Τι να γράψω για αυτό το εξαιρετικό μυθιστόρημα;
Ένα πραγματικά ρομαντικό μυθιστόρημα, σαγηνευτικό και ταυτόχρονα, αμοιβαίο και ανοιχτό σε ελεύθερες σκέψεις. Γράφτηκε από τον Alexandre Dumas fils, όταν ήταν 23 ετών και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1848, το La Dame aux Camélias είναι ένα ημι-αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα που βασίζεται στη σύντομη ερωτική σχέση του συγγραφέα με μια εταίρα, τη Marie Duplessis. Τοποθετημένο στα μέσα του 19ου αιώνα στη Γαλλία, το μυθιστόρημα αφηγείται την τραγική ιστορία αγάπης μεταξύ των φανταστικών χαρακτήρων Marguerite Gautier, μιας ντεμιμονδαίνης ή εταίρας που υποφέρει από την κατανάλωση, και του Armand Duval, ενός νεαρού αστού.
Η Μαργκερίτα έχει το παρατσούκλι la dame aux camélias, όπου στα γαλλικά σημαίνει: η κυρία των καμέλιων, επειδή φοράει μια κόκκινη καμέλια όταν είναι με έμμηνο ρύση και δεν είναι διαθέσιμη για σεξ και μια λευκή καμέλια όταν είναι διαθέσιμη στους εραστές της. Ο Αρμάν ερωτεύεται τη Μαργκερίτ και τελικά γίνεται εραστής της. Την πείθει να αφήσει τη ζωή της ως εταίρα και να ζήσει μαζί του στην ύπαιθρο.
Αυτή η ειδυλλιακή ύπαρξη διακόπτεται από τον πατέρα του Armand, ο οποίος, ανησυχώντας για το σκάνδαλο που δημιουργεί η παράνομη σχέση, και φοβούμενος ότι θα καταστρέψει τις πιθανότητες γάμου της αδελφής του Armand, πείθει τη Marguerite να φύγει. Μέχρι να πάει η Μαργκερίτ στο νεκροκρέβατό της, ο Αρμάν πιστεύει ότι τον άφησε για έναν άλλον άντρα, γνωστό ως Κόμη ντε Ζιρέ. Εμφανίζεται στο πλευρό της καθώς εκείνη πεθαίνει, περιτριγυρισμένος από τους φίλους της και υπόσχεται να την αγαπήσει ακόμα και μετά τον θάνατό της.
Η ιστορία αφηγείται μετά τον θάνατο της Marguerite από δύο άνδρες, τον Armand και έναν ανώνυμο αφηγητή καρέ. Κοντά στην αρχή του μυθιστορήματος, ο αφηγητής ανακαλύπτει ότι ο Αρμάν έστελνε λουλούδια καμέλια στον τάφο της Μαργκερίτ, για να δείξει ότι η αγάπη του για εκείνη δεν θα πεθάνει ποτέ.
Μερικοί μελετητές πιστεύουν ότι τόσο η ασθένεια της φανταστικής Marguerite όσο και η πραγματική ζωή της, είναι δημοσιοποιημένη αιτία θανάτου του, αλλά και ένας ευφημισμός του 19ου αιώνα για τη σύφιλη, σε αντίθεση με την πιο κοινή έννοια της φυματίωσης. Ο Dumas fils φροντίζει να ζωγραφίσει ένα ευνοϊκό πορτρέτο της Marguerite, η οποία παρά το παρελθόν της καθίσταται ενάρετη από την αγάπη της για τον Armand, και τα βάσανα των δύο εραστών, των οποίων η αγάπη συντρίβεται από την ανάγκη να συμμορφωθούν με τα ήθη της εποχής. αποδίδεται συγκινητικά.
Σε αντίθεση με την αγάπη του Chevalier des Grieux για τη Manon στο Manon Lescaut, ένα μυθιστόρημα του Abbé Prévost που αναφέρεται στην αρχή του La Dame aux Camélias, η αγάπη του Armand είναι για μια γυναίκα που είναι έτοιμη να θυσιάσει τα πλούτη της και τον τρόπο ζωής της. Θα έλεγα, ότι είναι η πιο συγκινητική, ρομαντική, σπαρακτική ιστορία που έχω διαβάσει ποτέ μου. Το μυθιστόρημα σε μεταφέρει κυριολεκτικά στη ζωή της υψηλής κοινωνίας του Παρισιού τον 19 αιώνα. Η τραγική ιστορία αγάπης που θα υπάρχει πάντα μέσα στην καρδιά μου.