Άλλη μια απονομή των βραβείων Όσκαρ πέρασε στην ιστορία το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Μια απονομή χωρίς τυμπανοκρουσίες –και χωρίς παρουσιαστή- από την οποία ωστόσο δεν έλειψαν οι ωραίες, οι όχι και τόσο ωραίες, και οι σημαντικές στιγμές στη βραδιά. Η απονομή φέτος είχε έντονο ελληνικό ενδιαφέρον ελέω Γιώργου Λάνθιμου, ο οποίος ωστόσο έμεινε… παραπονεμένος, αν και όχι με τελείως άδεια χέρια.
Οι στιγμές που ξεχώρισαν
Σε αντίθεση με προηγούμενες τελετές, η κυριακάτικη βραδιά κύλησε άρκετα ήσυχα, σχεδόν αδιάφορα, χωρίς πολλές στιγμές που θα μνημονεύονται στο μέλλον. Η Ακαδημία συνέβαλε τα μέγιστα σ΄αυτό με την επιλογή της να πραγματοποιηθεί η τελετή χωρίς κεντρικό παρουσιαστή -για πρώτη φορά έπειτα από τριάντα χρόνια- στερώντας μας έτσι το αμφιλεγόμενο πλην αδιαμφισβήτητο χιούμορ και μπρίο του Chris Rock ή του Jimmy Kimmel.
Στις στιγμές που ξεχώρισαν κατατάσσεται σίγουρα η εμφάνιση του Σπάικ Λι, ενός δημιουργού που έχει επιτεθεί πολλάκις στην Ακαδημία στο παρελθόν και κέρδισε το πρώτο του Όσκαρ για το σενάριο της ταινίας Η Παρείσφρηση, και η αλληλεπίδρασή του με τον παρουσιαστή Σάμουελ Τζάκσον. Ιδιαίτερη ήταν και η εμφάνιση της “βασίλισσας” Ολίβια Κόλμαν, που έσωσε την Ευνοούμενη του Λάνθιμου από το “μηδέν στα δέκα”, αλλά και του Αλφόνσο Κουαρόν, που κέρδισε για δεύτερη φορά Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Εκφραστικότατος και ο Ράμι Μάλεκ, νικητής στην κατηγορία Α΄ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του ως Φρέντι Μέρκιουρι στο Bohemian Rhapsody. Ποικίλα σχόλια, τέλος, προκάλεσε η συγκλονιστική εμφάνιση και ερμηνεία του πρωταγωνιστικού διδύμου της ταινίας A Star is Born, Bradley Cooper και Lady Gaga, οι οποίοι έδωσαν “φωτιά” στα σενάρια που θέλουν κάτι… μη επαγγελματικό να τρέχει μεταξύ τους.
Νίκησαν η ποικιλία και η διαφορετικότητα
Μετά τις προ τριετίας κατηγορίες που δέχτηκε για μονολιθικότητα και αποκλεισμό των μειονοτήτων από τα βραβεία, η Ακαδημία έχει βαλθεί να αποδείξει το αντίθετο και να προωθήσει τη διαφορετικότητα. Έτσι, το ανώτατο βραβείο, αυτό της Καλύτερης Ταινίας, κατέληξε στο έξοχο αντιρατσιστικό Πράσινο Βιβλίο, ενώ δύο ακόμα ποιοτικότατες ταινίες-καταπέλτες κατά του ρατσισμού με έγχρωμους πρωταγωνιστές κέρδισαν σημαντικά βραβεία: η Παρείσφρηση και ο Μαύρος Πάνθηρας.
Τα τρία βραβεία που συγκέντρωσε η τελευταία άνοιξαν ένα μεγάλο κεφάλαιο καθώς ήταν τα πρώτα που κέρδισε η εταιρία Marvel, η οποία εκτός από εμπορική αξία πασχίζει να αποδείξει πως μπορεί να προσφέρει και ποιότητα. Ένα μάλιστα από τα βραβεία αυτά κατέληξε στην Hannah Beachler (από κοινού με τον Jay Hart), η οποία έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα που κερδίζει Όσκαρ για τη διεύθυνση παραγωγής. Εκτός από τις φυλετικές αντιθέσεις, τα φετινά Όσκαρ προσπάθησαν να δείξουν αντίδραση και απέναντι στις έμφυλες, βραβεύοντας ταινίες όπως το Roma του Κουαρόν και την Ευνοούμενη του Λάνθιμου με έντονο γυναικείο στοιχείο, που εστιάζουν η καθεμία με τον τρόπο της σε γυναικείους χαρακτήρες μ΄έναν τρόπο που σπάνια βλέπουμε.
Η Ευνοούμενη και οι… Λάνθιμος Χούλιγκανς
Ως Έλληνες, φυσικά, η φετινή απονομή είχε ειδικό ενδιαφέρον λόγω των δέκα υποψηφιοτήτων της ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου, ο οποίος ήταν και ο ίδιος υποψήφιος για καλύτερη σκηνοθεσία (τρίτος Έλληνας μετά τους Μιχάλη Κακογιάννη και Κώστα Γαβρά). Έχοντας ήδη κερδίσει πολυάριθμα άλλα βραβεία πριν τα Όσκαρ, ο Λάνθιμος πήγε φουριόζος στην τελετή αλλά η ταινία του βραβεύτηκε μόνο για τον Α΄ Γυναικείο Ρόλο της Ολίβια Κόλμαν. Ο σκηνοθέτης πάντως δεν έδειξε δυσαρεστημένος, και περιττό να πούμε για ακόμα μια φορά πως χρήζει πολλών συγχαρητηρίων.
Τον τελευταίο μήνα πριν την τελετή μια σελίδα στο Facebook ονόματι… Λάνθιμος Χούλιγκανς έδωσε άλλο χρώμα στη μάχη του Γιώργου και της Ευνοούμενης, δημιουργώντας οπαδικό κλίμα (κεντρικό σύνθημα: “Φωτιά στον Κουαρόν”), οργανώνοντας… εκδρομές στο Λος Άντζελες με πούλμαν, καπνογόνα, μάχες με τους αντιπάλους και πολλά άλλα ευτράπελα. Η χάρη της έφτασε μέχρι την τηλεόραση -η οποία μάλλον τους πήρε πιο σοβαρά απ΄ό,τι έπρεπε- ενώ στην καλτ ατμόσφαιρα γύρω από το Λάνθιμο συνέβαλαν και αυτοί που ξέθαψαν παλαιότερες δουλειές του σκηνοθέτη, πριν καν ξεκινήσει να γυρίζει ταινίες, όπως τα βίντεο κλιπ του Σάκη Ρουβά και της Δέσποινας Βανδή και οι κοινές του εμφανίσεις με το Λάκη Λαζόπουλο.
Κριτικές των βραβευμένων ταινιών
Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τις κριτικές της σελίδας μας για αρκετές από τις ταινίες που βραβεύτηκαν ή/και προτάθηκαν για βραβεία στην απονομή της Κυριακής.
Η Παρείσφρηση (BlacKkKlansman)
Η λίστα με τους νικητές
Καλύτερη Ταινία: Το Πράσινο Βιβλίο, Τζιμ Μπερκ, Τσαρλς Μπ. Γουέσλερ, Μπράιαν Κάρι, Πίτερ Φαρέλι, Νικ Βαλελόνγκα
Σκηνοθεσία: Αλφόνσο Κουαρόν για το Ρόμα
Α’ Ανδρικός Ρόλος: Ράμι Μάλεκ για το Bohemian Rhapsody
Α’ Γυναικείος Ρόλος: Ολίβια Κόλμαν για την Ευνοούμενη
Β’ Ανδρικός Ρόλος: Μαχερσάλα ‘Αλι για το Πράσινο Βιβλίο
B’ Γυναικείος Ρόλος: Ρετζίνα Κινγκ για το Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει
Διασκευασμένο Σενάριο: Tσάρλι Βάχτελ, Ντέιβιντ Ραμπίνοβιτζ, Κέβιν Γουίλμοτ και Σπάικ Λι για το BlacKkKlansman: H Παρείσφρηση
Πρωτότυπο Σενάριο: Νικ Βαλελόνγκα, Μπράιαν Κάρι και Πίτερ Φαρέλι για το Πράσινο Βιβλίο
Φωτογραφία: Αλφόνσο Κουαρόν για το Ρόμα
Κοστούμια: Ρουθ Ε. Κάρτερ για το Black Panther
Μοντάζ: Τζον Ότμαν για το Bohemian Rhapsody
Μακιγιάζ και Κομμώσεις: Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία, Γκρεγκ Κάνομ, Κέιτ Μπίσκο και Πατρίσια Ντιχέϊνι
Μουσική: Λούντβιγκ Γκόρανσον για το Black Panther
Τραγούδι: Shallow από το Ένα Αστέρι Γεννιέται (Lady Gaga, Μαρκ Ρόνσον, Αντονι Ροσομάντι και Αντριου Γουάιατ)
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Χάνα Μπίτσλερ για το Black Panther
Μοντάζ Ήχου: Bohemian Rhapsody, Τζον Γουρχερστ, Νίνα Χάρτστοουν
Μιξάζ Ήχου: Bohemian Rhapsody, Πολ Μάσεϊ, Τιμ Καβάτζιν, Τζον Καζάλι
Οπτικά Εφέ: Ο Πρώτος ‘Ανθρωπος, Πολ Λάμπερτ, Ίαν Χάντερ, Τρίσταν Μάιλς, Τζέι Ντι Σουόλμ
Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-Σύμπαν των Μπομπ Περσιτσέτι, Πίτερ Ράμσεϊ και Ρόντνεϊ Ρόθμαν
Ξενόγλωσση Ταινία: Ρόμα του Αλφόνσο Κουαρόν (Μεξικό)
Ντοκιμαντέρ (Μεγάλου Μήκους): Free Solo, Ελίζαμπεθ Τσάι Βασαρχέλι, Τζίμι Τσιν, Ίβαν Χέιζ, Σάνον Ντιλ
Ντοκιμαντέρ (Μικρού Μήκους): Period. End of Sentence., Ρέικα Ζεχταμπτσί, Μελίσα Μπέρτον
Μικρού Μήκους Ταινία (Animation): Bao, Ντόμι Σι, Μπέκι Νάιμαν-Κομπ
Μικρού Μήκους Ταινία (Live Action): Skin, Γκι Νατίβ, Τζέιμι Ρέι Νιούμαν