Για τα σημερινά δεδομένα, η βασική πεποίθηση που επικρατεί γύρω από τους ρόλους και την σχέση των δυο φύλων, είναι ότι οι άντρες και οι γυναίκες είναι ίσοι αλλά διαφορετικοί. Η φράση αυτή εμπεριέχει τους όρους «ισότητα» και η «ισοτιμία». Η ισότητα σημαίνει ότι τα δυο φύλα αντιμετωπίζονται και αναγνωρίζονται ως ίσα, ενώ η ισοτιμία αναγνωρίζει ότι οι άντρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετικές ανάγκες και ισχύ σε διάφορους τομείς, και αυτές ακριβώς οι διαφορές θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, ώστε να εξαλειφθούν οι ανισότητες. Αυτό μπορεί να σημαίνει ίση ή και διαφορετική μεταχείριση η οποία όμως θεωρείται ισοδύναμη ως προς τα οφέλη και τις υποχρεώσεις των δυο φύλων. Φυσικά, πολλές φορές ο όρος μπορεί να χρησιμοποιείται με τρόπο τέτοιο που οδηγεί στην διαιώνιση των στερεότυπων, ακόμη και ασυναίσθητα.
Παρά την μεγάλη πρόοδο που έχει διανύσει η Δυτική, κυρίως, κοινωνία στο κομμάτι της ισότητας των δυο φύλων θα ήταν ουτοπικό να πιστεύουμε ότι στην καθημερινότητα κάτι τέτοιο έχει κατακτηθεί απόλυτα, με αποτέλεσμα, δυστυχώς, ακραίες εκφάνσεις σεξισμού να εκδηλώνονται με διάφορες μορφές γυναικείας κακοποίησης. Αντίδοτο τέτοιων συμπεριφορών προσπαθεί να υπάρξει η «Ένωση Κυριών Δράμας».
Ιστορία του συλλόγου
Η «Ένωση Κυριών Δράμας» αποτελεί ένα φορέα που εδρεύει στην Δράμα και διοικείται από γυναίκες. Ο βασικός στόχος της ενέργειας αυτής είναι η παροχή βοήθειας σε κακοποιημένες γυναίκες και κακοποιημένα παιδιά σε πανελλαδικό επίπεδο. Το αναγνωρισμένο αυτό φιλανθρωπικό σωματείο ακολουθεί μια μακρά ιστορία, η οποία ξεκινάει άτυπα το 1904, όταν ο Μητροπολίτης Δράμας Χρυσόστομος ίδρυσε την «Ένωση Γυναικών Δράμας» με σκοπό την προστασία των χήρων, ορφανών, ανάπηρων πολέμου, γερόντων και άνεργων στρατιωτών.
Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1995, ιδρύθηκε το «Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας», ενώ το 2002 εντάχθηκε στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού Τομέα Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, έχοντας παράλληλα και την ειδική πιστοποίηση ως φορέα παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας. Στην συνέχεια, το 2010 η «Ένωση Κυριών Δράμας» αναγνωρίστηκε ως Μη Κυβερνητικός Οργανισμός και το 2011 εγγράφθηκε στο μητρώο του Υπουργείου Πολιτισμού. Τέλος, ο φορέας από το 2015 πιστοποιήθηκε στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» της πρακτικής άσκησης των φοιτητών ΑΕΙ.
Σκοπός και Δράσεις
Ο σκοπός του Φορέα είναι η στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων και η συμβολή στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής και κοινωνικής βίας. Πιο συγκεκριμένα, η «Ένωση Κυριών Δράμας» στοχεύει στην ανάπτυξη της αλληλεγγύης, την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Ακόμη, ο σύλλογος επιδιώκει την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα ισότητας και ισονομίας των ανθρώπων, την στήριξη άπορων συμπολιτών μας και γενικά την προαγωγή των μελών του συλλόγου, ιδίως γυναικών, σε μορφωτικά θέματα, ζητήματα επαγγελματικής κατάρτισης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Τέλος, ο σύλλογος αυτός επιδιώκει να αξιοποιήσει κοινοτικά προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα, τη δημιουργία δομών, πραγματοποίηση αντίστοιχων δράσεων και γενικότερα την ενεργοποίηση της κοινωνίας προς αυτή την κατεύθυνση. Η «Ένωση Κυριών Δράμας» έχει προσφέρει βοήθεια με ποικίλους τρόπους, ενδεικτικά μπορεί να αναφέρει κανείς τη χρηματική βοήθεια σε άπορες οικογένειες, τα φάρμακα σε μη ασφαλισμένους απόρους, την οικονομική βοήθεια σε νέους σπουδαστές, και τέλος τη συμμετοχή σε προγράμματα ανθρωπιστικής, επισιτιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ολοκληρώνοντας το άρθρο, αξίζει να σημειωθεί ότι η «Ένωση Κυριών Δράμας» απασχολεί στο δυναμικό της επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων και κάθε χρόνο σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Vodafone-World of difference δίνει την ευκαιρία σε έναν νέο ή νέα να συνεργαστεί επαγγελματικά μαζί τους. Φυσικά, στο προσωπικό του συλλόγου εντάσσονται και άτομα διαφόρων ειδικοτήτων μέσω της εθελοντικής εργασίας.
Αρχική – Ένωση Κυριών Δράμας (dlu.gr)