΥ, η γλυκαγόνη πεπτιδίου 1, η ινσουλίνη, η γλυκαγόνη, η σεροτονίνη, η γρελίνη, η λεπτίνη, η αυξητική ορμόνη, η ντοπαμίνη, η κορτιζόλη, η μελατονίνη, η ωκυτοκίνη, η αδιπονεκτίνη και η αδρεναλίνη. Ας τις γνωρίσουμε καλύτερα…
- Θυρεοειδικές ορμόνες: Από τον θυρεοειδή παράγονται δύο βασικές ορμόνες, η τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και η θυροξίνη (Τ4). Αυτές ελέγχουν τον μεταβολισμό σου, την ενεργητικότητα, την εσωτερική θερμοκρασία, το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια.
- Προλακτίνη: Είναι η υπεύθυνη ορμόνη για τον θηλασμό. Αυξάνεται με το στρες και επηρεάζει τα συμπτώματα του έμμηνου κύκλου όταν παράγεται σε υπερβολική δόση.
- Προγεστερόνη: Αυξάνεται κατά την ωορρηξία και πέφτει πάλι αν δεν προκύψει εγκυμοσύνη, ακολουθώντας έπειτα η περίοδος. Προκαλεί κατακράτηση υγρών και κεφαλαλγίες.
- Οιστρογόνα: Ρυθμίζει τον έμμηνο κύκλο και κρατά τα οστά μας δυνατά. Σε υπερβολική δόση υπάρχουν κίνδυνοι εκδήλωσης άνοιας, καρκίνος του μαστού και της μήτρας.
- Σεροτονίνη: Συμβάλει στην καλή μας διάθεση, στη μάθηση, στη μνήμη, ρυθμίζει τον ύπνο και την πέψη. Σε χαμηλά επίπεδα μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.
- Αδρεναλίνη: Είναι η ορμόνη της φυγής-μάχης. Ανεβαίνει όταν απειλείται η ασφάλειά σου, αλλά και από το άγχος. Σε χρόνια κατάσταση ελοχεύει ο κίνδυνος κατάθλιψης και καρδιοπάθειας.
- Κορτιζόλη: Αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς, την αρτηριακή πίεση, την αναπνοή και την μυική ένταση. Σε χρόνια κατάσταση με ανεβασμένη κορτιζόλη επιφέρει προβλήματα υγείας.
- Ιρισίνη: Είναι η ορμόνη της άσκησης. Όταν ιδρώνεις μετατρέπει τα λιποκύτταρα σε κύτταρα καφέ λίπους τα οποία καίνε θερμίδες.
- Τεστοστερόνη: Επηρεάζει τη ερωτική διάθεση, την οστική πυκνότητα και την μυική ενδυνάμωση. Αν είναι σε υψηλά επίπεδα επιφέρει προβλήματα στην ωορρηξία.
- Πεπτίδιο ΥΥ: Απελευθερώνεται αφότου φάμε, ώστε να μειωθεί η όρεξη και να νιώσουμε χορτασμένοι.
- Γλυκαγόνη πεπτιδίου 1: Και αυτή η ορμόνη ρυθμίζει την όρεξη αφότου φάμε.
- Ινσουλίνη: Απελευθερώνεται από τα κύτταρα του παγκρέατος και έτσι μεταφέρεται γλυκόζη από το κυκλοφορικό στους ιστούς του σώματος ώστε να έχουμε ενέργεια.
- Γλυκαγόνη: Κάνει το αντίθετο από την ινσουλίνη. Όταν πέφτει το σάκχαρο μας, διασπά την αποθηκευμένη γλυκόζη ώστε το σώμα μας να έχει ενέργεια. Σε συνδυασμό με την ινσουλίνη κρατά το σάκχαρο σε σταθερό επίπεδο.
- Αυξητική ορμόνη: Αυξάνει τη δύναμη των μυών και των οστών, ενώ παράλληλα προστατεύει τους ιστούς και βοηθά στον μεταβολισμό μας.
- Ωκυτοκίνη: Μας κάνει να θέλουμε αγκαλιά, να νιώθουμε πιο κοντά με τους γύρω μας και αυξάνεται όταν αγγίζουμε άλλους ανθρώπους.
- Γρελίνη: Είναι η ορμόνη της πείνας και μας δίνει το σήμα ότι είναι ώρα να φάμε.
- Λεπτίνη: Η αντίθετη της γρελίνης μας δίνει σήμα ότι χορτάσαμε και δεν χρειάζεται να φάμε άλλο.
- Μελατονίνη: Παράγεται κάθε βράδυ με σκοπό να κοιμηθούμε και να δούμε όνειρα γλυκά… Επίσης δρα ως αντιοξειδωτικό στο σώμα μας αποτρέποντας την κυτταρική καταστροφή από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.
- Ντοπαμίνη: Σε κάνει να νιώθεις καλά και να θες να επαναλάβεις μια ευχάριστη δραστηριότητα.
- Αδιπονεκτίνη: Καταπολεμά το λίπος καθώς κάνει τους μύες να χρησιμοποιούν υδατάνθρακες για ενέργεια, αυξάνει τον μεταβολισμό και έτσι διασπά το λίπος.
Χρησιμοποιήστε τις ορμόνες προς όφελός σας! Τιθασεύστε τις και αλλάξτε το σώμα, τη διάθεση και την ενέργειά σας!