Με την Ελλάδα να βρίσκεται πλέον στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και στο δεύτερο lockdown η ψυχική ευεξία του λαού ήρθε αντιμέτωπη με δυσκολίες. Η καραντίνα και η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι μια δυσάρεστη κατάσταση στην οποία μπήκαμε απρόσμενα και δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να βγούμε. Καθώς σε λίγες μέρες κλείνουμε ένα χρόνο από την πρώτη καραντίνα στην Ελλάδα και πολλούς μήνες απαγόρευσης κυκλοφορίας, η καθημερινότητα μας όπως και η ψυχική μας υγεία έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό φέρνοντας μας αντιμέτωπους με δυσάρεστα συναισθήματα. Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τέτοιες δυσκολίες νιώθουν μονίμως ένα άγχος, στρες, φόβο και θυμό. Πως αυτά τα συναισθήματα έγιναν πιο έντονα στην καραντίνα; Και πώς μπορείς να φροντίσεις την ψυχική σου υγεία;
Ας δούμε κάποιες καταστάσεις που δημιουργούν αυτά τα συναισθήματα εν μέσω πανδημίας αφού το πρώτο βήμα για την βελτίωση της ψυχικής μας υγείας είναι η αυτογνωσία και η αποδοχή των όσων νιώθουμε.
Ο άνθρωπος καθώς είναι κοινωνικό όν νιώθει την ανάγκη να έρθει σε επαφή και να συναναστρέφεται με άλλους ανθρώπους. Έτσι η έλλειψη επαφής με γονείς, συγγενείς, φίλους και συνεργάτες είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την ψυχική υγεία του ατόμου. Επιπλέον τα συναισθήματα του άγχους, του θυμού και του στρες δημιουργούνται από την έλλειψη προσωπικού χώρου στο σπίτι όταν περνάς την καραντίνα με την οικογένεια σου ή συγκατοικείς με φίλους, από την μοναξιά όταν μένεις μόνος, από ενδοοικογενειακές συγκρούσεις, την υπολειτουργία δομών ψυχικής υγείας, ιστορικό ψυχολογικών δυσκολιών, φόβος για την πανδημία, φόβος για την ασφάλεια της υγείας του εαυτού σου και των κοντινών σου ανθρώπων. Από την ρουτίνα, το άγχος και τον φόβο για την ζωή μετά τον και τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία και την κοινωνία. Τα συναισθήματα αυτά είναι εντελώς αποδεκτά και αναμενόμενα σε συνδυασμό με τις καταστάσεις που βιώνουμε, ωστόσο για να φροντίσουμε την ψυχική μας υγεία πρέπει να κάνουμε κάποιες προσπάθειες για να μην “κολλήσουμε” σε αυτόν τον φαύλο κύκλο συναισθημάτων.
Τι μπορείς να κάνεις σε καθημερινή βάση για να βελτιώσεις την ψυχική σου υγεία;
1.Συγχώρεσε τον εαυτό σου.
Δεν είναι δυνατόν η κάθε σου μέρα να είναι παραγωγική και ευχάριστη, γι’ αυτό ένα πρώτο βήμα που μπορείς να κάνεις είναι η αποδοχή της μειωμένης διάθεσης σου να είσαι παραγωγικός. Κάποιες μέρες θα είναι πιο παραγωγικές από άλλες, προσπάθησε να μην πιέζεις τον εαυτό σου και μην έχεις μεγάλες προσδοκίες από αυτόν τις δύσκολες μέρες. Να γνωρίζεις πως οι επόμενες μέρες ή και βδομάδες θα είναι σίγουρα καλύτερες και πιο παραγωγικές.
2.Ασχολήσου με δραστηριότητες που σε ευχαριστούν.
Ξεκίνα σταδιακά να κάνεις κάποιες δραστηριότητες που σε ευχαριστούν. Πειραματίσου με την μαγειρική, άλλαξε την διαρρύθμιση του χώρου σου, ζωγράφισε διάφορους πίνακες για να διακοσμήσεις το σπίτι σου, διάβασε βιβλία που δεν είχες τον χρόνο να διαβάσεις στο παρελθόν. Γυμνάσου στο σπίτι έχοντας ως personal trainer το YouTube καθώς και χαλάρωσε κάνοντας γιόγκα και διαλογισμό. Ασκήσεις που εξασκούν το σώμα σου και το μυαλό σου.
3.Φρόντισε τον εαυτό σου.
Επειδή βρίσκεσαι σε καραντίνα δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να φροντίσεις τον εαυτό σου. Ξεκίνα την ημέρα σου όπως θα την ξεκινούσες κανονικά. Κάνε ένα μπάνιο, ντύσου, βάψου, βάλε άρωμα, βάλε κοσμήματα, φτιάξε τα μαλλιά σου. Επιπλέον φρόντισε την επιδερμίδα σου, βάλε στο πρόγραμμα σου ένα skin care routine.
4.Ξεκίνα να γράφεις.
Μπορείς να αρχίσεις την ημέρα σου θεσπίζοντας ένα ημερήσιο πρόγραμμα. Απαρίθμησε στο ημερολόγιο σου ή στην ατζέντα σου πράγματα τα οποία θέλεις να κάνεις μέσα στην ημέρα. Επιπλέον στο τέλος της ημέρας ή της εβδομάδας κάνε μια ανασκόπηση και δες τι κατάφερες να πραγματοποιήσεις καθώς και γράψε για πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων.
5.Κράτα επαφή με τους αγαπημένους σου.
Καθώς η καραντίνα και η απαγόρευση κυκλοφορίας καθιστά δύσκολη την επαφή με αγαπημένα σου πρόσωπα, προσπάθησε να μιλάς σε καθημερινή βάση μαζί τους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το διαδίκτυο μας δίνει την δυνατότητα να ερχόμαστε σε επαφή με συγγενείς, φίλους, γονείς και συναδέλφους κάθε λεπτό της ημέρας. Μίλα μαζί τους για πράγματα που σε προβληματίζουν ή για πράγματα που τους προβληματίζουν, οργάνωσε ένα διαδικτυακό πάρτι όπου θα “βρεθείτε” μέσω βιντεοκλήσης όλοι μαζί και διασκεδάστε με διάφορα παιχνίδια.
6.Ενημερώσου για την πανδημία με μέτρο.
Ο φόβος και το άγχος για την πανδημία προκαλείται κυρίως από τον βομβαρδισμό των μέσων μαζικής επικοινωνίας σχετικά με τις επιπτώσεις του κορονοϊού καθώς και από τον βομβαρδισμό αυτό δεν λείπει η παραπληροφόρηση και οι θεωρίες συνομωσίας σχετικά με την πανδημία. Η ενημέρωση σχετικά με τον κορονοϊό ωστόσο είναι απαραίτητη, γι’ αυτό μπορείς να επιλέγεις να ενημερώνεσαι με μέτρο από αξιόπιστες και έγκαιρες πηγές μειώνοντας έτσι την παραπληροφόρηση που ενδεχομένως σε επηρεάζει και βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ψυχική σου υγεία διώχνοντας το μόνιμο φόβο που νιώθεις. Θα μπορούσε να σε βοηθήσει εξίσου η αποτοξίνωση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για λίγες μέρες.
7.Ζήτα βοήθεια.
Μην διστάσεις να έρθεις σε επικοινωνία με ψυχολόγο. Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος που θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις την ψυχική σου υγεία καθώς και να ανταπεξέλθεις τις δυσκολίες που συναντάς αυτή την στιγμή.
Η καραντίνα ασφαλώς και είναι μια δυσάρεστη κατάσταση ωστόσο γνωρίζουμε πως είναι προσωρινή. Πρέπει να έχεις στο μυαλό σου πως είναι άλλη μια δυσκολία, ένα εμπόδιο, όπως άλλα που είχες συναντήσει στο παρελθόν αλλά κατάφερες να τα ξεπεράσεις. Αντιμετώπισε λοιπόν την καραντίνα με τον ίδιο τρόπο, ως μια δύσκολη κατάσταση που με υπομονή και χρόνο θα καταφέρεις να την ξεπεράσεις. Δώσε βάση στην ψυχική σου υγεία καθώς είναι εξίσου σημαντική με την σωματική υγεία, προφύλαξε το μυαλό σου όπως προφυλάσσεις τον εαυτό σου και τους συγγενείς σου από τον κορονοϊό.
Τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης:
–Τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον κορονοϊό: 103060
–Γραμμή βοήθειας για την κατάθλιψη: 1034
-Γραμμή άμεσης κοινωνικής βοήθειας: 197