Ο τοκετός με καισαρική τομή αυξάνεται διαρκώς στην πορεία των ατών στον ανεπτυγμένο κόσμο. Πλήθος αιτιών συντελούν στη δραματική αυτή αύξηση της συχνότητας εκτέλεσής της. Τα αίτια μπορεί να είναι είτε υγειονομικά, είτε κοινωνικοοικονομικά.
Όμως η συχνότητά της διαφέρει από χώρα σε χώρα, από ιδιωτικό σε δημόσιο μεταξύ μορφωμένων και αμόρφωτων γυναικών, γεγονότα που αποδυκνύουν την πολιποίκιλη αιτιολογία. Το αντιδεοντολογικό φαινόμενο της επιλογής του τρόπου τοκετού από πλευράς επιτόκου ξεκίνησε από την Ιταλία και επεκτάθηκε και στον υπόλοιπο κόσμο. σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχει διαμορφωθεί μια υπέρ της καισαρικής κουλτούρα με την εκτέλεσή της να αποτελεί πλέον ρουτίνα.
Υγειονομικά αίτια:
Βελτίωση της χειρουργικής τεχνικής (από κάθετη σε χαμηλή εγκάρσια και άλλες βελτιώσεις).
Εμφάνιση των αντιβιοτικών (πρόληψη και αντιμετώπιση επιμολύνσεων).
Δυνατότητα μετάγγισης αίματος (αντιμετώπιση επικύνδινων για τη ζωή αιμοραγιών).
Βελτίωση των αναισθησιολογικών μεθόδων (εμφάνιση της επισκληριδίου αναισθησίας ).
Κοινωνικοοικονομικά αίτια:
Η ελάτωση του αριθμού των κυήσεων ανά γυναίκα με αποτέλεσμα το ήμυσι των εγκύων να είναι πρωτότοκες.
Η αύξηση της ηλικίας των γυναικών που αποκτούν παιδιά (οι γυναίκες άνω των 35 ετών έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη που θα οδηγήσουν σε καισαρική τομή).
Η αλαγή της μαιευτικής τεχνικής (στενή παρακολούθηση επιτόκου, κατάργηση του επεμβατικού τοκετού με εμβρυουλκία, καθιέρωση της καισαρικής επί ισχιακής προβολής).
Επιθυμία της μητέρας για καισαρική τομή (συνήθως σε υψηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα).
Η επιδίωξη του βέλτιστου περιγεννητικού αποτελέσματος και η αμυντική ιατρική.
Η αύξιση της εξωσωματκήε γονιμοποίησης και ως αποτέλεσμα αυξηση των πολυδύμων κυήσεων που προδιαθέτουν σε καισαρική τομή.