«Άγιε Βασίλη, εγώ δεν θέλω παιχνίδια φέτος, θέλω να πάρω τη θέση σου, γιατί γέρασες πολύ και πρέπει να ξεκουραστείς πια, Βασίλη με λένε και μένα και μαζί με τα ξωτικά σου θα μπορέσω να κάνω πολλά πράγματα.»
Όπως καταλάβατε, αυτό είναι ένα γράμμα που έγραψε για τον Άγιο Βασίλη ένας επτάχρονος μαθητής. Με αφορμή το γράμμα του μικρού Βασίλη ρωτήσαμε τα υπόλοιπα παιδιά, τι θα έκαναν αν έπαιρναν τη θέση του Άι Βασίλη.
Δείτε τι είπαν:
-Θα έστελνα 10 δώρα σε κάθε παιδί.
-Θα αγόραζα όλο το jumbo.
-Θα έκανα ένα πάρτι με όλα τα παιδιά του κόσμου.
-Θα κατέστρεφα όλους τους κορονοϊούς.
-Θα έστελνα φαγητά και γλυκά σε όλους για να μην πεινάει κανένας.
-Θα έριχνα χιόνι όλη μέρα στις αυλές, για να παίζουμε χιονοπόλεμο και να φτιάχνουμε χιονάνθρωπο.
-Θα έλεγα πολλά αστεία, για να γελάμε συνέχεια και να μην κλαίμε.
-Θα έδενα όλους τους κακούς ανθρώπους στο έλκηθρο και θα τους πετούσα στον ουρανό.
-Θα έδινα πολλά λεφτά στην μαμά και τον μπαμπά για να μην δουλεύουν.
-Θα μάθαινα στους γιατρούς να κάνουν καλά όλους που αρρωσταίνουν.
-Θα έβαζα σε όλα τα παιδιά καλούς βαθμούς.
-Θα έφερνα παλάτια και πριγκίπισσες.
-Δεν θα άφηνα να μαλώνουν οι άνθρωποι.
-Θα έδινα μαμά και μπαμπά σε όλα τα παιδιά.
-Θα πήγαινα σε όσους δεν πιστεύουν πως υπάρχω, για να με δουν.
Οι απαντήσεις των παιδιών μας δείχνουν τι μηνύματα λαμβάνουν από το οικογενειακό τους περιβάλλον.
Όταν τα παιδιά μπαίνουν σε ρόλους, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, του Άι Βασίλη, το πρώτο πράγμα που θέλουν να κάνουν εύκολο για τον εαυτό τους είναι αυτό που τους δυσκολεύει περισσότερο. Θέλουν να αλλάξουν τα αρνητικά τους συναισθήματα και να δημιουργήσουν μια ζωή παραμυθένια στα δικά τους μέτρα, με την παιδική αφέλεια και αθωότητα που τα διακατέχει. Οφείλω να ομολογήσω πως τέσσερα παιδιά δεν ήθελαν να απαντήσουν, στα μάτια τους αντίκριζες φόβο.
Κάποια παιδιά μου είπαν πως δεν υπάρχει «Άγιος Βασίλης» και πως είναι στην φαντασία μας. Πραγματικά δεν τους ξεφεύγει τίποτα. Για να μην αδικήσω λοιπόν κανένα, έθεσα κάπως έτσι την ερώτηση μου: «Αν φανταστείτε πως είστε εσείς Άι Βασίληδες, τι θα κάνατε;»
Πολλοί γονείς επίσης δεν μιλούν στα παιδιά τους για τον Άι Βασίλη, το θεωρούν χαζό ή πιστεύουν πως δεν πρέπει να λέμε ψέματα στα παιδιά μας. Στην πραγματικότητα δεν είναι απλά ένα ψέμα, αλλά μια ωραία εικόνα, συνήθεια, παραμύθι που θέλει να μας βάλει όλους σε εορταστικό κλίμα, να μας δώσει λίγο χαρά, λίγη ελπίδα. Σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος που παρουσιάζουμε κάποια πράγματα στα παιδιά μας, τα λόγια που λέμε, η διάθεσή μας.
Γιατί στολίζουμε τα σπίτια μας, τα Χριστούγεννα; Γιατί έχουμε ανάγκη να χαρούμε, να νιώσουμε το πνεύμα των Χριστουγέννων στις ψυχές μας!
Δεν είναι κακό να δημιουργούμε όμορφα όνειρα και εικόνες στην φαντασία των παιδιών είναι το φάρμακο, η βιταμίνη που διατηρεί σταθερή την παιδική αθωότητα!
Θα σας πω ένα μυστικό, δοκιμάστε να καληνυχτίζετε τα παιδιά σας κάθε βράδυ λέγοντας τους να κλείσουν τα μάτια & να δουν ένα ωραίο όνειρο, μπορείτε να τους δώσετε κάποιες όμορφες ιδέες π.χ. να ονειρευτούν πως είναι σε μια παιδική χαρά και παίζουν με τους φίλους τους. Θα διαπιστώσετε με τον καιρό πως θα κοιμούνται πιο ήρεμα, θα είναι πιο χαρούμενα και θα ξυπνούν πιο ευδιάθετα.
Με αγάπη προς τους γονείς & τα παιδιά
One Comment
Ανώνυμος
Απίστευτο άρθρο συγχαρητήρια κυρία Τσιακίρη με συγκινήσατε και με κάνατε να θυμηθώ και εγώ τα παιδικά μου χρόνια. Μπράβο στο newsfilter που επιλέγει τα κατάλληλα άτομα να δημοσιεύουν τόσο ωραία άρθρα!!!