Ποιος δεν έχει αποτυχίες στην ζωή του; Αλλά ουσιαστικά, επιτυχία σημαίνει να περνάς από την μια αποτυχία στην άλλη χωρίς να χάνεις το κουράγιο σου.
Θα αλλάξω τακτική σημαίνει κάνω την αποτυχία εφαλτήριο;
Όλοι οι άνθρωποι βιώνουμε αποτυχίες σε όλους τους τομείς της ζωής μας, όμως το ερώτημα παραμένει πάντα το ίδιο: Να τα παρατήσω ή να συνεχίσω να προσπαθώ; Συμβαίνει συχνά να έχουμε πέσει πολύ ψυχολογικά μετά από κάποια αποτυχία, αλλά πρέπει να σταματήσει να γίνεται αυτό, γιατί, αν είμαστε συνέχεια μες στην γκρίνια, την κατάθλιψη και τις ανασφάλειες, δεν θα βρίσκουμε τη δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια να υλοποιήσουμε τα όνειρά μας.
Γι’ αυτό θα ήταν καλό να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τρόπο αντιμετώπισης. Υπάρχει και μια άλλη τακτική: Αν και δεν είμαστε στα «χάι» μας, να συνεχίζουμε να προσπαθούμε ξανά και ξανά για το καλύτερο.
Πού οφείλεται ο φόβος της αποτυχίας και πώς μας επηρεάζει;
Ο φόβος της αποτυχίας σε αποτρέπει από το να προσπαθείς, σου δημιουργεί αμφιβολίες, σταματά τη πρόοδό σου.
Ο τρόπος που έχεις μεγαλώσει παίζει σημαντικό ρόλο. Μερικές φορές, οι γονείς γίνονται σκληροί κριτές και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδία να φοβούνται να αποτύχουν και να ζητάνε την επιβεβαίωση και την άδεια από τους γονείς τους μέχρι και την ενηλικίωση τους.
Τελειομανία: Η τελειομανία, ίσως είναι ο βασικότερος λόγος που σου δημιουργείται ο φόβος της αποτυχίας. Οι τελειομανείς άνθρωποι δεν μπορούν να διαχειριστούν την αποτυχία και οποιαδήποτε αστοχία προκύψει τους κατακερματίζει και τους καταβάλλει ψυχολογικά. Είναι δύσκολο να αγνοήσουν και να ξεπεράσουν τα εμπόδια που συναντούν και δεν εκτιμούν επαρκώς την προσπάθεια.
Ανασφάλειες: Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να καταφέρουν τα πάντα, ενώ οι άνθρωποι με ανασφάλειες δεν παίρνουν ρίσκα , αποφεύγουν τις προκλήσεις. Προτιμούν να μένουν στη ζώνη άνεσης και να μην δοκιμάζουν κάτι νέο.
Πως πρέπει να διαχειριζόμαστε την αποτυχία;
Εντόπισε την πηγή του φόβου σου: Κατάγραψε από πού πιστεύεις ότι προέρχεται ο φόβος σου και προσπάθησε να τον κατανοήσεις.
Σκέψου θετικά: Αντικατέστησε τις αρνητικές σκέψεις με άλλες εναλλακτικές, θετικές σκέψεις οι οποίες θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις έναν νέο τρόπο σκέψης ο οποίος θα σε προφυλάσσει από την αρνητικότητα.
Βάλε στόχους: Ξεκαθάρισε τι είναι αυτό που θες να πετύχεις και προσδιόρισε με ποιους τρόπους μπορείς να το καταφέρεις. Να σκέφτεσαι πάντα ότι σημασία έχει η προσπάθεια που θα καταβάλεις και όχι πάντα το αποτέλεσμα
Φαντάσου όλα τα πιθανά αποτελέσματα: Ζύγισε τα θετικά και τα αρνητικά, και φαντάσου τις πιθανές επιτυχίες και αποτυχίες για την κάθε απόφαση που παίρνεις στη ζωή σου.
Ο φόβος είναι ο χειρότερος εχθρός;
Μάθε από τις δυσκολίες σου: Κάποιες φορές τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα έχουμε προγραμματίσει αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απέτυχες. Άδραξε την ευκαιρία και μάθε από ό,τι νέο προκύπτει. Μην ξεχνάς ότι μέσα από τα λάθη και τις αποτυχίες γίνεσαι πιο σοφός και μαθαίνεις πολλά. Δεν κάνουν λάθη και δεν αποτυγχάνουν μόνο αυτοί που αποσύρονται από τη ζωή. Προχώρα δυναμικά στην πορεία επίτευξης των ονείρων και των στόχων σου και μην αφήσεις το φόβο να σε σταματήσει.
Η θέληση για προσπάθεια πρέπει να πηγάζει από μέσα σου;
Εν κατακλείδι, όταν επιμένεις σε κάτι σημαίνει ότι αξίζει, αλλά όταν δεν επιμένεις με όλο σου το «είναι» και είναι εξωτερικοί οι παράγοντες αυτοί που σε κάνουν να προχωράς, τότε δεν θα βρίσκεις την εσωτερική δύναμη. Γι’ αυτό ας μην ξεχνάμε πως στο ερώτημα «να τα παρατήσω ή να συνεχίσω να προσπαθώ;», οι απαντήσεις συνήθως βρίσκονται μέσα μας, καθώς δικιάς μας είναι η τελική επιλογή, δικιά μας η ΖΩΗ και εμείς θα επωμισθούμε τις ευθύνες των επιλογών μας.
Όποιος δεν σταματάει να προσπαθεί είναι γιατί δεν έχει καταφέρει ακόμη να κατακτήσει αυτό που θέλει. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που το κατόρθωσε, καλό θα ήταν να μην επαναπαύεται, αλλά να προσπαθεί να γίνεται καλύτερος, μέσω από τη γνώση των προηγούμενων εμπειριών του.