Μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, βγαλμένη από την παλιά, ρομαντική εποχή του μηχανοκίνητου αθλητισμού, μεταφέρθηκε στην οθόνη με πρωταγωνιστές δυο παλιές καραβάνες, τον Κρίστιαν Μπέιλ και τον Ματ Ντέιμον. Οι θρυλικές 24 ώρες του Λε Μαν ζωντανεύουν στον κινηματογραφικό φακό σε μια ταινία που στοχεύει κυρίως στους οπαδούς των αγώνων αυτοκινήτων.
Ford v Ferrari (2019) – Αθλητικό δράμα, 145΄
Σκηνοθεσία: James Mangold
Σενάριο: Jez & John-Henry Butterworth, Jason Keller
Πρωταγωνιστούν: Christian Bale, Matt Damon, Caitriona Balfe, Jon Bernthal
Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, η ηγεσία της Φορντ, ένας παλιός οδηγός και νυν πωλητής αυτοκινήτων κι ένας βετεράνος, εκκεντρικός οδηγός συνεργάζονται για να σταματήσουν την κυριαρχία της Φεράρι στον αγώνα 24 ωρών του Λε Μαν.
Δε χρειάζεται να παρακολουθεί κανείς μηχανοκίνητα σπορ για να γνωρίζει πόσο ισχυρή ήταν και είναι η Φεράρι στο χώρο αυτό, και κάποιος με βασικές γνώσεις επί του θέματος θα ξέρει επίσης για τον απαιτητικό αγώνα 24 ώρες του Λε Μαν, έναν αγώνα που διεξάγεται κάθε χρόνο στην πόλη της Γαλλίας και οι συμμετέχοντες καλούνται να οδηγήσουν επί 24 συναπτές ώρες για να αναδειχθεί ο νικητής.
Τη δεκαετία του 1960 η φήμη αυτού του αγώνα βρισκόταν στο απόγειό του. Είμαστε στη ρομαντική εποχή του μηχανοκίνητου αθλητισμού, τότε που για να γίνεις οδηγός έπρεπε να… κουβαλάς πολλή τρέλα μέσα σου καθώς τα θανατηφόρα ατυχήματα ήταν καθημερινότητα και οι συνθήκες πίεσης τεράστιες. Τότε που μια θρυλική εταιρία, η Φορντ, αποφάσισε να χτυπήσει μια άλλη, τη Φεράρι, εν μέρει για εκδίκηση που ο εμβληματικός ιδρυτής της τελευταίας, Έντζο Φεράρι, αρνήθηκε να πουλήσει την ομάδα του στη Φορντ προτιμώντας την, επίσης ιταλική, Φίατ.
Ο Χένρι Φορντ και ο Έντζο Φεράρι, ωστόσο, αν και συμμετέχουν στην ιστορία, αποτελούν μόνο περιφερειακοί χαρακτήρες. Πρωταγωνιστές, όπως συμβαίνει και στην πίστα άλλωστε, είναι δυο οδηγοί αγώνων, ο Κάρολ Σέλμπι (Ντέιμον) και ο Κεν Μάιλς (Μπέιλ). Ο πρώτος, πρώην νικητής στο Λε Μαν, έχει αναγκαστεί να αποσυρθεί λόγω καρδιακών προβλημάτων και επιστρατεύει τον δεύτερο για να βελτιώσει και να οδηγήσει το αυτοκίνητο που θα νικήσει τη Φεράρι στο φημισμένο αγώνα. Ο Μάιλς, σε προχωρημένη ηλικία για οδηγός, είναι γνωστός για το ταλέντο και τη βαθιά γνώση του αυτοκινήτου αλλά και τον απρόβλεπτο, οξύθυμο χαρακτήρα του, ο οποίος μπορεί ανά πάσα στιγμή να τα τινάξει όλα στον αέρα.
Η ταινία αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από μακρές, βαθυστόχαστες συζητήσεις μεταξύ των κεντρικών χαρακτήρων, οδηγών, μηχανικών και στελεχών των ομάδων, και ανάμεσά τους σκηνές από επιδείξεις και αγώνες ταχύτητας των αυτοκινήτων. Είναι ένας συνδυασμός που μάλλον θα λατρέψουν οι φαν του μηχανοκίνητου αθλητισμού, και ακόμη περισσότερο οι θαυμαστές εκείνης της παλιάς εποχής του, αλλά δύσκολα μπορεί να συγκινήσει τους υπόλοιπους. Ακόμα κι αυτοί οι τελευταίοι, πάντως, θα αναγνωρίσουν την άνοδο των καρδιακών παλμών κατά τις πιο εντυπωσιακές σκηνές, κυρίως στον καταληκτικό αγώνα του Λε Μαν του 1966, την αρτιότητα της σκηνοθεσίας και τις ερμηνείες του πρωταγωνιστικού καστ.
Γνωρίζοντας το εξειδικευμένο του θέματος της ταινίας του, ο σκηνοθέτης Τζέιμς Μάνγκολντ (Walk the Line, Logan) επιχειρεί μέσα στις συζητήσεις που προαναφέραμε να μας δείξει και την ανθρώπινη πλευρά των πρωταγωνιστών, τις καθημερινές τους ανησυχίες, την οικογενειακή ζωή τους καθώς και το φόβο του θανάτου, που τότε κυριαρχούσε μεταξύ των συμμετεχόντων στα μηχανοκίνητα σπορ. Επίσης, δίνει έμφαση και τονίζει πόσο πρωτοφανής και ιδιαίτερη είναι η ιστορία που περιγράφει, τόσο ιδιαίτερη που δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι συνέβη στην πραγματικότητα. Αλλά, όπως είπαμε και προηγουμένως, ο μηχανοκίνητος αθλητισμός εκείνη την εποχή ήταν κάτι που κινούνταν στα όρια της πραγματικότητας, και πολύ συχνά την υπερέβαινε.
Φορντ εναντίον Φεράρι, λοιπόν, τρέλα εναντίον λογικής, πάθος εναντίον ψυχραιμίας σε μια ταινία πολύ ενδιαφέρουσα και εντυπωσιακή. Ντέιμον και Μπέιλ κινούνται στα συνηθισμένα υψηλά στάνταρ τους, η απόδοση της εποχής είναι ρεαλιστική και με τις σωστές πινελιές, το φινάλε συγκλονιστικό. Μοιραίο ελάττωμα, η αδυναμία της ταινίας να καλύψει πιο σφαιρικά το θέμα και να κερδίσει το ενδιαφέρον του θεατή που δεν ενδιαφέρεται τόσο για τους αγώνες ταχύτητας και, ακόμα χειρότερα, δε γνωρίζει πολλά γι΄ αυτούς (η ταινία εξηγεί ελάχιστα κι αυτά περιφερειακά). Σε κάθε περίπτωση πιστεύω πως αξίζει να τη δείτε, απλώς αν δεν ασχολείστε με το θέμα καλό θα ήταν να κάνετε μια έρευνα πριν για να μη… χαθείτε στη μετάφραση.
Βαθμολογία: 7,5/10