Η φωτογράφος Julie Willson όταν έχασε την αδερφή της, Dina, η οποία είχε γεννηθεί με σύνδρομο Down αποφάσισε πως χρειάζεται να βοηθήσει τους άλλους ανθρώπους να δουν την ομορφιά των παιδιών που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο.
Η Julie ξέρει ότι κάθε οικογένεια και κάθε παιδί έχει τη δική του ομορφιά και ιδιαιτερότητα αλλά τις περισσότερες φορές ο κόσμος αδυνατεί να το δει αυτό αν το παιδί έχει γεννηθεί με κάποιο είδος ανικανότητας ή προβλήματος.
Η φωτογράφος συνήθιζε να αποθανατίζει την χαρά και την ομορφιά πολλών οικογενειών φωτογραφίζοντας στιγμές από γάμους ή βαπτίσεις μέχρι που αποφάσισε να ξεκινήσει ένα project φωτογραφιών για να δείξει στους ανθρώπους έναν διαφορετικό κόσμο ομορφιάς, μια πραγματική ιδιαιτερότητα.
Το σύνδρομο Down (Ντάουν) περιγράφει μια χρωμοσωμική ανωμαλία, που περιλαμβάνει ένα σύνολο χαρακτηριστικών, τα οποία υπάρχουν εκ γενετής στους φορείς της γενετικής αυτής βλάβης και αφορούν παρεκκλίσεις στη σωματική διάπλαση, τη νοητική ανάπτυξη και την ψυχοκοινωνική εξέλιξη τους.
Όταν ένα παιδί πάσχει από σύνδρομο Down η νοητική υστέρηση κυμαίνεται από βαριά έως ελαφριά. Οι διαταραχές στην ψυχοκοινωνική εξέλιξη περιλαμβάνουν επηρεασμό της βραχυχρόνιας μνήμης, της ικανότητας σκέψης, ομιλίας και κίνησης. Η κινητική και λεκτική υστέρηση γίνονται εμφανή σε πρώιμη ηλικία. Χαμηλό ανάστημα και τάση για παχυσαρκία είναι συνήθη.
Δεν υπάρχει ριζική θεραπεία για το Σύνδρομο Down. Παρεμβάσεις γίνονται σε όποιες από τις εκδηλώσεις του συνδρόμου αυτού είναι εφικτό. Καρδιακές βλάβες αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Ο υπερθυρεοειδισμός όπου υπάρχει αντισταθμίζεται με φαρμακευτική αγωγή ορμονικής υποκατάστασης. Διενεργείται γενετική καθοδήγηση των γονέων και συνεισφέρει η κοινωνική μέριμνα στις αναπτυξιακές και μαθησιακές ιδιαιτερότητες των πασχόντων.
Τα τελευταία 30 χρόνια έχουν γίνει διεθνώς πολύ σημαντικά βήματα για την ενσωμάτωση των ατόμων με σύνδρομο Down στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Καταρτισμένοι εκπαιδευτικοί υπάρχουν για να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών, σύλλογοι έχουν δημιουργεί με στόχο την αλληλουποστήριξη αλλά και την ενημέρωση.
Από το 2006 έχει καθιερωθεί η 21 Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down από τα σωματεία International Down Syndrome Association και European Down Syndrome Association, με πρωτοβουλία του Έλληνα γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη.
Η φωτογράφος Julie Willson ελπίζει πως οι φωτογραφίες της θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να κατανοήσουν πως τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο αυτό αποτελούν απλά μια διαφορετική όψη της ζωής των ανθρώπων. Επίσης, εύχεται να κάνει τον κόσμο να ενδιαφερθεί για τις ανάγκες των ατόμων αυτών ώστε να τους δοθούν δυνατότητες.