H ταινία του Joachim Trier που διακρίθηκε στο φεστιβάλ των Κανών και προτάθηκε για δύο Όσκαρ εστιάζει στην ζωή της σύγχρονης γυναίκας με έντονες πινελιές χιούμορ και ρομαντισμού.
Ο Trier μας παρουσιάζει την ζωή της Julie (Renate Reinsve), μίας γυναίκας κοντά στα τριάντα, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Πρόκειται για μία νέα γυναίκα που όπως οι περισσότεροι άνθρωποι της εποχής της ,άνδρες και γυναίκες, βρίσκονται σε μία συνεχή αναζήτηση για το τι θα κάνει στην ζωή της. Ψάχνει να βρει πού έχει κλίση, αλλάζει συνεχώς σχολές, αντικείμενο ενασχόλησης. Στην προσωπική της ζωή γνωρίζει ανθρώπους ενώ αλλάζει συντρόφους καθώς έλκεται από διαφορετικά στοιχεία κάθε φορά. Βαριέται όμως συχνά. Ψάχνει το διαφορετικό και όπως κάθε νέος δεν έχει κατασταλάξει κάπου.
Η πλοκή της ταινίας κινείται με άξονα τις προσωπικές της σχέσεις. Οι δύο μεγάλες σχέσεις που έκανε την εξέλιξαν ως προσωπικότητα και την διαμόρφωσαν στον άνθρωπο που είναι τώρα. Μέσα από αυτές ο σκηνοθέτης αφορμάται και αναπτύσσει διάφορα κοινωνικά θέματα σχετικά με την θέση της γυναίκας στην σύγχρονη κοινωνία, την περιβαλοντική κρίση, τον φεμινισμό,την ερωτική ζωή, την μητρότητα, κλπ. Στην σχέση της με τον μεγαλύτερο ηλικιακά σύντροφό της Eivind (Herbert Nordrum) παρατηρούμε το ηλικιακό χάσμα στις σχέσεις με μεγάλη διαφορά ηλικίας. Δύο άνθρωποι σε διαφορετική φάση στην ζωή τους, διαφορετικά “θέλω” και προσλαμβάνουσες. Ο ώριμος και έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα στην ζωή του Eivind έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την Julie η οποία δεν ξέρει τι θέλει με αποτέλεσμα η σχέση τους να οξύνεται. Το ίδιο συμβαίνει και στην εν συνεχεία σχέση της με τον Aksel αλλά με αντιστροφή των ρόλων. Η πρωταγωνίστρια αυτή την φορά αν και η σχέση της καλύπτει την αυθόρμητη πλευρά της, εν τέλει επιζητά μεγαλύτερη ασφάλεια συνέπεια στην ζωή της. Πέραν από το κομμάτι των σχέσεων παρουσιάζεται και η σχέση με την οικογένειά της αλλά φευγαλέα χωρις να αναπτύσσεται όσο θα έπρεπε.
Η ταινία έχει χωριστεί σε δώδεκα ενότητες συμπεριλαμβανομένου προλόγου και επιλόγου. Όπως ένα βιβλίο. Αυτό βοηθάει στο να έχει μια οργανωμένη συνεκτική δομή. Καταπιάνεται όμως με πολλά θέματα και δεν καταφέρνει να τα αναλύσει όλα διεξοδικά. Οι διάλογοι είναι έξυπνοι και με χιούμορ. Αποδίδουν τη μοντέρνα ματιά του σκηνοθέτη. Σημαντικά ζητήματα παρουσιάζονται και καυτηριάζονται απενοχοποιημένα, με ανάλαφρο τρόπο. Ωστόσο δεν στερούνται στοχευμένης κριτικής. Το στοιχείο του ρομαντισμού είναι ευδιάκριτο σε όλη την διάρκεια του έργου και ισορροπεί την ρεαλιστική πλευρά του. Οι χαρακτήρες εξελίσσονται εξαιρετικά με τον σκηνοθέτη να προσδίδει σε αυτούς θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία κάνοντάς τους πιο οικείους στον θεατή και πιο αυθεντικούς. Πάνω σε αυτό βασίζεται και ο τίτλος του έργου. Η Julie άλλοτε γίνεται αξιολάτρευτη στο κοινό και ταυτίζεται με τους προβληματισμούς, τις αναζητήσεις της και τις εμπειρίες της. Άλλοτε όμως με την αναποφασιστικότητα της γίνεται -με χιουμοριστική πάντα διάθεση- “Ο Χειρότερος Άνθρωπος Στον Κόσμο” χωρίς αυτό να δίνει αρνητική χροιά σε αυτή.
Οι ερμηνείες του cast είναι δυναμικές με κορυφαία αυτή της Renate Reinsve που δικαίως βραβεύτηκε με το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στο φεστιβάλ των Κανών. Ανάλαφρη και απρόβλεπτη όποτε χρειάζεται αλλά και μελαγχολική ανά διαστήματα. Δίνει το κατάλληλο feeling χωρίς να υπερδραματοποιεί τον χαρακτήρα της Julie. Με το απαραίτητο μπρίο και χιούμορ δίνει έναν σπιρτόζικο αέρα στον ρόλο που υποδίεται μεταδίδοντας στον θεατη παραστατικά τις σκέψεις και όσα ζει η ηρωίδα κρατόντας το ενδιαφέρον του σε όλη την ταινία.
“Ο Χειρότερος Άνθρωπος Στον Κόσμο” είναι συνολικά μια καλή ταινία. Με νεωτεριστική ματία και φρέσκιες ιδέες ασχολείται ζητήματα που μας αφορούν όλους. Σατιρική, αιχμηρή, ρομαντική και πνευματώδης αποτελέι μια εξαιρετική επιλογή για κάθε θεατή.
Τίτλος: The Worst Person In The World
Ηθοποιοί: Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie, Herbert Nordrum, Hans Olav Brenner, Helene Bjørneby, Vidar Sandem, Maria Grazia Di Meo
Σκηνοθέτης: Joachim Trier
Παραγωγή: Νορβηγία
Είδος: Ρομαντική Κομεντί, Δράμα
Διάρκεια: 2 Ώρες 8 Λεπτά
Έτος: 2021
Βαθμολογία: 3.5/5