Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην επιστήμη βρήκαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για σημαντικά επιτεύγματα γυναικών στο χώρο της επιστήμης.
Η παγκόσμια ημέρα γυναικών και κοριτσιών στην επιστήμη καθιερώθηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (A/RES/70/212) στις 22 Δεκεμβρίου 2015 και εκ τότε τιμάται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου. Στην γενική συνέλευση έγινε αναφορά στην σημαντικότητα της συμμετοχής των γυναικών, όλων των ηλικιών, στην επιστήμη για της εγκαθίδρυση της ισότητας μεταξύ στον δύο φύλων αλλά και για την ενδυνάμωση των γυναικών.
Ας δούμε κάποιες από τις πιο επιτυχημένες γυναίκες επιστήμονες που αποτελούν πρότυπο και που τις θαυμάζουμε καθώς κατάφεραν να εισέλθουν και να “κατακτήσουν” έναν ανδροκρατούμενο χώρο.
Η γνωστή σε όλους μας Μαρί-Κιουρί (Maria Salomea Skłodowska-Curie).
Η Μαρί- Κιουρί ήταν Πολωνή φυσικός, χημικός και καθηγήτρια. Έγινε γνωστή από την ανακάλυψη του ράδιου και μελέτη της ραδιενέργειας. Το 1903 η Μαρί Κιουρί και ο άντρας της Πιερ Κιουρί βραβεύονται με το Νόμπελ Φυσικής ,το 1906 η Μαρί Κιουρί γίνεται η πρώτη γυναίκα στην Γαλλία που της δίνεται έδρα πανεπιστημίου ενώ το 1911 βραβεύεται με το Νόμπελ Χημείας. Η Μαρί Κιουρί είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που πήρε βραβείο Νόμπελ, ο μόνος άνθρωπος που πήρε δύο βραβεία Νόμπελ καθώς και ο μόνος άνθρωπος που έχει δύο διαφορετικά βραβεία Νόμπελ. Η Μαρί Κιουρί αποτελεί έως και σήμερα έμπνευση για γυναίκες και άντρες επιστήμονες και κορίτσια και αγόρια όλων των ηλικιών.
Η Margaret Hamilton.
Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο για την ανθρωπότητα. Όλοι γνωρίζουν την ιστορία του διαστημόπλοιου Apollo 11 που καθήλωσε και συγκλόνισε ολόκληρο τον πλανήτη. Εξίσου συγκλονιστική είναι και η ιστορία της Margaret Hamilton που έφτιαξε το πρόγραμμα απογείωσης και προσγείωσης του Apollo 11. Η Margaret Hamilton ήταν προγραμματίστρια, διευθύντρια του τμήματος Λογισμικού και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου MIT και επικεφαλής της ομάδας που έγραψε τον κώδικα πλοήγησης για τα διαστημόπλοια Apollo. Η Margaret Hamilton επέμενε και υποστήριζε την ιδέα πως οι υπολογιστές θα πρέπει να είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες που ο άνθρωπος δεν μπορεί. Χάρη στην επιμονή της η Μάργκαρετ κατάφερε να δημιουργήσει ένα λογισμικό, ικανό να αντιμετωπίσει όποια ανθρώπινη αδυναμία και όπως αποδείχτηκε, ο κώδικας της Hamilton κατάφερε να κάνει δυνατή την προσγείωση του Apollo 11 στο φεγγάρι. Η Margaret Hamilton ήταν software engineer της NASA καθώς και η ίδια επινόησε τον όρο software engineer αφού δεν υπήρχε πιο πριν.
Η Ρόζαλιντ Έλσι Φράνκλιν.
Η Ρόζαλιντ Έλσι Φράνκλιν ήταν Αγγλίδα βιοφυσικός και χημικός-κρυσταλλογράφος. Έγινε γνωστή για το έργο της σχετικά με την ανακάλυψη της δομής του DNA, καθώς και της φωτογραφίας 51 που οδήγησε στην ανακάλυψη της διπλής έλικας DNA. Για την τελευταία ανακάλυψη της Ρόζαλιντ βραβεύτηκαν το 1962, με το βραβείο Nobel Φυσιολογίας ή Ιατρικής οι Francis Crick, Maurice Wilkins και James Watson ενώ ο τελευταίος πρότεινε ότι το βραβείο Nobel Χημείας θα έπρεπε να απονεμηθεί στην Φράνκλιν. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη καθώς δεν υπήρχε κανόνας μεταθανάτιων βραβείων ωστόσο οι ανακαλύψεις της και η γενική της συνεισφορά στις εφευρέσεις αυτές αναγνωρίστηκε από πολλούς μετέπειτα επιστήμονες.
Η Μάι Κάρολ Τζέμισον.
Η Μάι Τζέμισον είναι Αμερικανίδα μηχανικός, ιατρός και πρώην αστροναύτης της NASA. Η Μάι ήταν η πρώτη μαύρη γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα ενώ επιλέχθηκε από την NASA ανάμεσα σε 2.00 υποψηφίους για την αποστολή αυτή. Μετά την επιστροφή της στην Γη, η Μάι παραιτήθηκε από την NASA το 1993 και ίδρυσε μια δικιά της εταιρία έρευνας και τεχνολογίας καθώς και δημιούργησε ένα μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα για μαθητές από 12 έως 16 ετών.
Μερικές άλλες επιτυχημένες γυναίκες στον χώρο αυτό ήταν οι Rachel Carson, Chien Shiung- Wu, Jocelyn Bell Burnell, Katherine Johnson κ.α. Οι γυναίκες αυτές αποτελούν πρότυπο για τα νέα κορίτσια, είναι άξιες θαυμασμού για τις ικανότητες και την δύναμη τους, και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση καθώς κατάφεραν να “σπάσουν” τα στερεότυπα της εποχής και να συνεισφέρουν στην επιστήμη. Ας μην ξεχνάμε πως υπάρχουν πολλές ακόμη γυναίκες πίσω από πολλά επιτεύγματα των οποίων όμως τα εύσημα τα πήραν άλλοι. Αυτήν την ημέρα λοιπόν, την 11η Φεβρουαρίου, δεν τιμάμε μόνο τις γυναίκες αυτές που πάλεψαν για τους εαυτούς τους και για όλες εμάς αλλά ταυτόχρονα εμπνεόμαστε να παλέψουμε και εμείς για τις επόμενες γενεές γυναικών και για την θέση που τους αξίζει στον χώρο της επιστήμης και σε κάθε άλλο χώρο.