Λίγες μέρες απέμειναν για τους περισσότερους φοιτητές ώσπου να χτυπήσει και πάλι η τρομοκρατική ομάδα “εξεταστική”. Έρχεται πάντα 3 φορές το χρόνο και μας βασανίζει. Αποτελείται συνήθως από 3 φάσεις. Η 1η χτυπά Ιανουάριο-Φεβρουάριο, η 2η Μάιο-Ιούνιο και η 3η τον Σεπτέμβρη. Διαρκεί 2-3 εβδομάδες και τα συμπτώματά της είναι πονοκέφαλος, κούραση, λαιμαργία, ξενύχτι, πόνος στα μάτια και άλλα πολλά. Τον Ιανουάριο δεν διαβάζουμε επειδή κάνει κρύο. (Φέτος που δεν υπάρχει θέρμανση έχουμε καλύτερη δικαιολογία). Τον Ιούνιο δεν διαβάζουμε επειδή κάνει ζέστη και τον Σεπτέμβρη πάλι κάνει ζέστη συν ότι δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε μετά τις διακοπές. Όπως είδατε έτσι σχηματίζονται οι αιώνιοι φοιτητές.
Συνήθως την πρώτη φορά που δίνεις το μάθημα κόβεσαι. Μετά ξέρεις τι βάζει και τι πρέπει να διαβάσεις. Συνήθως οι πρωτοετείς το παίρνουν κατάκαρδα που κόβονται, αφού στο σχολείο όλοι μας βάζαν καλούς βαθμούς. Μετά την δεύτερη εξεταστική τους το έχουν πάρει πια απόφαση.
Ποια είναι όμως η σωστή τακτική για να επιτύχεις? Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για όλους. Ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο να διαβάζει. Άλλος θέλει να τα ακούει, άλλος να τα βλέπει, άλλος να τα γράφει κι άλλος να τα συνδυάζει όλα. Επίσης ο χρόνος διαβάσματος ποικίλει καθώς και η ώρα. Μερικοί θέλουν 2-3 ώρες για ένα μάθημα κι άλλοι σε 5 δεν έχουν μάθει ούτε μια σελίδα. Επίσης πολλοί διαβάζουν ως τα ξημερώματα, άλλοι νωρίς το πρωί, άλλοι απόγευμα κι άλλοι σπαστά. Το μεταμεσονύχτιο διάβασμα δεν είναι καλή τακτική εφόσον ο οργανισμός δεν προλαβαίνει να ξεκουραστεί και συχνά την ώρα της εξέτασης καταλήγουν σε black out. Θεωρώ ως καλύτερο πρόγραμμα το σπαστό, δηλαδή 3 ώρες το πρωί, 3 το απόγευμα κι αν αντέχετε λίγο το βράδυ, καθώς έτσι ο εγκέφαλος προλαβαίνει να αφομοιώσει όσα διαβάσατε και να ξεκουραστεί μέχρι τον επόμενο γύρο.
Το βασικό λάθος που κάνουν πολλοί είναι ότι θεωρούν πως είναι καθαρά θέμα διαβάσματος. Μέγα λάθος. Πολλοί καθηγητές βάζουν θέματα κρίσης τα οποία αν δεν σου κόβει δεν πρόκειται να απαντήσεις όσο κι αν διάβασες. Φυσικά για να έχεις μπει σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ μάλλον σου κόβει και πέρασες τις πανελλήνιες. Στα ΤΕΙ δεν παίζει ρόλο τόσο το διάβασμα, όσο η εξάσκηση, δηλαδή να λύνεις ασκήσεις. Στο ΑΕΙ θέλει μια προσεκτική ανάγνωση του βιβλίου γιατί αρκετές φορές βάζουν μια ερώτηση μόνο που είναι από όλο το βιβλίο και φυσικά δεν προλαβαίνεις εκείνη την ώρα να το διαβάσεις. Κατά την διάρκεια των μαθημάτων λένε και ξαναλένε την λατρεμένη λέξη SOS όταν παραδίδουν ένα κεφάλαιο που σκοπεύουν να βάλουν στα θέματα. Ωφέλιμο είναι επίσης να βρεις τα παλιά θέματα για να δεις περίπου τι ζητάνε, άρα τι πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα.
Ξεκινώντας το διάβασμα αρχίζεις λίγες μέρες πριν να διαβάσεις την ύλη σε όλα τα μαθήματα και να υπογραμμίσεις τα σημαντικά, όσα σου χρειάζονται και κυρίως με διαφορετική υπογράμμιση όσα θεωρείς ότι μπορεί να πέσουν. Έτσι με αυτόν τον τρόπο έχεις ήδη διαβάσει όλη την ύλη και ύστερα που από το ένα μάθημα στο άλλο συνήθως έχουμε 1 μέρα στρώνεις τον πισινό σου και διαβάζεις όσα υπογράμμισες. Την ημέρα της εξέτασης το να πας νηστικός είναι ότι χειρότερο. Μετά από λίγο θα πεινάς και θα ναι χειρότερα. Δεν μπορείς να φας το πρωί? Πιες ένα χυμό, ένα ελαφρύ καφέ ή ένα κουλουράκι. Την ώρα που περιμένεις να εξεταστείς μπορείς αν θέλεις να κάνεις επανάληψη να διαβάσεις όσα είχες υπογραμμίσει για πιθανά θέματα. Προσοχή όμως! Αρκετοί διαβάζοντας κάτι που δεν θυμούνται αρκετά, αγχώνονται και στο τέλος τα κάνουν θάλασσα. Άρα πρέπει να κινείσαι ανάλογα με το τι χαρακτήρας είσαι, με τι νιώθεις άνετα και τι τελικά θα σε κάνει να αποδώσεις. Είναι ότι χειρότερο άτομα που ξεσκίζονται στο διάβασμα, την ώρα της εξέτασης να θολώνουν.
Τέλος θα πρέπει εκτός από τις γραπτές εξετάσεις να αντιμετωπίσεις κάποια μαθήματα ως προφορικές εξετάσεις. Συνήθως μπαίνουν 3 άτομα στο γραφείο του καθηγητή και κάνει από 3-4 ερωτήσεις στον καθένα. Αν πανικοβάλλεσαι μόνο στην ιδέα ότι θα ρεζιλευτείς, μπες σε γκρουπ μαζί με φίλους ή άτομα που έχετε διαβάσει περίπου το ίδιο,οπότε να ισορροπήσετε το κατσάδιασμα. Η πρώτη φορά θα ναι φρίκη. Γι’ αυτό υπάρχει ο Σεπτέμβρης! Η καλύτερη συμβουλή που δίνω είναι να ακούς τα καμπανάκια του εαυτού σου! Ο καθένας έχει διαφορετικές αντοχές. Όσο για τα συμπληρώματα διατροφής που δήθεν δίνουν ενέργεια, είναι απλά ψευδαίσθηση. Αγόρασε ένα χυμό ανάμεικτο με 1-2€ από το σούπερ μάρκετ. Εύχομαι να περάσετε σε όσα περισσότερα μαθήματα μπορέσετε. Καλό διάβασμα και καλό κουράγιο… Το διάβασμα θέλει δύναμη ψυχής!