Επανεκτελέσεις τραγουδιών συναντάμε συχνά. Νέοι καλλιτέχνες τραγουδούν αγαπημένα τους τραγούδια είτε για να γίνουν γνωστοί στο κοινό είτε γιατί απλώς το διασκεδάζουν. Αυτό που μπερδεύει εμάς, όμως, ως ακροατές, είναι η πατρότητα του εκάστοτε κομματιού. Δε σημαίνει ότι είναι original επειδή το ακούσαμε για πρώτη φορά από τον τάδε. Γι’ αυτό και μία μικρή έρευνα πάνω στο θέμα είναι απαραίτητη. Πάμε να ανακαλύψουμε την αλήθεια λοιπόν!
10. Guns N’ Roses – Knockin’ On Heaven’s Door
Ας ξεκινήσουμε από τα εύκολα. Το κομμάτι είναι του ταλαντούχου Bob Dylan και κυκλοφόρησε το 1973, ενώ ο Axl Rose και η παρέα του το προσέθεσαν στο άλμπουμ “Use Your Illusion II” το 1991.
Άκουσε το original εδώ.
9. Marilyn Manson – Sweet Dreams (Are Made Of This)
Που να ήξεραν οι Annie Lennox και Dave Stewart, όταν τραγουδούσαν αυτό το τραγούδι το 1983, ότι θα διασκευαστούν το 1995. Ο Manson ξέφυγε από το ελαφρύ κλίμα των 80’s και των Eurythmics και έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα: ήταν σκληροπυρινικός. Αν τρόμαξες βλέποντας το στιγμιότυπο από το video clip, πάτησε εδώ για να δεις την πρώτη εκτέλεση και να επανέλθεις.
8. Eric Clapton – Cocaine
Αν με ρωτάς, το συγκεκριμένο κομμάτι ίσως να ξεπερνά λιγάκι το πρωτότυπο. Eric Clapton είναι αυτός, ό,τι αγγίζει γίνεται χρυσός. Έτσι άγγιξε και την κιθάρα του για να παίξει το Cocaine του J.J. Cale και το κομμάτι έγινε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του. 1976 ο ένας 1977 ο άλλος. Εσύ ποιον διαλέγεις;
7. Led Zeppelin – Babe I’m Gonna Leave You
Λίγοι το γνωρίζουν, αλλά ο χαμός της αντιγραφής έχει γίνει με τους Led Zeppelin. Μιλάμε για τραγούδια όπως το “You Shook Me” και το “I Can’t Quit You Baby”. Το “Babe I’m Gonna Leave You” πάει παρέα με μια ιστορία, γι’ αυτό και επιλέχθηκε να μπει σε τούτη εδώ τη λίστα. Το original κομμάτι φέρει την υπογραφή της Joan Baez (1962) και όντως από εκείνη εμπνεύστηκαν οι Zeppelin το 1969. Ωστόσο, δεν είναι εκείνη η πρώτη δημιουργός του. Πρόκειται για την Anne Bredon (μπορείς να τη δεις αριστερά). Έγραψε το τραγούδι στα τέλη της δεκαετίας του ’50 όντας φοιτήτρια μαθηματικών στην Καλιφόρνια. Μάλιστα, το τραγούδησε live στη ραδιοφωνική εκπομπή “Midnight Special” και εντυπωσίασε. Δυστυχώς, δεν υπάρχει απόσπασμα από την ερμηνεία της, όμως μια αναφορά στο προσωπό της κάθε φορά που μιλάμε για το συγκεκριμένο τραγούδι, επιβάλλεται.
6. Nirvana – The Man Who Sold The World
Αν νομίζεις ότι άνθρωπος που πούλησε τον κόσμο ήταν ο Kurt Cobain, μετά λύπης σού ανακοινώνω ότι οι Nirvana σε εξαπάτησαν! Το τραγούδι ανήκει στον David Bowie και βρίσκεται στο ομώνυμο (με τον τίτλο του τραγουδιού) άλμπουμ του που κυκλοφόρησε το 1970. Οι Nirvana το επανεκτέλεσαν το 1994 για χάρη της τηλεοπτικής εκπομπής “MTV Unplugged” και απέσπασαν πολύ καλές κριτικές ακόμα κι απ’ τον ίδιο τον Bowie!
5. Elvis Presley – Blue Suede Shoes
Πάμε μερικά χρόνια πίσω, στη δεκαετία του ’50. Τότε που Elvis μάς μάθαινε το Rock and Roll. Έλα όμως που το κομμάτι που χορεύαμε (και χορεύουμε ακόμα δηλαδή) δεν είναι δικό του; Το έγραψε και το τραγούδησε για πρώτη φορά ο Carl Perkins το 1956. Ρίξε μια ματιά εδώ.
4. The Clash – I Fought The Law
Μεγάλη η έκπληξη, σε καταλαβαίνω, αλλά το τραγούδι έρχεται από το μακρινό 1960 και τους The Crickets. Αμερικανικό Rock and Roll ξεκίνησε, Αγγλικό Punk-Rock κατέληξε. Και τα δύο έχουν τη χάρη τους, έτσι δεν είναι;
3. Lenny Kravitz – American Woman
Άλλο ένα δυνατό cover σε υψηλή θέση, αφού για χρόνια νόμιζα ότι είναι του Lenny Kravitz. Μόλις όμως άκουσα αυτό, όλα άλλαξαν. Οι The Guess Who, μια πενταμελής μπάντα από τον Καναδά, το κυκλοφόρησε το 1970. Έπειτα, το πήρε ο αγαπητός Lenny, το διασκεύασε το 1998 και έκτοτε παίζει στη διπασών σε όλα τα ραδιόφωνα.
2. Jimi Hendrix – All Along The Watchower
Με περίπου 440 εκατομμύρια streams στο Spotify, θεωρείται το πιο γνωστό τραγούδι του Hendrix. Του Hendrix; Γράψε λάθος, του Bob Dylan είναι. Το ακούσαμε για πρώτη φορά και χαλαρώσαμε το 1967 στον δίσκο “John Wesley Harding”, ενώ έναν χρόνο αργότερα μας ήρθε 10 φορές πιο… άγριο από το άλμπουμ “Electric Ladyland” του Hendrix. Πάτα εδώ και δε θα χάσεις.
1. The Beatles – Rock And Roll Music
Αν ποτέ σε ρωτήσουν να πεις ένα τραγούδι των Beatles, μην κάνεις το λάθος και πεις “Rock And Roll Music”. Το πρόλαβε ο Chuck Berry (αριστερά) το κομμάτι και το τραγούδησε το 1958. Οι Beatles, εκτιμώντας το καλό Rock and Roll και το ταλέντο του Berry, συμπεριέλαβαν το τραγοούδι στον δίσκο “Beatles For Sale” (1964), αφού πρώτα το παρουσίασαν στα μπαράκια της Γερμανίας, όπου εμφανίζονταν λίγο πριν γίνουν διάσημοι. Άκου το original σε αυτό το link.